Stare książki

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ
TeslaBuilder
-
Kontakt:

Stare książki

Post autor: TeslaBuilder » 06 lut 2007, 21:15

Witam!
Rozglądałem się ostatnio za jakimiś książkami traktującymi o podstawch elektroniki. Czytałem trochę na elportalu i mam jakieś pojęcie o poszczególnych elementach elektronicznych, ale nie potrafię do końca zrozumieć ich wspólnego działania. Chciałem więc trochę poczytać. Moje pytanie brzmi: czy książki stare (1975-85) są gorsze od nowych (np. "Ośla Łączka" AVT). Chodzi o to, że w bibliotechach są tylko takie wiekowe. Czy mogę je wypożyczyć, czy lepiej uzbierać kasę i kupić nowe, bo tamte o mi tylko namieszają? Jak sądzicie?
Pozdrawiam.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 07 lut 2007, 8:55

TeslaBuilder pisze:czy książki stare (1975-85) są gorsze od nowych...
Nie koniecznie, ja często swego czasu korzystałem właśnie z publikacji z tamtego okresu głównie z lat 80-tych (nawet dziś jeszcze sięgam). Wszystko zależy od tego czego szukasz, jeżeli są to książki z biblioteki i nie płacisz za nie nic to wypożyczaj i czytaj, ale pamiętaj że świat nie zakończył się w stanie wojennym i elektronika się cały czas rozwija wraz różnymi innymi gałęziami, przepisami, normami itp, itd. Więc to może ci pomóc tylko w części, warto czasem przeczytać coś nowego.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Stare książki

Post autor: gaweł » 07 lut 2007, 12:43

TeslaBuilder pisze:(...)Chciałem więc trochę poczytać. Moje pytanie brzmi: czy książki stare (1975-85) są gorsze od nowych(...)
Zależy o czym są te książki i czego od nich oczekujesz? Odpowiedź może być twierdząca i przecząca, bo przykładowo zasada działania tranzystora bipolarnego od tamtych czasów nie zminiła się, obecne tranzystory mają lepsze parametry, co w dużej mierze w amatorsko-edukacyjnych zastosowaniach nie ma to znaczenia, ale działają tak samo. W rezystorach i kondensatorach jest tak samo. Również w układach cyfrowych (wtedy również istniały) i wiele typów tych układów jest produkowana do dziś. Zmianie uległa technologia wykonywania przykładowo bramek cyfrowych, ale sama bramka nadal spełnia swoją funkcję w identyczny sposób.
Patrząc z drugiej strony, jeżeli znajdziesz przykład układy z użyciem tranzystorów już nie produkowanych, to może sprawić kłopot, bo takich nie dostaniesz (oczywiście można to zamieniać na odpowiedniki, ale to już wymaga większej wiedzy).

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 07 lut 2007, 13:10

Witam.
O schematy mi nie chodzi. Działanie takich elementów jak kondensator czy cewka w miarę rozumiem, chcociaż chętnie przypomnę sobie wiadomości. Problem sprawia mi analiza obwodu i zrozumienie jak działa.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 07 lut 2007, 13:16

TeslaBuilder pisze:Witam.
O schematy mi nie chodzi. Działanie takich elementów jak kondensator czy cewka w miarę rozumiem, chcociaż chętnie przypomnę sobie wiadomości. Problem sprawia mi analiza obwodu i zrozumienie jak działa.
Pozdrawiam.
Ta wiedza nadal jest prawdziwa.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 07 lut 2007, 18:02

W takim razie wypożyczę sobie te ksiązki, przecież nic mnie to nie kosztuje.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez TeslaBuilder, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