Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
-
ZbeeGin
Znalazłem pierwszą chyba książkę w języku polskim traktującą o środowisku WinAVR/AVR-GCC.
http://www.wirtualny.sklep.pl/cgi-bin/towary.e?N=4f5e
Fragment spisu treści:
Kod: Zaznacz cały
1. Wstęp
2. Środowisko programistyczne GNU C
2.1. Wprowadzenie
2.2. Programy składowe środowiska
2.4. Biblioteka avr-libc
2.4.1. Kod startowy
2.4.2. Definicje nazw rejestrów specjalnych i flag bitowych
2.4.3. Biblioteka matematyczna
2.4.4. Standardowa biblioteka C
2.4.5. Makra i funkcje ułatwiające korzystanie z układów peryferyjnych
2.5. Kompilator gcc
2.5.1. Zasada działania
2.5.2. Typy plików
2.5.3. Opcje
2.5.3.1. Opcje kompilatora specyficzne dla procesorów AVR
2.5.3.2. Opcje kontrolujące rodzaj wyniku
2.5.3.3. Opcje ustalające dialekt C
2.5.3.4. Opcje włączające lub wyłączające uwagi i informacje o błędach
2.5.3.5. Opcje dla debuggera
2.5.3.6. Opcje optymalizacji
2.5.3.7. Opcje dotyczące katalogów
2.5.3.8. Opcje ustalające sposób generowania kodu
2.5.3.9. Opcje preprocesora
2.5.3.10. Opcje asemblera
2.5.3.11. Opcje konsolidatora
2.5.4. Atrybuty zmiennych i funkcji
2.6. Program make
2.7. Program AVRDUDE
3. Język C dla procesorów AVR
3.1. Wprowadzenie
3.2. Operacje na zmiennych i rejestrach specjalnych
3.3. Operacje na zmiennych bitowych
3.4. Zmienne volatile
3.5. Odwołania do różnych rodzajów pamięci
3.5.1. Przestrzenie adresowe
3.5.2. Pamięć EEPROM
3.5.3. Pamięć Flash
3.6. Obsługa przerwań
3.6.1. Deklaracje funkcji obsługi przerwań
3.6.2. Hierarchia przerwań
3.6.3. Korzystnie z tych samych zmiennych w przerwaniach i w programie głównym
3.6.4. Korzystanie w przerwaniach ze zmiennych globalnych
3.7. Modyfikacje kodu startowego
3.8. Asembler
3.8.1. Zasady przydzielenia rejestrów przez kompilator
3.8.2. Asembler as
3.8.3. Wstawki w Asemblerze
4. Tworzenie programu
4.1. Podstawowe zasady
4.2. Tworzenie i kompilacja projektu
4.3. Przykładowy program
4.4. Kompilacja przykładowego programu
4.5. Pliki projektu
Myślę, że zapowiada się ciekawie.
-
wróżka
- -
na pierwszy rzut oka jest wszystko co trzeba wiedziec aby zaprogramowac procesor AVR korzystajac z gcc. No i ta cena ...
Ciekawi mnie tylko jakosc wydania.
-
Pi
- -
Czy komuś już się udało ją zdobyć i może ocenić jakość publikacji? Na razie w księgarniach branżowych w mojej okolicy jej nie ma, księgarnie internetowe publikują tylko spis treści (BTC ma miły zwyczaj udostępniania przykładowego rozdziału), a wolałbym nie kupować w ciemno...
-
Dar.El
- -
Witam
Kupiłem ją niedawno, bo chcę w końcu nauczyć się pisać w C na mikrokontrolery. Myślę że książka jest warta swej ceny, ale ja jestem coraz mniej przekonany do pisania w C.
-
Wojtek
- Moderator
-
Kontakt:
Pi pisze:Czy komuś już się udało ją zdobyć i może ocenić jakość publikacji? Na razie w księgarniach branżowych w mojej okolicy jej nie ma, księgarnie internetowe publikują tylko spis treści (BTC ma miły zwyczaj udostępniania przykładowego rozdziału), a wolałbym nie kupować w ciemno...
