Robię elektronikę do takich laserów i te do cięcia trochę kosztują
Laser do cięcia
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Trzeba by się zastanowić na temat laserów blu-ray i hd-dvd. Wydaje mi się że są to lasery większej mocy i można by z nich zrobić coś ciekawego. Problemem jest to że takie urządzenia dopiero wchodzą na rynek a więc trudno dostać taką nagrywarkę zepsutą ze sprawnym laserem. Dodatkiem jest też cena, który jest znacząco wyższa niż zwykłych nagrywarek. Dla dociekliwych wspomnę, że w Edw był cykl artykułów na ten temat.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Tylko sam laser to jeszcze nie wszystko. Według mnie jednym z największych będzie precyzyjne przesuwanie płytki o ułamek milimetra po każdym ruchu wałka z drukarki. Drugim problemem jest dobranie mocy lasera do szybkości druku lub na odwrót, żeby się cała miedź "wypaliła" a żeby nie uszkodzic reszty płytki. Następny to "wypalenie" bo przecież laser nie doprowadzi do wyparowania miedzi(tak myśle). Napisanie programu do obsługi nie powinno byc trudne.
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Witam, kiedy pracowałem w polsce w fabryce łożysk byłem odpwiedzialny a cechowanie pierścieni i do tego celu wykorzystywałem laser. Sam laser byl niewielki, prostokąt o długości 1,5m na 0,3m x 0,3m. Miał moc 100W i dawał sobie świetnie radę z róznymi rzeczami. Sterowałem nim przez PC'ta. Mogłem zmieniać czcionke, krój i pochylenie itp. Wycechowałem całej rodzinie nawet sztućce na pamiatke:) Kiedyś podłożylem stary telefon komórkowy i przeciałem go w pól, fajny efekt:) Miał ograniczone pole 15cm x 15cm więc na dodatek aby coś włożyc większego musiałem albo bardzo kombinować albo zdejmować obudowę oraz zabezpieczenia co często robiłem przy zmianie na inny typ łożysk. Sam laser był niewielki ale za to chłodnica, która chłodziła wodę do niego była wielkosci dużej lodówki i chodziła na wysokich obrotach a gdy nadchodziły upały często nie dawała sobie rady, chodź była bardzo nowoczesna. Żywotnośc lampy była okolo 3000h a pręt zmieniałem co jakieś 600h przy cenie 2000$ za sztuke. Cena lampy to ponad 5000$. Cały środek był wyłożony złotem dla mniejszych start i lepszego przewodnictwa. Ogólnie to fajna zabawka była i miałem okazje na niej pracować i dużo sie dowiedziałem w tedy o laserach. Sam efekt końcowy to mnósto ustawiania i pób na pierścieniach, czy jedna warstwa starczy, ile procent mocy jaka przenikalnośc i duzo więcej. A na dodotek łozyska lub same pierścienie były zawsze usmarowane i tłuste więc zabiegów przy tym było co nie miara. Program sterujacy otwierał pliki z AUTOCADA więc gdy coś znalazłem na necie ciekawego to wypalałem to na testowych płytkach z oksydowanego na czarno aluminium...efekt niesamowity. Jak by ktoś miał jakieś pytanie to zapraszam. Pozdro[/scroll]
Można jescze zobaczyć na stronie powerlabs.org jest tam laser na CO2 ale nie wiem czy można go zbudować w domu. Poza tematem jest tam jeszcze wiele innych ciekawych (prostszych) projektów. Lasery gazowe zwykle pracują przy wysokich (bardzo) napięciach. Prosty laser ale nie do cięcia można zbudować w domu a projekt jest na www.myzlab.pl
Pozdro!
Pozdro!
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Czyżby? Tobie radzę skorzystać z google:przemek.pluto pisze:W drukarce laserowej nie ma żadnego lasera. Tam jest toner. Jak chcesz się dowiedzieć więcej to skorzystaj z "google".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka_laserowa
- przemek.pluto
- -
- Kontakt: