Mega128 i 3 uarty
Mega128 i 3 uarty
Czy w mega 128 można urzywać dwuch uartów sprzętowych i jednego programowego bez żadnych ograniczeń 
Ostatnio zmieniony 05 lut 2007, 20:34 przez Michał17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
CONFIG COM1, CONFIG COM2 są do konfiguracji sprzętowych uartów,
SERIN, SEROUT do programowych'
a OPEN #, CLOSE do otwierania i zamykana kanałów
Czy dobrze zrozumiałem (^), i czy można urzywać wszystkich trzech w jednym programie(uartów) bez żadnych konfliktów
SERIN, SEROUT do programowych'
a OPEN #, CLOSE do otwierania i zamykana kanałów
Czy dobrze zrozumiałem (^), i czy można urzywać wszystkich trzech w jednym programie(uartów) bez żadnych konfliktów
Ostatnio zmieniony 05 lut 2007, 22:06 przez Michał17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Tak.michal17 pisze:CONFIG COM1, CONFIG COM2 są do konfiguracji sprzętowych uartów,
Co do SERIN, SEROUT: Tak, z małym zastrzeżeniem. Są one dynamiczne - tworzone tylko w celu wysłania bieżącej danej podanej jako pierwszy prametr.michal17 pisze:SERIN, SEROUT do programowych'
a OPEN #, CLOSE do otwierania i zamykana kanałów![]()
Aby użyć "stałych" wirtualnych (programowych) nadajników-odbiorników szeregowych należy je utworzyć przez OPEN i zamknąć przez CLOSE (choć ta instrukcja nie musi się wcale wykonać).
Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie by korzystać z COM i jakiegoś "wirtuala" czy COM i dynamicznego. Nie wiem jednak jak się zachowa kombinacja COM1+COM2+wirtualny+dynamiczny.michal17 pisze:Czy dobrze zrozumiałem (^), i czy można urzywać wszystkich trzech w jednym programie(uartów) bez żadnych konfliktów