Problemy z programatorem Willem 7.0

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Problemy z programatorem Willem 7.0

Post autor: seg » 24 sty 2007, 12:12

Oprogramowanie widzi programator w systemie mimo to nic sensownego nie mogę zrobić - np podczas próby zaprogramowania PIC16LF84A wyskakuje błąd (error writing program area). Diody migają w czasie odczytu i próby programowania więc coś tam żyje, ale nie da się nic zrobić. Poza tym kiedy i do jakich układów mam używać DIPSWITCH'a 6 (to podobno ustawianie jakichś napięć). Nie spotkałem oprogramowania w któtym uwzględniono ten switch. Mam też pytanie - chciałem tylko w ramach testu zczytać BIOS na kostce AM29F040B-70JC i nie wiem, czy układ ten jest obsługiwany (PLCC) - mam najnowszy soft -0.98 D6. Oprogramowanie pokazuje, żeby układ ten pchać do podstawki ZIF32 ale skoro jest on w PLCC to co z nim zrobić - przejściówka, czy może uda się wykorzystać któreś z trzech gniazd PLCC na PCB?
Załączniki
willemx.jpg

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 24 sty 2007, 22:32

...kiedy i do jakich układów mam używać DIPSWITCH'a....
Wtety gdy jest potrzebny.Służy do konfiguracji połączeń w zależności od układu.
Jak go ustawić, powinno pozazywać oprogramowanie do Willema.W IcProg tego nie widać.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 24 sty 2007, 23:39

..no to chyba oczywiste że wtedy gdy potrzeba - chodziło mi o konkretne przykłady bo właśnie problem w tym, że nie wiadomo kiedy potrzeba. Co do reszty NIE MA takiego DIP'a w żadnym ze znanych mi softów.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 25 sty 2007, 22:59

seg pisze:... Co do reszty NIE MA takiego DIP'a w żadnym ze znanych mi softów.
A to ciekawe bo ja nie spotkałem takiego softu w którym by go nie było :(.
W załączniku zrzut ekranowy z softu 0.97ja.
Załączniki
Willem.jpg

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 sty 2007, 7:06

seg zrób zdjęcie strony druku. Wtedy będę mógł coś powiedzieć na temat tych przełączników.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 27 sty 2007, 1:13

..foty
Załączniki
DSC01352.JPG
DSC01353.JPG
DSC01354.JPG
DSC01355.JPG
DSC01356.JPG
willem_7_3.jpg

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sty 2007, 11:50

Sprawa DIPSWITCH-a wygląda następująco:

Mikroprzełączniki 1 i 2 sterują przetwornicą "wysokiego" napięcia Vpp. Aby ustalić jakie będą napięcia przy wszystkich 4 możliwych kombinacjach tych przełączników musisz zasilić płytkę; następnie zmieniając kolejne położenia tych przełączników mierzysz napięcie wyjściowe przetwornicy. Najlepiej zrobić to na kondensatorze 47µF znajdującym się w prawym górnym rogu. Po pomiarach łatwo zrobisz opis ustawień dla napięć 12,5V - 15V - 21V - 25V.

Mikroprzełączników 3 i 4 jak widzę nie będziesz używał, gdyż zasilać płytkę będziesz z USB - co wymusza zasilanie Vcc układów programowanych tylko na poziomie 5V. Jeśli zamontowałbyś stabilizator i gniazdo zasilania to mógłbyś używać pozostałych dwóch poziomów napięć 5,6V - 6,2V. Aby ustalić napięcia przy poszczególnych położeniach tych dwóch przełączników postępujesz podobnie, tylko punkt pomiarowy znajdzie się na kondensatorze 47µF na prawym dolnim rogu płytki.

Mikroprzełączniki 5 i 6 sterują wbudowanym adaptorem FirmwareHUB/LPC (dolnia podstawka PLCC). Niestety w tej chwili nie posiadam schematu tego adaptora by móc określić do czego konkretnie służy dany przełącznik. Jeden zmienia napięcie, a drugi włącza adaptor o ile pamiętam.

----------

Co do podstawek, to środkowa podstawka jest dla układów o pojemnościach nie większych niż 512Kbit w obudowach PLCC. Zaś górna podstawka jest dla nowszych układów od 1Mbit wzwyż w obudowach PLCC.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 21:57 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 3 razy.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 04 lut 2007, 18:30

Ok. Dziękuję za trud włożony w wyjaśnienia. Mam jednak jeszcze 2 pytania:

1/ Dlaczego piszesz, że użycie stabilizatora umożliwi programowanie układów powyżej 5V skoro powinienem tam wlutować 7805? Tzn że te wyższe napięcia ustawiane za pomocą przełączników 3 i 4 biorą się z przetwornicy? Skoro tak to co za różnica czy to 5V z USB czy z 7805?

