Prośba o pomoc w budowei odtwarzacza CD

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Prośba o pomoc w budowei odtwarzacza CD

Post autor: lutownik » 11 mar 2007, 20:22

Witam
Z powodu wolnego czasu chciałem złożyc "prymitywny" odtwarzacz CD. Mam juz napęd firmy LG model CRD-8521B. Głośniki podłącze pod gniazdo minijack które znajduje się na panelu przednim. Kłopot tkwi w tym że nie wiem jaki prąd pobiera ten napęd. Jest on zasilany dwoma napięciami stałymi o wartości 12V i 5V.
A i jeszcze jedno. Czy napęd moze byc zasilany napięciem stabilizowanym?

Dziekuje z góry za pomoc. Jeśli umieściłem post nie tu gdzie powinienem, to serdecznie przepraszam.

Procek
-

Post autor: Procek » 12 mar 2007, 13:55

Otóż napęd powinien być zasilany napięciami stabilizowanymi. Pobiera on około 1.5A na 5V i zarówno na 12V. Minijack w przenim panelu służy do zasilania słuchawek. Aby podłączyć głośniki trzeba mieć wzmacniacz. Stabilizatory proponuje oczywiście na 2A mianowicie
78S12 i 78S05.

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 12 mar 2007, 14:09

Może nie oto Ci chodzi, ale ja właśnie do tego samego celu kupiłem stary zasilacz komputerowy AT. Do komputera już się nie nadaje (mała moc) ale jeden napęd spokojnie zasili. Jego wadą może być dość duży rozmiar.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 12 mar 2007, 15:19

Mam na myśli głośniki komputerowe
Stary zasilacz trzeba trochę przerobić.Jakiej mocy powinienem uzyć transformatora i jakiego?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2007, 16:22 przez lutownik, łącznie zmieniany 2 razy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 mar 2007, 20:13

Na każdym napędzie jest tabliczka znamionowa. Na tym akurat mówi ona, że 5V/0.9A oraz 12V/1.5A.
Zatem transformator musi przynajmniej dostarczać 15V/2.5A z uzwojenia wtórnego, co daje 45W mocy. Ale lepiej użyć transformatora z zapasem mocy - czyli 50W. Reszta zasilacza to już klasyka: 7805, 78S12, mostek prostowniczy, kondensator filtrujący 4700µF/25V, bezpiecznik i parę dodatkowych kondensatorów przy stabilizatorach.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 12 mar 2007, 22:49

Powiem tak, prady podane na tabliczce napędu dotyczą dla odczytu płyt CD-ROM.Przy odczycie płyt cd-audio łącznyprąd pobierany przez napęd będzie znacząco mniejszy,wyniesie ponizej 1A. Także więc nie potrzeba aż tak potężnego trafa ,starczy 25-30W. Bym zapomniał, tylko przy rozruchu CD łączny prąd przekroczy nieco ponad 1A.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 mar 2007, 23:20

Pozwolę sobie się z tobą niezgodzić kol. mdm150. Ten napęd i jego parę jeszcze innych wersji jest mi znany. Podczas odczytu płyt CD-Audio także rozpędza się do większych prędkości (ok. 16x) niż standardowa 1x. To samo zauważyłem w innych napędach nowszej generacji które miałem okazję testować: Creative, Samsung.
I tak się składa, że wykonywałem koledze zasilacz do podobnego napędu (Ta sama seria, tylko 48 Speed) do samochodu, i niestety radiator na stabilizatorach (Na linii 12V był układ oparty na tranzystorze Darlingtona, nie na 7812) był rozmiaru radiatora dla procesorów Duron/Athlon 1,2GHz. Podczas normalnej pracy nagrzewał się on w samochodzie do temp. ok. 40 stopni. Nie zastosowaliśmy wentylatora, bo zbyt dużo zajmowałby cały moduł.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 13 mar 2007, 16:18

Czyli potrzebny mi jest transformator 30W o maxymalnym pradzie na uzwojeniu wtórnym 1A?
A radiator jakis jest potrzebny? jesli tak to proszę o jakieś zdjęcie czy link bo nie znam sie na radiatorach.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez lutownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 13 mar 2007, 23:26

