Witam
WSTYD pisac taki lamerski temat ale coz... jak za pomoca miernika MASTECH MY-68 zmierzyc napiecie na bateryjce czy ma 3V. Korzystajac z okazji chcialem zapytac czy tym multimetrem moge zmierzyc pojemnosc kondensatorow na plycie glownej i jesli tak to czy przed pomiarem nalezy je wylutowac oraz jak sie za to zabrac.
Prosze o wyrozmialosc, jesli w zlym dziale napisalem to prosze Moderatorow o przesuniecie tematu do innego dzialu.
Prosze sie nie smiac...
Dziekuje i zycze milego weekendu!
Bateryjka CR2032
Witam
Ustaw na mierniku przełącznik na literce V (na zakres 20V jeśli nie jest automatem), końcówki miernika podłączone do wspólnego gniazdka (com) i do V a potem dotknij baterii końcówkami pomiarowymi, jedną do = baterii drugą do - baterii. Kondensatory elektrolityczne lepiej wylutować z układu i na wszelki wypadek trzeba je rozładować poprzez zwarcie końcówek.
Ustaw na mierniku przełącznik na literce V (na zakres 20V jeśli nie jest automatem), końcówki miernika podłączone do wspólnego gniazdka (com) i do V a potem dotknij baterii końcówkami pomiarowymi, jedną do = baterii drugą do - baterii. Kondensatory elektrolityczne lepiej wylutować z układu i na wszelki wypadek trzeba je rozładować poprzez zwarcie końcówek.
Dziekuje za dotychczasowa pomoc. Chcialbym zapytac czy istnieje mozliwosc sprawdzenia kondensatorow bez wylutowywania?
A wiec tak ustawiam na V stale (DC) nastepnie czerwonym dotykam plusa a czarnym minusa ,nie moge ustawic zakresu wiec mam automat i otrzymuje po przecinku ,700mV. Jesli ustawiam na AC to mam ,004V. O co chodzi ?
w jaki sposob?twój miernik mierzy tylko do 300µF a tam pewnie są 1000µF ale za to wykryjesz te uszkodzone
A wiec tak ustawiam na V stale (DC) nastepnie czerwonym dotykam plusa a czarnym minusa ,nie moge ustawic zakresu wiec mam automat i otrzymuje po przecinku ,700mV. Jesli ustawiam na AC to mam ,004V. O co chodzi ?