Prośba o wskazówki na temat projektu z AVR

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
baterman
-

Prośba o wskazówki na temat projektu z AVR

Post autor: baterman » 02 mar 2007, 9:38

Witam.

Na studiach mam do przygotowania projekt z AVRki. Oto jego główne założenia:

projekt ma wspomóc logowanie czasu pracy w firmie (coś a'la starodawne karty pracy i zegary). Gdy pracownik wchodzi do budynku podchodzi do mojego urządzenia i w jakiś sposób przesyła swoje informacje. Urządzenie zapisuje kto i kiedy wszedł do budynku. Podczas opuszczania budynku ma miejsce analogiczna interakcja. Oczywiście należy też uwzględniać przerwy w pracy czyli kilkukrotne wejście/wyjście z budynku.

Co do samego urządzenia: musi posiadać wyświetlacz, zegar, jakiś sposób rejestrowania daty, możliwość łatwego pobierania danych oraz komunikację z PC.

Jeśli chodzi o mikrokontroler to planuję użycie ATMega 128 (może nie potrzebny jest aż tak dobry, ale mogę go tanio kupić od kolegi wraz z programatorem).
Wyświetlacz - nic wyszukanego. Wystarczy wyświetlać czas + nazwisko pracownika.
Odczytywanie informacji - tutaj mam problem bo nie wiem co wybrać. Kumpel polecał mi iButton'a, ale podobno czytnik jest strasznie drogi. Ja najbardziej bym chciał to zrobić na zasadzie karty chipowej lub magnetycznej.
Komunikacja z PC - hhhmm tu mam problem. Super byłoby to zrobić na Bluetooth'ie, ale nie mam pojęcia jak bardzo jest to skomplikowane. USB lub rs232 wystarczy w zupełności.

Jakiej pomocy od Was oczekuję?
Nie chcę tutaj gotowego projektu, ani nic z tych rzeczy. W końcu to ma być moja autorska praca. Jednak elektronikiem nie jestem i nigdy nie będę, więc nie chcę zgłębiać tego zagadnienia zbyt głęboko. Poza tym praca nie pozwala mi poświęcić na to zbyt wiele czasu, a wstępny projekt muszę mieć gotowy za tydzień.

Chciałbym Was zatem prosić o dyskusję na temat poszczególnych elementów i ewentualnych trudności, jakie mogę napotkać podczas tworzenia projektu.
W szczególności chciałbym, abyście podali mi nazwy i producentów elementów, których mogę użyć. Dla wtajemniczonych to 2 minuty zastanowienia, a dla mnie - parę godzin szukania na necie.

Tak więc oto moje główne "dylematy":
Czy czytnik kart chipowych jest drogi? Czy jego współpraca z AVR nastręcza trudności? Czy trudno jest programować karty do testów i czy potrzebuję do tego jakiegoś specjalnego czytnika? Może zamiast kart chipowych wybrać coś innego?
Większość tych pytań dotyczy również BlueTooth'a. Czy poradzę sobie z jego programowaniem i co tak na prawdę potrzebuję? Dodam, że wystarczy wysłać i odebrać info w PC, nie muszę ich specjalnie przetwarzać - wyświetlenie wystarczy.

No to na razie tyle :) Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez baterman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 02 mar 2007, 10:38

