Regulacja jasności świecenia led
Regulacja jasności świecenia led
Witam.
Jestem początkującym elektronikiem-hobbystą i potrzebuje zrobić:
Chce zrobić regulacje jasności świecenia led (deska rozdzielcza samochodu)
na przyciskach up:jaśniej down:ciemniej (płynna).
Czy ktos robił jusz coś takiego?
Pozdrowionka
mkbm
Jestem początkującym elektronikiem-hobbystą i potrzebuje zrobić:
Chce zrobić regulacje jasności świecenia led (deska rozdzielcza samochodu)
na przyciskach up:jaśniej down:ciemniej (płynna).
Czy ktos robił jusz coś takiego?
Pozdrowionka
mkbm
-
000andrzej
- Użytkownik
Re: Regulacja jasności świecenia led
Regulacja na przyciskach i płynna to zupełnie sprzeczne pojęcia. Nie można zrobić płynnej regulacji na przyciskach, zawsze jest jakiś skok.mkbm1 pisze:na przyciskach up:jaśniej down:ciemniej (płynna).
Ja zrobiłbym to na małym mikroprocesorku (8-nóżkowym jakimś), regulacja przy pomocy PWM.
chyba wszyscy myślimy o tym samym, tu jest coś więcej (http://www.mojaelektronika.as.pl/5c.htm)
a tu (http://www.google.pl/search?q=potencjom ... ktroniczny) to już w ogóle
a tu (http://www.google.pl/search?q=potencjom ... ktroniczny) to już w ogóle
marcing, masz rację, ile osób tyle pomysłów na rozwiązanie
Biorąc jednak pod uwagę że układ ma działać w samochodzie powinien być stosunkowo prosty, potencjometr i odpowiedni tranzystor wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem
c4r0, nie przejmował bym się tak stratami, w samochodzie nawet 10W nie robi większej różnicy
Biorąc jednak pod uwagę że układ ma działać w samochodzie powinien być stosunkowo prosty, potencjometr i odpowiedni tranzystor wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem
c4r0, nie przejmował bym się tak stratami, w samochodzie nawet 10W nie robi większej różnicy
Ale co wtedy z regulacją przyciskami?Dar.El pisze:Witam
Ja stawiam na regulację PWM za pomocą scalaka NE555. Schemat można znaleźć bez problemu, układ jest niezawodny i prosty.
Mój układ jest chyba najprostszym z możliwych, o ile umie się oprogramować procesor. A ze stratami nie chodzi mi tutaj o energooszczędność, tylko o to że ten regulator będzie się grzał.sta pisze:Biorąc jednak pod uwagę że układ ma działać w samochodzie powinien być stosunkowo prosty, potencjometr i odpowiedni tranzystor wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem
-
elektronWielki
- Użytkownik
najprostszy z mozliwych to uklad z MOSFET-N i kondensatorem sprzegajacym jego bramke do masy. Kondensator ladowany jest przez jeden przycisk a rozladowany przez drugi przycisk. Oczywiscie prad ladujacy oraz rozladowujacy kondensator nalezy odpowiednio ograniczyc za pomoca rezystorow o wartosciach rzedu MOhm.
Moge podac schemat jak kogos interesuje.
Moge podac schemat jak kogos interesuje.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 12:40 przez elektronWielki, łącznie zmieniany 2 razy.