ATtiny2313 - pierwszy raz
ATtiny2313 - pierwszy raz
Witam !!
Po raz pierwszy zabieram się za programowanie mikrokontrolerów. Posiadam programator STK200/300 oraz program BASCOM AVR Demo.
Czy mógłby być ktoś łaskawy i wprowadzić mnie w ten temat ?
Na początek jak co poustawiać. Grzebałem troszkę w opcjach lecz nie wiem czy wszystko dobrze ustawiłem. Chcę programować na ATtiny 2313.
Na początek chcę zrobić program, który zapala diodę.
Za wszystko bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Po raz pierwszy zabieram się za programowanie mikrokontrolerów. Posiadam programator STK200/300 oraz program BASCOM AVR Demo.
Czy mógłby być ktoś łaskawy i wprowadzić mnie w ten temat ?
Na początek jak co poustawiać. Grzebałem troszkę w opcjach lecz nie wiem czy wszystko dobrze ustawiłem. Chcę programować na ATtiny 2313.
Na początek chcę zrobić program, który zapala diodę.
Za wszystko bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
jeśli masz na myśli porgram to polecam ci mikroprocesorową oślą łączkę w postaci książki "mikrokontlery dla początkujących" pana Piotra Góreckiego
Kupisz ją np. w BTC
[ Dodano: 2007-02-14, 14:19 ]
https://elportal.pl/ea/prog001.html
Kupisz ją np. w BTC
[ Dodano: 2007-02-14, 14:19 ]
https://elportal.pl/ea/prog001.html
Aha....
Wiem że program powinien się rozpoczynać od:
Co dalej ??
Trzeba cos zmieniac w wewnetrznych ustawieniach programu ?
Wiem że program powinien się rozpoczynać od:
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000
Config Portd = Output
Config Portb = InputTrzeba cos zmieniac w wewnetrznych ustawieniach programu ?
Rożnice pewne są, czasami dość denerwujące przy przenoszeniu programów...
Po pierwsze - domyślnie tiny2313 działa z wewnętrznym generatorem 1MHz, i należy zmienić to ustawienie by móc wykorzystać zewnętrzny kwarc. Ew. w programie w dyrektywie $crystal podać wartość 1000000
Po drugie (związane z pierwszym) - po wpisaniu program - bez zmian w ustawieniach procesora - będzie wykonywał się wolniej... o ile oczywiście częstotliwość zegara dla której był pisany jest wyższa niż 1MHz...
Reszta w zasadzie jest taka sama, no ale należy pamiętać by w kompilatorze ustawić odpowiedni typ uP...
ATtiny2313 ma "trochę" większe możliwości niż jego starszy brat - wszystko w odpowiednich notach Atmel'a (szczególnie dotyczących migracji).
Po pierwsze - domyślnie tiny2313 działa z wewnętrznym generatorem 1MHz, i należy zmienić to ustawienie by móc wykorzystać zewnętrzny kwarc. Ew. w programie w dyrektywie $crystal podać wartość 1000000
Po drugie (związane z pierwszym) - po wpisaniu program - bez zmian w ustawieniach procesora - będzie wykonywał się wolniej... o ile oczywiście częstotliwość zegara dla której był pisany jest wyższa niż 1MHz...
Reszta w zasadzie jest taka sama, no ale należy pamiętać by w kompilatorze ustawić odpowiedni typ uP...
ATtiny2313 ma "trochę" większe możliwości niż jego starszy brat - wszystko w odpowiednich notach Atmel'a (szczególnie dotyczących migracji).
Rozumiem. Przeczytalem wszysko jak nalezy jeszcze raz.
Zaraz sie biore do roboty
Dziękuję za odpowiedzi
[ Dodano: 2007-02-14, 14:54 ]
Wsystko napisalem i tak:
Wyswietlaja sie bledy jak chce zaprogramować :
po chwili pokazuje się następny komunikat
Natomiast gdy dodalem na gorze linijki :
Pojawił się błąd
Co to znaczy ?
Zaraz sie biore do roboty
Dziękuję za odpowiedzi
[ Dodano: 2007-02-14, 14:54 ]
Wsystko napisalem i tak:
Wyswietlaja sie bledy jak chce zaprogramować :
Kod: Zaznacz cały
Could not identify chip with ID:FFFFFFKod: Zaznacz cały
Selected chip and target chip do not match AT90S2313 <> ATtiny2313Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000Kod: Zaznacz cały
Could not identify chip with ID:FFFF80-
ZbeeGin
I tutaj lepszym rozwiązaniem jest używanie programatora z BASCOM-a. Ma o wiele, wiele lepiej rozwiązaną sprawę Fuse-bits. A jest to dla początkujących czarna magia i sporo osób zablokowało sobie programowanie ISP bądź procesor wogóle przez nieumiejętne operowanie opcjami wyboru w PonyProg-u.zajcew pisze:a do programowania ściągnij sobie PonyProg200 ze stronki
Pony prog