baterman pisze:... projekt ma wspomóc logowanie czasu pracy w firmie (coś a'la starodawne karty pracy i zegary). Gdy pracownik wchodzi do budynku podchodzi do mojego urządzenia i w jakiś sposób przesyła swoje informacje. Urządzenie zapisuje kto i kiedy wszedł do budynku. Podczas opuszczania budynku ma miejsce analogiczna interakcja. Oczywiście należy też uwzględniać przerwy w pracy czyli kilkukrotne wejście/wyjście z budynku.
Jeżeli rozwiązanie sprowadzić do jakiegoś peryferala (z prockiem ATM128) to całą inteligencję można zawrzeć w oprogramowaniu PC. W końcu nawet PC ma duże zasoby na przechowywanie informacji no i raczej nikt nie implementuje bazy danych w małych prockach. Koncepcja sprowadza się do urządzenia (np z ATM128) mającym możliwość komunikacji z PC.
baterman pisze:Co do samego urządzenia: musi posiadać wyświetlacz, zegar, jakiś sposób rejestrowania daty, możliwość łatwego pobierania danych oraz komunikację z PC.
Nic prostszego. Jako wyświetlacz, to praktycznie każdy zaproponuje display LCD. Jeżeli brać pod uwagę typowe moduły wyświetlaczy, to może on wyświetlać dowolne znaki w jednym lub dwuch wierszach, istnieje możliwość zdefiniowania własnego fonta. Ich użycie jest wręcz trywialne. Zegar to najczęściej używany jest niewielki układ RTC z podtrzymaniem na baterii, do którego komunikacja odbywa się po I2C. Do komunikacji z PC-tem to masz w tym procku USART. Dodajesz sterownik na RS232 i po kłopocie. Do identyfikacji człowieka to polecam karty RFID. Same karty i czytnik znajdziesz w: http://www.mikrokontrola.pl
Z kartami chipowymi będziesz miał problem, bo oficjalnie informacje dotyczące sposobu ich programowania są poufne czyli nie są powszechnie dostępne.
Użycie Bluetooth to kwiatek do kożucha. Z reguły taki czytnik jest stacjonarny (zamurowany gdzieś w ścianie) i nie jest potrzebna jego mobilność. Użycie USB jest pomysłem do zaakceptowania ale to tylko zwiększy koszty nie wpływając znacząco na cechy użytkowe.
baterman pisze:Jednak elektronikiem nie jestem i nigdy nie będę, więc nie chcę zgłębiać tego zagadnienia zbyt głęboko.
Temat jest bardziej software'owy niż hardware'owy.

baterman
-

Post autor: baterman » 02 mar 2007, 12:30

gaweł pisze: Jeżeli rozwiązanie sprowadzić do jakiegoś peryferala (z prockiem ATM128) to całą inteligencję można zawrzeć w oprogramowaniu PC. (...) Koncepcja sprowadza się do urządzenia (np z ATM128) mającym możliwość komunikacji z PC.
Wyjaśniam, że dokładnie o to mi chodziło! :) Bo może faktycznie zamotałem. Wystarczy, że odczytam odpowiednie informacje i wyślę je do PC'ta, a co będzie z nimi dalej to nie moja broszka.
gaweł pisze:Jako wyświetlacz, to praktycznie każdy zaproponuje display LCD.
Oto specyfikacja elementu, który mogę odkupić od kumpla. Czy taki układ wystarczy?
http://www.datasheet4u.com/download.php?id=536476
gaweł pisze:Zegar to najczęściej używany jest niewielki układ RTC z podtrzymaniem na baterii, do którego komunikacja odbywa się po I2C.
Z komunikacją po I2C sobie poradzę, bo robiłem to na laborkach i nie powinienem mieć większych problemów. Natomiast czy użycie jakiegoś innego zegara jest konieczne? Bo przecież AVRki mają wbudowane liczniki, na których mógłbym sobie zegarek zaprogramować... Jak lepiej do tego podejść?
gaweł pisze:Do komunikacji z PC-tem to masz w tym procku USART. Dodajesz sterownik na RS232 i po kłopocie.
Przyjrzę się temu gdyż o USART'cie nie słyszałem... :/
gaweł pisze:Do identyfikacji człowieka to polecam karty RFID.
Dzięki za linka i poradę! Zajrzę na stronkę wieczorem bo na razie jestem w pracy :)
gaweł pisze:Użycie Bluetooth to kwiatek do kożucha.

Hhhhmmm a na ile skomplikowałoby to projekt? Bo założyłem sobie, że potem dam ten prosty projekt mojemu szefowi w pracy bo nadal ciągle wpisujemy ręcznie godziny pracy, ale wątpię, aby chciał zrywać płytki aby ciągnąć kable ;-)

Dodatkowe info:
mikrokontroler: http://www.atmel.com/dyn/...nts/doc2503.pdf
wyświetlacz: http://www.datasheet4u.com/download.php?id=536476
programator: http://elmicro.com/files/olimex/avr-pg1b.pdf