:arrow: ZbeeGin
Troche to dziwne bo ja owego czasu sprawdzałem pobór prądu na napędzie LG x52 w trakcie normalnej pracy(odczyt cd-audio) prąd był znacznie poniżej 1A.Tak jak pisałem wcześniej nieco wiekszy prąd był tylko przy rozruchu.
:arrow: lutownik
Bardzo dobrze do zasilenia CD-romu nada się transformator TS25/25 (13V-3A), ew. TS25/009 (12V-2A).Radiator mozesz zastosowac od procesora komputerowego jest on w sam raz.Ja u siebie tez taki radiator mam i jest ok.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 mar 2007, 15:49

Mój Cd-Rom wymaga podania napięcia ,,5V'' w granicach 4-6V. Napięcie ,,12V'' wcale nie musi być >10V, szuflada Cd-Rom -u rusza się przy napięciach 4-15V, a w przypadku nie korzystania z szuflady (tylko odczyt Cd-audio) wystarczy samo napięcie 5V.
Co do prędkości przy odczycie Cd-audio to posiadam odtwarzacz typu DiscMan o prędkości x1 albo x2 (buforowanie 30 sekund), różnica prędkości obrotowej jest znacząca w porównaniu do każdego z napędów Cd-Rom jakie widziałem w życiu.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 17 mar 2007, 21:38

Najlepiej do zasilania kup sobie impulsowy transformator do halogenów (polecam Castoramę), do tego mostek prostowniczy, kondzior filtrujący i stabilizator. Wyjdzie z tego chyba 0,5 kg. Ja sobie kupiłem impulsowe trafo do halogenów na 5A/11,5V (naprawdę to daje z 15V sic!) i śmiga na nim wzmacniacz - kit z Ed!E. Niestety nie ma prawdziwego stabilizatora, a jedynie jego namiastkę de facto obniżającą napięcie... ponieważ nigdzie nie mogę dostać scalonych stabilizatorów na 5A

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 mar 2007, 9:05

Jeśli chodzi o jakiekolwiek zasilacze impulsowe w układach audio to raczej się ich nie stosuje, chyba że w zestawach kina domowego ze wzmacniaczami w klasie D (gdzie akurat grają przyzwoicie).

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 19 mar 2007, 23:22

Zasilacze od halogenów są tak sprzężone z siecią i tak przeraźliwie niestabilizowane, że aż, mimo mojego chorobliwego wręcz sknerstwa, ich nie polecam :razz:
Użyłem kiedyś takiego czegoś z całkiem przyzwoicie zaprojektowanym wzmacniaczem mostkowym, +-15V, 2*4700uF i przydźwięk sieci był wręcz odrażający. Dopiero wywalenie z zasilacza kondensatora (dość dużego-47n) łączącego wyjściowe uzwojenie z bolcem sieci trochę pomogło.
A jeśli chodzi o zasilacze impulsowe w audio, to mam bardzo miłe wspomnienia. Nie należy tylko porzucać ogromnych elektrolitów-żaden zasilacz impulsowy bez nich w audio nie pociągnie, bo z reguły jest "miękki". Co ciekawe przydżwięk sieci przechodzi przez taki zasilacz jeszcze łatwiej, niż przez zwykły.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 22 mar 2007, 17:38

ZbeeGin pisze:zasilacze impulsowe w układach audio to raczej się ich nie stosuje
Ale kolega lutownik podłącza do tego głośniki komputerowe... zapewne zasilane z sieci, z trafem zwykłym i dobrym kondziorem. A wzmacniacz w napędzie zapewne nie jest bardzo wrażliwy na brumy.

lukego
-

Post autor: lukego » 24 mar 2007, 17:44

Również z mojej praktyki wynika, ze czasem 12V jest zbędne, albo zamiast 5 i 12V starczy podłączyć 5V do jedngo i drugiego zacisku

ODPOWIEDZ