zadanie kondensator

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Adrian

zadanie kondensator

Post autor: Adrian » 23 lis 2003, 16:29

Mam pewno zadanie do zrobienia:

Kondensator o pojemnosci C naładowano do napięcia U i połączono równolegle z
drugim nienaładowanym kondensatorem o pojemności C*n.
a) jakie napiecie powstanie na okładkach pierwszego kondensatora po połączeniu
b) jezeli energia pierwszego kondensatora byla rowna W to jaka jest energia
układu po połączeniu ??

Prosilbym także o komentarz do tego zadania i np co sie dzieje z napieciem,
ładunkiem itp. Wielkie dzieki :P

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 24 lis 2003, 19:44

Nie chcę być nieuprzejmy, ale jestem w złym nastroju. Jest coś takiego jak biblioteka, znajomość paru wzorów i odrobina zastanowienia. radzę zmusić się do minimalnego wysiłku i wybrać się do bibliotekoczytelni.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 lis 2003, 19:53

Alek pisze:Nie chcę być nieuprzejmy, ale jestem w złym nastroju. Jest coś takiego jak biblioteka, znajomość paru wzorów i odrobina zastanowienia. radzę zmusić się do minimalnego wysiłku i wybrać się do bibliotekoczytelni.
Faktycznie jesteś chyba w złym nastroju, bo to aż niepodobne do Ciebie :) Ale mnie też zadziwia niechęć do sięgania po informacje podawane w książkach. Adrian spróbuj skorzystać z biblioteki

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 24 lis 2003, 20:12

Nie idź na łatwizne! To zadanie dla ciebie a nie dla nas! Jeśłi sie uczysz elektroniki to powinieneś miec sposob na to w jakiejs książce
Adrian spróbuj skorzystać z biblioteki
A jak nie do biblioteki to na strone elektrobnika.qs.pl autorstwa Mistrza Wojtka. Tam sie znajdzie cos na ten temat[/quote]

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 24 lis 2003, 23:41

Już wydobrzałem. Ale krew mnie zalewa, że coraz częściej ludziom nie chce się sięgać do książek. :cry:

A teraz do rzeczy. Pojemność kondensatora to stosunek zgromadzonego w nim ładunku do napięcia na jego okładkach.

C=Q/U

Jeśli połączymy kondensator C i C*n to otrzymamy kondensator o pojemności C(n+1).
Napięcie na obu kondensatorach musi być po ich połączeniu takie samo.
Ładunek zaś w nich zgromadzony nie zmienił się i nadal wynosi Q.

Z przekształconego tłustego wzorku mamy więc, że CU1=C(n+1)U2

Czyli U1=(n+1)U2. A zatem napięcie spadnie n+1 razy.

A co do drugiego podpunktu pomęcz się sam wiedząc, że energia zgromadzona w kondensatorze to jedna druga ce u kwadrat :wink:

ODPOWIEDZ