Dzięki za pomoc! :D

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 02 mar 2007, 12:59

No więc:
1. Wyświetlacz ma być z kontrolerem HD44780 a ten chyba taki ma (lub kompatybilny)
2. Zegar czasu rzeczywistego na licznikach procka - też jest to jakieś rozwiązanie. Pozostaje kwestia startowego ustawienia godziny. W układach RTC z podtrzymaniem bateryjnym on idzie sam i wystarczy go raz ustawić. Przy licznikowym podejściu trzeba ustawiać po każdym resecie.
3. USART - układ transmisji synchronicznej/asynchronicznej. Jeżeli zdecydujesz się na RFID to potrzebne są dwa kanały szeregowe: jeden do PC-ta i drugi do czytnika RFID, więc przykładowo ATM162, ATM128. Możesz ewentualnie zrobić transmisję z RFID programowo (tylko czytanie z RFID), to może być i wskazany procek ATM.
4. Bluetooth, jak uważasz, ale i tak trzeba doprowadziś zasilanie.
5. Ten programator jest do d...y. Zapewne będziesz pisał program w C, więc polecam ten , jest prosty w wykonaniu w naturalny sposób współpracuje z pakietem GCC.

baterman
-

Post autor: baterman » 02 mar 2007, 17:49

Hhhhhmmmm wlasnie sobie uswiadomilem, ze mam jedynie USB w kompie (laptop) wiec to chyba zmienia troche postac rzeczy ;-) Znacie jakies programatory pod USB?? No i RS232 tez odpada, chyba, ze moge kupic jakas przejsciowe USB->RS232..... Jak myslicie?

-----
Prosiłbym o używanie "ogonków" jeśli to możliwe. ZbeeGin

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 02 mar 2007, 19:44

Programator RS232 z przejściówką USB-RS232: http://radzio.dxp.pl/avr910.htm

baterman
-

Post autor: baterman » 03 mar 2007, 9:34

A czy te programatory beda dzialaly z AVR studio? Wlasnie z tego pakietu korzystalem na uczelni i jest calkiem OK, wiec wolalbym sie nie przerzucac.

-----
Prosiłbym o używanie "ogonków" jeśli to możliwe. ZbeeGin

Sorki, ale nie mam polskich fontow pod Winem i problem ten rozwiaze dopiero za jakis czas ;-)

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 01 kwie 2007, 18:06

Ja bym zrobił takie urządzonko, tak:
1. W futrynach drzwi samontowałbym diody podczerwieni, które sprawdzałyby czy dana osoba wyszła z pracy czy nie. Musiałyby być dwa dwie diody na jedne drzwi, ponieważ musi urządzenie wiedzieć czy osoba wchodzi czy wychodzi.
2. Wszystkie opcje wyświetlałbym na wyświetlaczu graficznym LCD 128*64, a nawet większym.
3. Żeby do każdego urządzenia pracującego w drzwiach nie potrzeba było ciągnąć osobnego kabla, zastosowałbym nadajniki, które łączyłyby się z bazą.
4. Żeby można było wejść do miejsca pracy, zrobiłbym małe urządzenie czytające karty Chipowe lub inne. Pozwoliłoby to, żeby nieporządane osoby nie wchodziły do pracy oraz zidentyfikowanie czy dany pracownik znajduje się w tym dniu w pracy.
5. Połączenie z komputerem zrobiłbym przez Ethernet (nie wiem jak się to pisze), przy mikroprocesorach nie AVR nie jest to zbyt trudne. Dzięki E.... można wysyłać dane bardzo daleko.

To są moje sugestie, oczywiście zrobisz jak zechcesz. Ja tylko dałem pomysł. Mam nadzieje, że się spodoba.

A teraz jakie elementy potrzebne:
PCF8583, ATMEGA128, ATMEGA8 (do podczerwieni), graficzny LCD 128*64, pamięć SD do zapamiętania danych, W3100 (jako Eth....).
Jeżeli będziesz chciał zastosować nadajnik i odbiornik to polecam układ TSA5511 jest to generator. A nad resztą trzeba pomyśleć przy robocie.

Pozdrawiam

baterman
-

Post autor: baterman » 01 kwie 2007, 22:07

Dzięki za propozycje!! :-)

Na pewno są godne uwagi, ale już wstępnie zatwierdziłem projekt u prowadzącego, a te zmiany trochę by mi utrudniły projekt. Tak jak pisałem wcześniej - nie jestem jakimś guru jeśli chodzi o mikroinformatykę :-)

Jeśli jednak chciałbyś mi dalej pomóc (i to się tyczy wszystkich śledzących ten wątek) to w tym tygodniu zamieszczę pierwszy schemat płytki (tzn. połączeń) i będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2007-04-02, 16:47 ]
Właśnie się dowiedziałem, że ze zdobyciem czytnika transponderów mogę mieć pewien kłopot. Za to kolega poleca mi iButtony i mówi, że spokojnie mi to wystarczy. Miał ktoś z Was z ty doczynienia?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