Jak zabezpieczyć program napisany w BASCOM?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Jak zabezpieczyć program napisany w BASCOM?

Post autor: robson » 18 mar 2007, 12:48

Witam:)

Jak wszyscy wiemy, piractwo się szerzy:) W związku z tym chciałem zapytać, czy możliwe jest zabezpieczenie programu napisanego w BASCOM i wgranego do pamięci mikrokontrolera tak, aby nie można go było odczytać. Jak wiadomo - dla chcącego nic trudnego, a Polak potrafi :mrgreen: , zatem jeśli istnieje takie zabezpieczenie, to na ile jest ono skuteczne?

Sam staram się używać programów legalnych, nawet mam zamiar sobie oryginalnego BASCOMA kupić :mrgreen: . I tak sobie myślę, czy moje (czasami ciężki wypociny) :grin: i nie tylko moje, da się jakoś ustrzec przed kradzieżą.

Pozdrawiam i z góry dziękuje :wink:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 mar 2007, 13:05

robson pisze:W związku z tym chciałem zapytać, czy możliwe jest zabezpieczenie programu napisanego w BASCOM i wgranego do pamięci mikrokontrolera tak, aby nie można go było odczytać.
Większość nowoczesnych mikrokontrolerów posiada odpowiednie funkcje służące do zabezpieczenia zawatości pamięci przed niepowołanym odczytem. Jest to sprawa o tyle prosta, że już w czasie programowania można ustawić odpowiednie bity zabezpieczające i... kłopot z głowy. Oczywiście istnieją metody na złamanie takiego zabezpieczenia, ale z tego co wiem na razie są one dość kosztowne. Zatem musiałbyś naprawdę wartościowy program napisać by ktoś byłby zainteresowany "zdjęciem" zabezpieczeń.

Co do kodu źródłowego to już Twoja sprawa jak go zabezpieczysz, by nie wpadł w niepowołane ręce (brata, kolegów, pracodawcy, hakera, itp). Najlepszy jest Moim zdaniem pendrive z zaszyfrowanym dyskiem wirtualnym - łatwo ukryć, a silne hasło z min. 26 znakami z całej palety ASCII (lub UTF-8) daje 100% gwarancję.

ODPOWIEDZ