Ale koniec tyk flaków z olejem.
Moc tego ustrojstwa to narazie 420W (24V/18A) testowane przez godzinę.
Rdzeń głównego trafa to ETD39 z odzysku. Myślę, że proporcje między ETD44 a 39 pozwolą dużo przekroczyć 500W
O elementach:
-Na schemacie ZAPOMNIAŁEM DIOD równolegle do C-E tranz. Mają być szybkie.(Ja dałem tam 50ns MESA
-Tranzystory - MJE13009 (Bipolarne, 400V 12A)
-Cewka filtru - 10 grubym drutem zwojów na ferrytowym toroidzie śr.6cm
-Trafko- ETD39 pierwotne 20 zw, wtórne wg uznania.
-Diody SB2060 (2x15A TO220)
-Trafko sterujące-z zasilacza komputerowego, zamiast 2 zwojów prądowych 1 a grubszy. Ważne!. Jakby się uprzeć, można go samemu nawinąć na jakimś malutkim rdzeniu.
-Filtr sieciowy-również z zasilacza od komputera
-Mostek prostowniczy-5A, 400V
POD ŻADNYM POZOREM NIE POWINNY BUDOWAĆ TEGO UKŁADU OSOBY, KTÓRE NIE WIEDZĄ, CO ROBIĄ! To jest już wyższa szkoła jazdy, bez oscyloskopu raczej się nie obejdzie. Układ należy uruchamiać po kawałku!(część sterującą należy uruchomić z zewnętrznego zasilacza, a do sieci włączać przez żarówkę.)
Wnioski pomiarowe:
-Na bazach tranzystorów tworzą się oscylacje, które są poważnym źródłem zakłóceń. Pomiędzy uzwojenia trafka sterującego włączyłem 1nF. Trochę pomogło(o połowe mniejsze, szybkość bez zmian)
-Sprawność 90%
-Na schemacie jest obwód 100R,10n. Kompensuje on reaktancję cewki. Niby żywa strata mocy, ale zobaczcie na oscyloskopie, co się dzieje bez tego
-50khz jest w sam raz do wyczynowej mocy 420W na małym rdzeniu
Jakieś pytania? - odpisujcie!
Może ktoś inny zrobił podobny układ? Przymierzm się jeszcze do klonu tego, tylko na MOSFET'ach, oraz zastosowania układu IR2111 do sterowania MOSFET'ów. Szczególnie ten ostatni pomysł może wyjść bardzo dobrze.