Witam!
Kupiłem ostatnio pięć nowych w/w procesorów i z każdym mam taki sam problem. Otóż po włożeniu kontrolera do podstawki i wgraniu oprogramowania napisanego w BASCOM-ie procesor działa, ale tak jakby kilkakrotnie wolniej tzn. że np. polecenie "Wait 1" opóźnia nie o 1 ale o dobre 5 sekund!!! Czy ktoś wie co jest przyczyną, jestem zielony ale nie miałem problemów z wcześniejszym procesorem (który miałem już w zestawie uruchomieniowym)
który miał wcześniej wgrane już oprogramowanie. Jak to usunąć? Procki kupione były w AVT
ATTINY2313- prooooblem
-
ZbeeGin
Jeśli kolega nie wie jak, lub obawia się przestawiać bity konfiguracyjne jest prostszy sposób - o ile częstotliwość taktowania procesora nie ma tutaj znaczenia. Wystarczy w pierwszych liniach programu dodać/zmienić:
Ustawi to odpowiedni procesor oraz częstotliwość taktowania, którą kompilator BASCOM Basic uwzględni podczas obliczania opóźnień, i innych operacji wymagających stałych i znanych odcinków czasu.
Kod: Zaznacz cały
$refgile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000
witam.
Tak mi się wydaje kolego ZbeeGin, że te dwie linijki nie wystarczą żeby zmienić wewnętrzny dzielnik oscylatora, trzeba, a nawet należy to zmienić ręcznie w zakładce Fusebit.
pozdrawiam
Tak mi się wydaje kolego ZbeeGin, że te dwie linijki nie wystarczą żeby zmienić wewnętrzny dzielnik oscylatora, trzeba, a nawet należy to zmienić ręcznie w zakładce Fusebit.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Michal_z1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Nie mam tutaj zamiaru zmieniać ani dzielnika, ani częstotliwości pracy samego procesora. Może zapytam: Z jaką częstotliwością domyślną działają procesory ATTiny2313 uruchomione "prosto ze sklepu" (że się tak wyrażę)? Odpowiedź na to pytanie prosze skonfrontować z Moim postem wyżej.Michal_z1 pisze:Tak mi się wydaje kolego ZbeeGin, że te dwie linijki nie wystarczą żeby zmienić wewnętrzny dzielnik oscylatora