Szukam mieszacza

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Gość

Szukam mieszacza

Post autor: Gość » 18 lis 2003, 20:07

Mam pytanko do kogoś kto zna się troche na technice radiowej. Chciałbym zastosować w swojej pracy dyplomowej mieszacz do zmieszania dwóch fal 110MHz i 500Hz, aby otrzymać 110,0005MHz. Układ ten nie ma nic wspólnego z radiem oprócz jednej z częstotliwości, która jest prawie FM. Obydwa generatorki mam, potrzebuje je tylko zmieszać, ale nie za bardzo wiem jaki układ zastosować. Najbardziej odpowiadałby mi jakiś zmyślny scalaczek, bo odpadłby problem (tak sądzę) ze stabilnością termiczną.
Jeśli Ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi jakieś rozwiązanie byłbym bardzo wdzięczny

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 23 lis 2003, 10:13

Nie wiem, czy nie lepiej byłoby w celu uzyskania tej częstotliwosci dać jakiś kwarc (to tylko sugestia) i mnożyć jego częstotliwosć.

Gość

Post autor: Gość » 24 lis 2003, 19:58

A czy moge prosić o jakąs podpoiwedź, gdzie mogę znajść jakieś scematy takich generatorów, lub może jakaś książka?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 30 lis 2003, 13:57

Była taka książka radiostacje amatorskie czy coś podobnego. Ale dokładnie nie powiem :cry:

ODPOWIEDZ