Jakie są stany logiczne na magistrali adresowej (np. takiej jak używana do pamięci)
stany logiczna na magistrali adresowej
stany logiczna na magistrali adresowej
Witam.
Jakie są stany logiczne na magistrali adresowej (np. takiej jak używana do pamięci)
A co to za pojęcie - "spoczynku", hmm...?michal17 pisze:a w stanie "spoczynku" magistrali
Pisałam - dwa podstawowe - 1 & 0, ponieważ one są nośnikiem informacji
o aktualnie obecnym na szynie adresie (liczba binarna).
Jeżeli na magistrali są dwa urządzenia (układy) potrafiące generować
adres (np. procesor i układ DMA), to każde z nich musi być w stanie przełączyć
swoje wyjścia adresowe w stan High-Z, aby nie było konfliktu z układem, który
aktualnie jest właścicielem szyny. Proste, tak?
Polecam lekturę książki MIK02 i MIK04 p. Stanisława Gardynika,
tam tego typu rzeczy są wyjaśnione po prostu łopatologicznie.
W systemach, gdzie jest jeden procesor i tylko on zarządza magistralą adresową
nie występuje zjawisko że "nic nie jest przesyłane" - zawsze (w 99% przypadków,
pozostałe 1% to specyficznie zbudowany hardware) na liniach adresowych
jest jakaś kombinacja stanów H i L, co najwyżej nikt (żadna pamięć, port I/O)
może już z niej nie korzystać (o tym decydują stany na liniach magistrali sterującej).
nie występuje zjawisko że "nic nie jest przesyłane" - zawsze (w 99% przypadków,
pozostałe 1% to specyficznie zbudowany hardware) na liniach adresowych
jest jakaś kombinacja stanów H i L, co najwyżej nikt (żadna pamięć, port I/O)
może już z niej nie korzystać (o tym decydują stany na liniach magistrali sterującej).
Re: stany logiczna na magistrali adresowej
A możesz dokładniej wyjaśnić swój problem? Dlaczego powstało takie pytanie? Czy budujesz jakiś układ w prockiem i masz jakieś niejasności?michal17 pisze:Witam.
Chciałem zrobić płytke gdzie jest pamięć zewnętrzna i do magistrali przez 74hc573 byłyby podłączone wejścia.
edit:
i wyświetlacz lcd
[ Dodano: 2007-03-02, 17:12 ]
Jeszcze jedno:
Czy do takiej magistrali można podłączyć wyświetlacze lcd graficzny i wyśw. od telefonów
edit:
i wyświetlacz lcd
Jeszcze jedno:
Czy do takiej magistrali można podłączyć wyświetlacze lcd graficzny i wyśw. od telefonów
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Michał17, łącznie zmieniany 3 razy.
Pamięć, rejestry to bez problem. Z LCD-kiem użytym jako komórki pamięci to mogą być problemy, bo taki moduł należy uważać za urządzenie powolne. Jak podaje dokumentacja do HD44780, to minimalny czas trwania impulsu wyboru jest ok. 500 ns. W prockach z C51 to od biedy da się uzyskać ale dla AVR'ow to już nie jest tak różowo (chyba, że obniżysz częstotliwość zegara) pomimo, że istnieje możliwość wstawienia waitstate'ów. Jeżeli wyświetlacz graficzny LCD ma magistralę równoległą i spełnia wymagania czasowe, to można użyć, ale w większości (a w szczególności od telefonów) mają interfejsy szeregowe.michal17 pisze:Chciałem zrobić płytke gdzie jest pamięć zewnętrzna i do magistrali przez 74hc573 byłyby podłączone wejścia.
edit:
i wyświetlacz lcd
jeszcze jedno:
czy do takiej magistrali można podłączyć wyświetlacze lcd graficzny i wyśw. od telefonów
Natomiast układ 74573 raczej jest do budowy rejestru wyjściowego niż wejściowego (i raczej bym polecał 74574), chyba, że chcesz uzyskać funkcję zatrzasku danych a nie wczytać akualny stan linii wejściowych (bo wtedy to raczej należy użyć 74245).
Najlepiej będzie jak narysujesz kawałek schematu.
Ze schematem będzie problem, mogę wrzucić dopiero w niedzielę.
[ Dodano: 2007-03-02, 21:55 ]
http://chaokhun.kmitl.ac.th/%7Ekswichit ... 051sbc.pdf
Z lcd nie ma problemu "z powolnością", nawet bascom ma odpowiednia instrukcje do takiego połączenia.
W linku PDF na którym jest takie podłączenie, tylko zastosowałbym inne "wybieranie" LCD.
[ Dodano: 2007-03-02, 22:55 ]
W kicadzie nie ma LCD
PS. schemat będzie w kicadzie.
[ Dodano: 2007-03-02, 21:55 ]
http://chaokhun.kmitl.ac.th/%7Ekswichit ... 051sbc.pdf
Z lcd nie ma problemu "z powolnością", nawet bascom ma odpowiednia instrukcje do takiego połączenia.
W linku PDF na którym jest takie podłączenie, tylko zastosowałbym inne "wybieranie" LCD.
[ Dodano: 2007-03-02, 22:55 ]
W kicadzie nie ma LCD
Mam nadzieję, że wiesz co piszesz, bo ja bascoma nie używałem, nie używam i nie będę używać.michal17 pisze:Z lcd nie ma problemu "z powolnością", nawet bascom ma odpowiednia instrukcje do takiego połączenia.
Narysujesz, to zobaczymy.michal17 pisze:W linku PDF na którym jest takie podłączenie, tylko zastosowałbym inne "wybieranie" LCD.
Schemat to w końcu rysunek i nie ma znaczenia jaki program go stworzył. Jako LCD możesz narysować 14-pinowe (16-pinowe) złącze i podposać, że jest to LCD.michal17 pisze:W kicadzie nie ma LCD
A tak przy okazji, czy masz zaprogramowanego takiego GAL'a? Czy masz gdzie go zaprogramować (nie każdy programator to potrafi)?
Chyba, że zamiast GAL'a będzie kilka TTL'ków.