Silniczek elektryczny na ok.1,7V

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
energia
-

Silniczek elektryczny na ok.1,7V

Post autor: energia » 27 lut 2007, 19:40

:shock:
...takie silniczki były montowane kiedyś w małych odtwarzacach kasetowych, choć nie tylko.
Czy ktoś z was wykonał kiedyś samodzielnie taki lub podobny silniczek?
Jakich elementów użyliście?
A może wiecie kto sprzedaje takie silniczki?
Doradźcie mi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez energia, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 lut 2007, 19:48

Poszukaj w internetowych sklepach silniczków o symbolu RF300FA. Zwykle jest kilka wersji napięciowych i wymiarowych pod względem długości osi. Więcej info: http://www.tecoelectric.com/RF.htm

W polskich sklepach internetowych bardzo łatwo jest znaleźć silniki tego typu do napędów DVD (z talerzykiem lub bez) na napięcie 3V, 5,6V lub 2V.

energia
-

Post autor: energia » 28 lut 2007, 18:15

Dziekuje za szybką odpowiedź.
Ww. silniczki potrzebuję do produkcji małych samochodzików.
Zatem zależy mi na stałości parametrów (by nie przestawiać się na inne modele i by za często nie być zmuszanym zmieniać czegoś w konstrukcji auta), stałym źródle dostaw, no i primo- najniższej cenie.
Umieszczejcie tu wszystkie linki do stron www z którymi uważacie że powinienem się zapoznać.
Bardzo chętnie poczytałbym także o waszych samodzielnych próbach z wykonaniem jakichkolwiek silniczków.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 28 lut 2007, 19:38

Zajrzyj jeszcze tutaj : www.mikrozabawki.pl takie silniczki również sprzedają.

energia
-

Post autor: energia » 01 mar 2007, 18:11

kris74 pisze:Zajrzyj jeszcze tutaj : www.mikrozabawki.pl takie silniczki również sprzedają.
...bardzo ciekawa strona o zabawkach.
Okazuje się jednak, że cenny samych silniczków sa porażające. Nie jestem jednak tymi cenami zaskoczony.
Do jednego auta potrzebuję dwóch silniczków.
Sądzę, ze sam będę musiał wymyslić i zrobić taki silniczek.
Sami jednak napewno rozumiecie, że wolałbym tego uniknąć, bo to b.trudna sprawa, choć możliwa. Tak mi się- po przemyśleniach- wydaje.
Piszcie o wszytkim co może być mi pomocne.
Czasami jedna, jedyna informacja roztrzyga o wszytkim i pozwala ruszyć z miejsca.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 01 mar 2007, 19:14

Zawsze można kupic silnik na inne napięcie(najlepiej w pobliżu tych 1,7V) i przewinąc uzwojenie. Jeśli nie musisz miec jak najlepszej wydajności i nie przeszkadza ci jej kilkuprocentowy spadek, to drut możesz nawinąc na oko tak żeby zajmował mniej więcej tyle miejsca co fabryczny (objetości muszą byc te same). Co do grubości drutu to stosunek pól drutu fabrycznego do twojego bęcie odpowiadał stosunkowi prądu "fabrycznego" do takiego jaki masz uzyskac. Pomijam mniej znaczące paramerty.

ODPOWIEDZ