Czekam na przesyłkę - dam znać jak już będę miał - może przykładowy skan umieszczę = chyba tym nie naruszę praw autorskich

-
Pi
- -
Dar.El pisze:Witam
Kupiłem ją niedawno, bo chcę w końcu nauczyć się pisać w C na mikrokontrolery. Myślę że książka jest warta swej ceny,
Objętość nie jest zbyt duża, więc mam nadzieję, że autor skupia się na konkretach i nie marnuje miejsca na szczegółowe opisy banalnej instalacji czy objaśnienia do czego służy polecenie menu File->Open... ;]
Oczekiwałbym raczej jakichś słabo udokumentowanych tricków etc.
ale ja jestem coraz mniej przekonany do pisania w C.
To może chcesz ją sprzedać? ;]
-
Dar.El
- -
Witam
Nie sprzedam bo jest w niej dużo przydatnych informacji i jest oryginalna, autor sam ją napisał a nie przepisał.
Czym bardziej wnikam w problemy pisania w C na mikrokontrolery 8-bitowe, tym bardziej jestem przekonany że nie jest to język dla nich. To mniej więcej wygląda na dostosowanie na siłę, ponieważ bardzo dużo ludzi umie programować w C a asembler nie jest dla każdego. Wystarczy że marnujemy moc procesorów na PC, na 8-bitowcach nie opłaca się to a C powinien zaczynać się od ARMów.
-
jareks91
- Użytkownik
Dar.El pisze:To mniej więcej wygląda na dostosowanie na siłę, ponieważ bardzo dużo ludzi umie programować w C a asembler nie jest dla każdego
Wybierasz takie narzędzie, które najbardziej odpowiada twoim potrzebom i wymagani
ą. Jeśli każdy takt procesora jest dla Ciebie bardzo ważny to wybierasz asm. Ale w 99% zastosowaniach nie potrzebujesz liczyć sie z każdym taktem, wiec głupotą jest pisanie w asm, jak można to szybciej i bardziej intuicyjniej zrobić w C. Pozatym jeśli zależy ci na szybkim wykonywaniu poleceń to zawsze mo
zesz sięgnąć po mocniejszy procek. Zatem warto się uczyć przede wszystkim C.
Pozdrawiam
-----
Aby nie doprowadzić do kłótni wyciąłem pierwsze zdanie. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez
jareks91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mouse
- -
-
Kontakt:
Zakupiłem tą książke i trzeba Panu Witkowskiemu przyznać że napisał ją sam a nie zrobił ctrl+c ctrl+v. Zgodnie z opisam autora pozycja nie nadaje się do nauki języka C aby ją zrozumieć trzeba mieć o C przynajmniej podstawowe pojęcie i rozumieć podstawowe komendy z asm. Książka przydatna dla kogoś kto już jakiś czas w tym siedzi.
-
kacperek
- -
Super. Właśnie szukałem takiej książki. Kupiłem sobie "Mikrokontrolery AVR Atmega w praktyce" i niestety ale traktuje o assemblerze.
Dziękuje za podpowiedź jaką książkę mam kupić.
-
gwozdex
- Użytkownik
-
Kontakt:
Ja z niecierpoliwością czekam na książkę o GCC którą ma napisać p. Radosław Koppel. Może i przyjdze mi jeszcze troche poczekać, ale coś mi mówi, że bedzie warto.
-
Gutek
- Użytkownik
-
Kontakt:
Witam chciałem napisać ze od wakacji jestem posiadaczem tej książki.Kupiłem na allegro razem z ksiazką o PIC'ach.Książka z początku jest zagmatwana jak samo środowisko GCC opisane jest wiele narządzi co na początku może zniechęcać ale w późniejszym czasie te szczególowe informacje są bardzo przydatne.Jeszcze jej nie przeczytałem ale zachęcam do jej kupna.Cena jest dośc dobra.Po przeczytaniu dołoże swoje pięc groszy o tej książce.Na pewno ta ksiązka jest cennym materiałem dla średniozaawansowanych.Po przeczytaniu tej ksiązki nasza wiedza znacznie sie powiększy.Okupione jest to formą która czasem jest mało zrozumiała.Coś za coś.