2/ Jak konkretnie ustawić DIP'y, /szczególnie ten górny od napięć/ aby zaprogramować PIC16LF84A albo zczytać zawartość BIOS'a z kostki AM29F040B-70JC (PLCC) /w ramach testu czy w ogóle ten willem działa bo sam już nie wiem?/

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 lut 2007, 18:42

seg pisze:Dlaczego piszesz, że użycie stabilizatora umożliwi programowanie układów powyżej 5V skoro powinienem tam wlutować 7805? Tzn że te wyższe napięcia ustawiane za pomocą przełączników 3 i 4 biorą się z przetwornicy? Skoro tak to co za różnica czy to 5V z USB czy z 7805?
Nie! Przetwornica generuje napięcie Vpp (programujące), a stabilizator Vcc (zasilające) - to nie jest to samo. Niektóre układy - pamięci Flash przykładowo - potrzebują podwyższenia napięcia Vcc by poprawnie je zaprogramować.
Napięcie z portu USB - 5V - jest dołączone ZA stabilizatorem, i dlatego mikroprzełączniki 3 i 4 nie mają wpływu na nie. Jeśli zerknąłbyś na schemat Willema to mikroprzełączniki te zastępują zworkę J8 zwierającą diody podwyższające napięcie odniesienia stabilizatora.

Schematy:
• http://se-ed.net/mpu51/eprom/pdf/willem_SCH3Bx.zip
• http://se-ed.net/mpu51/eprom/pdf/USBVcc.pdf
seg pisze:Jak konkretnie ustawić DIP'y, /szczególnie ten górny od napięć/ aby zaprogramować PIC16LF84A albo zczytać zawartość BIOS'a z kostki AM29F040B-70JC (PLCC) /w ramach testu czy w ogóle ten willem działa bo sam już nie wiem?
Do programowania PIC-ów nie używa się napięcia Vpp, a napięcie Vcc ma być na poziomie 5V. Zatem ustawienie to nie ma znaczenia. Tak samo podczas odczytu pamięci Flash (BIOS) nie ma generalnie potrzeby użycia Vpp. Jednak niektóre pamięci mogą mieć włączone zabezpieczenia i wymagają by przed odczytem odblokować dany blok. Dlatego podczas odczytu tych pamięci dioda LED Vpp cyklicznie mruga. Napięcie Vpp jakie wtedy musiałbyś ustawić to 12,5V - pomiar i przyporządkowanie do ustawień przełączników 1 i 2 podałem wcześniej.

Wypadałoby przetestować płytkę programatora za pomocą wbudowanego w oprogramowanie testera - patrz zakładka Test H/W. Nie zapomnij ustawić dolniego DIP-a tak jak pokazuje tam rysunek. Cały test sprowadza się to do sprawdzenia czy przy ustawieniu odpowiednich danych - "ptaszki" po lewej - ich odzwierciedlenie na głównej podstawce DIP32/ZIF w realnym urządzeniu się zgadza.

[ Dodano: 2007-02-04, 19:58 ]
Mikroprzełączniki 5 i 6 sterują wbudowanym adaptorem FirmwareHUB/LPC (dolnia podstawka PLCC). Niestety w tej chwili nie posiadam schematu tego adaptora by móc określić do czego konkretnie służy dany przełącznik. Jeden zmienia napięcie, a drugi włącza adaptor o ile pamiętam.
Tutaj należy się drobna dodatkowa informacja. Przełącznik 5 zmienia napięcie pobierane z linii Vpp - obniża je o 2,8V co przy ustawieniu mikroprzełącznikami 1 i 2 napięcia 21V daje w rezultacie 18V. Dalej nie potrafię teraz tego rozszyfrować. :( Ale być może uda Mi się dalej przebnąć.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 22:13 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 04 lut 2007, 20:45

ROM pisze:A to ciekawe bo ja nie spotkałem takiego softu w którym by go nie było :(
A czy Kolega potrafi dobrze czytać? seg wyraźnie wspomniał o DIPSWITCH 6...
Dlaczego piszesz, że użycie stabilizatora umożliwi programowanie układów powyżej 5V skoro powinienem tam wlutować 7805?
Dołączenie standardowej diody między końcówkę GND 7805 a masę podniesie napięcie o 0,6V, przy dwóch diodach da to 1,2V - czyli stabilizowane napięcie wyniesie 5,6V i 6,2V właśnie - tak jak ZbeeGin zresztą pisze.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 04 lut 2007, 21:43

:arrow: marcing - masz rację, nie pomyślałem o diodach.

:arrow: ZbeeGin - szczerze - za cholerę nie rozumiem jak mam wykonać ten test.. co..gdzie..jak..?? Nie wiem co ma się pojawić na tej DIP32.."1" logiczne zgodnie z ptaszkami?? Nie łapię. Nie mam pojęcia.. :sad:

PS Czy orientujecie się Panowie czy wystarczy wlutować szeroką ZIF32, czy też muszę użyć uniwersalnej ZIF32? Pytam, ponieważ tą drugą ciężko kupić.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 lut 2007, 21:51

seg pisze:Nie wiem co ma się pojawić na tej DIP32.."1" logiczne zgodnie z ptaszkami?? Nie łapię. Nie mam pojęcia..
Tak. Ptaszek zaznaczony - stan wysoki i odwrotnie.
Czy orientujecie się Panowie czy wystarczy wlutować szeroką ZIF32, czy też muszę użyć uniwersalnej ZIF32? Pytam, ponieważ tą drugą ciężko kupić.
Ja używam standardowej podstawki ZIF. Dokładnie takiej jak tutaj http://www.gotronik.pl/sklep/product_in ... ucts_id=95

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 06 lut 2007, 1:32

A czy Kolega potrafi dobrze czytać? seg wyraźnie wspomniał o DIPSWITCH 6...
Mea culpa, jakoś umknęła mi ta szóstka :oops: .

ODPOWIEDZ