Przewodnictwo ciała

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 lut 2007, 19:58

TeslaBuilder pisze:Wiem, że jestem tępy, ale skoro włożywmy jeden paluch do plusa w gniazdku, a drugi do minusa, stojąc na izolatorze, to nas nie popieści? Wydaje mi się to dziwne.
To nie jest dziwne tylko NIEDORZECZNE. Powody:
1. W ściennym gniazdku nie ma plusa i minusa, jest tylko Linia (faza) i Neutralny, a w gniazach "z bolcem" jeszcze uziemienie ochronne. Przypominam, że w Polsce obowiązuje w gniazdach napięcie przemienne 230V.
2. Jeden paluszek do jednej dziury i drugi do drugiej to przepływ prądu przez oba paluszki. A jeśli izolator będzie marny to dodatkowo przez inne części ciała. Zatem "popieści" i to zdrowo. Możesz w tym przypadku nawet się z paluszkami pożegnać. :cry:

Proponuję temat zamknąć, bo robi się bardzo niebezpiecznie.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 lut 2007, 20:13

Jak wiadomo podłoga z reguły ma większą rezystancję od skóry człowieka, więc jeśli chwycic tylko fazę to nie jest to tak niebezpieczne jak przy zabawie z dwoma bolcami naraz, kiedy to można nieźle zaświecic.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 lut 2007, 20:37

Temat czasowo zamykam - dopóki w głowach użytkowników są pomysły z wkładaniem "paluchów" gdzie nie trzeba... marcing

Zablokowany