Czujnik temperatury na mikrokontrolerze, przesył radiowy

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
_marcin
-

Czujnik temperatury na mikrokontrolerze, przesył radiowy

Post autor: _marcin » 23 lut 2007, 21:27

Witam

Mam za zadanie wykonać projekt, którego zaliczenie będzie przepustką na następny semestr studiów. Studiuję informatykę i niestety nie mam doświadczenia w tego typu rzeczach.

Mój pomysł na projekt to urządzenie, które będzie radiowo przesyłać temperaturę z ogrzewania centralnego z piwnicy a jego wyniki będą wyświetlane piętro wyżej na wyświetlaczu LCD.
Ja wyobrażam sobie to tak, że cyfrowy czujnik temperatury będzie podłączony do mikrokontrolera, ten z kolei do modułu nadajnika radiowego. Moduł odbiorczy umieszczony piętro wyżej podłączony będzie do mikrokontrolera, który będzie sterował wyświetlaniem temperatury na LCD. Do mikrokontrolera zamierzam podłączyć jeszcze jakąś diodę, która będzie sygnalizowała przekroczenie danej temperatury.
Jeśli chodzi o czujnik temperatury to znalazłem czujnik cyfrowy DS1820. Nie wiem czy jest to trafny wybór do tego typu urządzenia, dlatego bardzo proszę o pomoc. Jeśli chodzi o mikrokontroler to chce wybrać 8051 lub AVR. Nie mogę natomiast znaleźć odpowiedniego modułu nadawczo-odbiorczego, który będzie przesyłał kilka bajtów; znalazłem jedynie kilkukanałowe, a to za mało by przesłać wartość temperatury. Nad wyborem wyświetlacza LCD jeszcze się nie zastanawiałem, ale myślę, że z tym nie będzie aż tak wielkiego problemu.
Bardzo proszę o komentarze i sugestie dotyczące mojego pomysłu, a także doboru odpowiednich elementów.
Z góry dziękuję za każdą cenną wskazówkę.

Narazie moje poszukiwania przyniosły n-ce rezultaty:
nadajnik http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=46728
odbiornik http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=46727
czujnik http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=36733
Czy dobór elementów jest odpowiedni? Jeśli nie to dlaczego i co mógłbym zastosować w zamian?

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 24 lut 2007, 12:56

LCD alnum 2x16 wystarczy
nadajnik i odbiornik dobre
czujnik 1820 -> 18b20
mikrokontrolery tiny 2313 wystarczą

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 25 lut 2007, 15:18

Witam.
Sam chciałbym sobie takie coś zrobić, tylko jak podłączyć czujnik do nadajnika?

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 25 lut 2007, 18:55

Witam,
TeslaBuilder: Jeżeli chodzi o podłączenie samego czujnika do nadajnika (mikrokontrolera + RT4) to jak każdy układ 1-Wire. Strona 5, rys.5 --> DS18B20

_marcin: Zajrzyj do EdW 7/2006, jest to co prawda regulator głośności ale również bezprzewodowy, na pewno pomoże Ci zaprojektować układ na wybranych przez Ciebie modułach

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 27 lut 2007, 16:56

Witam.
Chodziło mi o jakiś dokładniejszy schemat podłączenia tego do nadajnika i odbiornika, bo nie mam doświadczenia w tej dziedzinie i nic mi to nie mówi.
Pozdrawiam.

bartus
-

Post autor: bartus » 19 paź 2007, 19:24

Czy ktoś ruszł dalej ten temat?

ODPOWIEDZ