(radiowy) miernik temperatury

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

(radiowy) miernik temperatury

Post autor: lutownik » 05 lut 2007, 15:11

Witam
Poszukuję schematu radiowego miernika temperatury do pieca C.O. Minimalny zakres temperatur to od 8 do 100 stopni Celsjusza. Może to być miernik z przewodowy ale wtedy długość kabla do czujnika będzie większa niż 14m. Zależy mi także na dokładności pomiaru i prostocie wykonania urzadzenia. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2007, 22:25 przez lutownik, łącznie zmieniany 2 razy.

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 05 lut 2007, 20:06

po co radiowy:?: używasz DS18B20 procka i wyświetlacz. Nie będzie problemu z długością kabla do DS.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 05 lut 2007, 20:41

michal17 pisze:Nie będzie problemu z długością kabla do DS.
Jest Kolega pewien? Ja już nie bardzo...

Inna sprawa, że w urządzeniach grzewczych wykorzystuje się raczej termoparę...
Można wykorzystać uP wraz z dodatkowym wzmacniaczem, a dane wysyłać np. za pomocą magistrali RS485... bez większego problemu na ponad 20m.

lutownik - popraw błąd...

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 05 lut 2007, 22:33

To urządzonko planowałem umieścić u siebie w domu.
marcing pisze:Inna sprawa, że w urządzeniach grzewczych wykorzystuje się raczej termoparę...
W moim piecu do ogrzewania jest woda nie para.
marcing pisze:Można wykorzystać uP wraz z dodatkowym wzmacniaczem, a dane wysyłać np. za pomocą magistrali RS485... bez większego problemu na ponad 20m.
Dzięki. tylko prosiłbym raczej o jakiś działający szchemat i wyjaśnienie co to za magistr alaRS485.
marcing pisze:lutownik - popraw błąd...
Poprawiłem

Jak doradzacię radiowy czy przewodowy. Zależy mi na dokładności pomiaru (1 do 1,5 stopnia) oczywiscie układ nie musi wyświetlac ułamków stopnia. Z drugiej strony zalezy mi na prostocie i cenie urządzonka.

[ Dodano: 2007-02-05, 22:42 ]
Dodatkowo ale juz nie obowiązkowo mógłby być alarm gdy temperatura podniesie się w okolice 90 stopni Celsjusza.

Jedna wieeeelkaaa prośba: Tylko bym nie musiał nic programować bo nic z tego nie wyjdzie. Nie umiem i nie mam do tego sprzętu.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lut 2007, 10:21

lutownik pisze:
marcing pisze:Inna sprawa, że w urządzeniach grzewczych wykorzystuje się raczej termoparę...
W moim piecu do ogrzewania jest woda nie para.
Termopara to rodzaj czujnika temperatury :idea: -> termopara
lutownik pisze:tylko prosiłbym raczej o jakiś działający szchemat
Z tym będzie pewnie ciężko ...
lutownik pisze:Dodatkowo ale juz nie obowiązkowo mógłby być alarm gdy temperatura podniesie się w okolice 90 stopni Celsjusza.

Jedna wieeeelkaaa prośba: Tylko bym nie musiał nic programować bo nic z tego nie wyjdzie. Nie umiem i nie mam do tego sprzętu.
Jeśli mógłbyś wykorzystać czujnik DS18B20 i użył byś procesora, to nie było by problemów z dokładnością pomiaru ani żadną regulacją, a każdy dodatkowy bajer, jak ten alarm przy jakiejś temperaturze to tylko kwestia programu, bez ingerencji w sprzęt. Poza tym prostota części sprzętowej - przktycznie tylko czujnik, procesor, wyświetlacz i ewentualnie jakiś buzerek do alarmu + zasilanie. Ogromna wygoda. Ale jeśli nie chcesz programować to będzie bardziej skomplikowany układ, pewnie trochę pracy z kalibracją, zakłóceniami, i gorzej będzie z dodaniem później jakiejś dodatkowej funkcji ...

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 06 lut 2007, 17:08

c4r0 pisze:lutownik napisał/a:
tylko prosiłbym raczej o jakiś działający szchemat
Z tym będzie pewnie ciężko ...
Jak by było z tym łatwo to bym sam zrobił
c4r0 pisze:lutownik napisał/a:
Dodatkowo ale juz nie obowiązkowo mógłby być alarm gdy temperatura podniesie się w okolice 90 stopni Celsjusza.

Jeśli mógłbyś wykorzystać czujnik DS18B20 i użył byś procesora, to nie było by problemów z dokładnością pomiaru ani żadną regulacją, a każdy dodatkowy bajer, jak ten alarm przy jakiejś temperaturze to tylko kwestia programu, bez ingerencji w sprzęt. Poza tym prostota części sprzętowej - przktycznie tylko czujnik, procesor, wyświetlacz i ewentualnie jakiś buzerek do alarmu + zasilanie. Ogromna wygoda. Ale jeśli nie chcesz programować to będzie bardziej skomplikowany układ, pewnie trochę pracy z kalibracją, zakłóceniami, i gorzej będzie z dodaniem później jakiejś dodatkowej funkcji ...
Z programowaniem to nie to że ja niechce tylko tyle że nie mam u siebie warunków.
Alarm nie jest konieczny, choć przydatny.

Prosze nadal o jakiś schemat(koniecznie działający.

Moze byc i nawet ten układ najprostszego termometru na LM35 byle tylko cos z tym kablem zrobić . Za wyświetlacz użyłbym modułu miliwoltomierza do zasilaczy.

ODPOWIEDZ