Wzmacniacz samochodowy do domu???

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Wzmacniacz samochodowy do domu???

Post autor: robson » 06 mar 2007, 15:34

Witam:)

Ciekaw jestem, czy moje pytanie wywoła duży atak śmiechu u forumowicza, czy też nie:)

Chciałem zapytać, czy da się przerobić wzmacniacz samochodowy do użytku domowego. Czy jest to możliwe a jeśli tak to jak?Czy trzeba zrobić mu stosowny zasilacz na około 14V, czy też trzeba będzie ingerowac w jego wewnętrzne obwody?

Na razie jeszcze nie posiadam takowego, ale w najbliższym czasie będę. Nie wiem jakie będzie miał parametry chciałem ogólnie o to zapytać. W temacie audio jestem laikiem więc :???:

Z góry dziękuje za Waszą pomoc i pozdrawiam:)
robson:)

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 06 mar 2007, 16:39

Generalnie to wystarczy zasilacz dajacy z 14V.Moc zasilacza zależna jest od tego jakiego wzmaka będziesz miał. Zasilacz powinien mieć moc większa od mocy jaką oferuje wzmacniacz.Ewentualnie będzie istnieć potrzeba dobudowania przedwzmacniacza z regulacją barwy dźwięku i głośności.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 06 mar 2007, 19:50

No tak myślałem żeby podać sygnał z karty dźwiękowej komputera PC i z tamtąd go regulować nie wiem czy będzie to dobry pomysł :???: a zasilacz na jakimś odpowiednio dobranym transformatorze toroidalnym + oczywiście solidne kondensatory i mostek diodowy.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 07 mar 2007, 9:10

W zasadzie to możesz tak zrobić,podłączając go do wyjścia karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 07 mar 2007, 17:05

Spoko, dzięki wielkie:) jak będę go miał to napisze jakiej marki i jaki symbol to może da się wywnioskować jaką ma moc.

Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez robson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 mar 2007, 17:59

Jeśli z PC będzie pochodzić sygnał, to czemu nie zasilać go też z PC. Można spróbować zasilać go napięciem 12V z zasilacza PC, ale nie należy zapomnieć o kondensatorach blisko wzmacniacza(zasilacz impulsowy będzie działać i bez nich, ale wnętrzności PC są raczej wrażliwe na wahania napięcia zasilania), jeśli przy pełnej mocy coś się stanie z PC (albo spali się kabel zasilający wzmacniacz, albo zasilacz się wyłączy z powodu przeciążenia, albo system się zawiesi z powodu zbyt dużych wahań napięcia) to należy zastosować oddzielny zasilacz, który może też być ,,klasy PC'' - ATX albo AT.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 11 mar 2007, 7:25

Właściwie wcześniej wpadłem na ten pomysł, ale wydał mi się bezsensowny :???: Teraz widze że tak nie jest :mrgreen: Konkretnie miałem w planach po prostu oddzielny zasilacz AT 300W i kilka dużych elektrolitów przed wzmacniaczem (tak około 20 000uF). Zobaczę jak to się będzie sprawować.:)

Pozdrawiam robson:)

ODPOWIEDZ