TDA7294 - Pytanie

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
WREALCON
-

TDA7294 - Pytanie

Post autor: WREALCON » 18 mar 2007, 15:27

Hey !!

Jestem totalnym amatorem, jesli chodzi o analogówke... na stronce jest schemat:
http://www.elektroda.net/audio/tda7294/index.html
tam wyjscie jest 8 ohm... co zrobic, by dzialal dla 6 ohm... takie mam glosniki....
Aha... czy glosniki mam podlaczyc w miejsce out1 i out2, bo na schemacie jeden glosnik jest podpiety do dwoch tych wyjsc...

Nastepna sprawa, zasilanie symetryczne... jaki jest koszt takiego zasilacza ??
Czy mozecie polecic jakis schemat do tego wzmacniacza ??

I ostatnie pytanie - czy ten wzmacniacz jest samowystarczalny ?? Mam na mysli to, ze podepne PC do niego jako wejscie, a na wyjsciu 2 glosniki 180W...
Moge go zrobic na plytce uniwersalnej ??

Pytania moga sie wydawac dla wiekszosci z Was absurdalne, ale jak mowilem, analogówką się nie zajmuje, a właśnie zepsuł mi się wzmacniacz, a nie mam kasy na kupno nowego, tak wiec pozostaje zmontowanie jakiegos zastepczego... chociazby 2x25W...

Pozdrawiam,
WREALCON

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 mar 2007, 21:20

WREALCON pisze:tam wyjscie jest 8 ohm... co zrobic, by dzialal dla 6 ohm... takie mam glosniki....
Praktycznie nic nie trzeba by robić. Różnica jest niewielka. Ostatecznie wzmacniacz będzie grał nieco głośniej przy takim samym ustawieniu poziomu głośności. No i oczywiście więcej ciepła będzie wydzielał, zatem należy powiększyć radiator.
WREALCON pisze:Aha... czy glosniki mam podlaczyc w miejsce out1 i
out2, bo na schemacie jeden glosnik jest podpiety do dwoch tych wyjsc...
Jeśli chcesz go wykonać w wersji stereo to muszą nastąpić pewne modyfikacje w układzie. Wystarczy jeden (górny kanał) skopiować, bez rezystora R13. Głośniki wtedy podłączamy pomiędzy wyjście danego kanału a masę.
WREALCON pisze:Nastepna sprawa, zasilanie symetryczne... jaki jest koszt takiego zasilacza ??
Trudno w tej chwili dokładnie określić. Trzeba znaleźć w katalogu odpowiedni transformator o mocy 350W (coś ok. 100zł), mostek prostowniczy 10A (ok. 10zł), bateria kondensatorów 2 szt. po 6800uF/35V (ok. 25zł), włącznik, bezpieczniki... Czyli 150zł na samo zasilanie - o ile chcesz korzystać z pełnej mocy układu.
Skoro już jesteśmy na tej stronie to warto zobaczyć: http://www.elektroda.net/audio/wzmacniaczetda.html
WREALCON pisze:I ostatnie pytanie - czy ten wzmacniacz jest samowystarczalny ?? Mam na mysli to, ze podepne PC do niego jako wejscie, a na wyjsciu 2 glosniki 180W...
Moge go zrobic na plytce uniwersalnej ??
Jest to w sumie tylko końcówka mocy, za przedwzmacniacz będzie pracowała karta dźwiękowa - zatem jest to zadowalające rozwiązanie.
Co do płytki to niestety odradzam. To są układy audio, złe połączenia mogą być przykre w skutkach - np. wzbudzenie się wzmacniacza i spalone głośniki (szczególnie wysokotonowe).
WREALCON pisze:Pytania moga sie wydawac dla wiekszosci z Was absurdalne, ale jak mowilem, analogówką się nie zajmuje, a właśnie zepsuł mi się wzmacniacz, a nie mam kasy na kupno nowego, tak wiec pozostaje zmontowanie jakiegos zastepczego... chociazby 2x25W...
To może nie warto inwestować tak dużo, tylko zaprządz do pracy jakąś prostą końcówke samochodową... Patrz link podany wcześniej na dole strony.

WREALCON
-

Post autor: WREALCON » 20 mar 2007, 22:52

OKi... dzieki za info... tak mysle.... czy w takim razie nie lepiej kupic jakis wzmacniacz na allegro ?? :D

Pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 mar 2007, 17:29

WREALCON pisze:czy w takim razie nie lepiej kupic jakis wzmacniacz na allegro ??
Zawsze tak można zrobić. Polski wzmacniacz z serii ZM3000, ZM8000 (PW3015, PW8010, WS315 itd) mozna kupić za niewielkie pieniądze.

ODPOWIEDZ