witam!
Kupiłem dziś w sklepie w/w kieszeń model ME-740U2 i mam z nią pewien problem.
Mianowicie wykrywana jest przez system jako masowe urządzenie magazynujące i tu jest problem:system nie widzi jej jako dysku usb-w kieszeni siedzi dysk Seagate
model ST33210A (3GB). Nie widzi ona tez innych dysków (sprawdzana również na dysku western digital 80GB). Sprawdzałem ją także na innych kompach. Mało tego muli mi ona system. Czyżby zwalona ona by była?
kieszeń usb/ide-ata hdd problem!
Możliwe, że jest uszkodzona. Ale dla dokładnego sprawdzenia zrób jeszcze tak, zmień kabel, którym łączysz ją z komputerem, a dwa uruchom jakąkolwiek dystrybucję live cd linuxa i w nim sprawdź, jeśli zachowa się identycznie jak w windows, to sprawa oczywista, kieszeń uszkodzona. A mam pytanie: dioda jak świeci po włączeniu, mocno czy słabo?
Próbowałem nawet na innym kablu i nic tak samo. .Kieszeń ma zewnętrzny zasilacz.Sytuacja wygląda tak:Jest uruchomiony system i podłączam tą kieszeń, załączam zasilanie jej. Po włączeniu zasilania ,wykrywana jest przez system (dioda świeci normalnym światłem)po chwili
następuje jakby inicjacja dysku świadczą o tym b. szybkie błyski diody jak w kompie a potem dioda miga normalnie ( ok 2x na sekundę)Ale system nie widzi dysku.Ta sama reakcja na innych komputerach.Zakładałem do niej nawet dysk z systemem i ustawiłem pod biosem żeby bootowany był system z niej i klapa. Próbowałem rożnych ustawień zworki na dysku i też nic,
a do linuxa nie mam dostępu i nie mam możliwości sprawdzenia.
następuje jakby inicjacja dysku świadczą o tym b. szybkie błyski diody jak w kompie a potem dioda miga normalnie ( ok 2x na sekundę)Ale system nie widzi dysku.Ta sama reakcja na innych komputerach.Zakładałem do niej nawet dysk z systemem i ustawiłem pod biosem żeby bootowany był system z niej i klapa. Próbowałem rożnych ustawień zworki na dysku i też nic,
a do linuxa nie mam dostępu i nie mam możliwości sprawdzenia.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 11:20 przez mdm150, łącznie zmieniany 1 raz.