Jak można "zepsuc" tranzystor???
Jak można "zepsuc" tranzystor???
Mam tranzystror 2n3055 i jak go moge zpalic czy zniszczyc (tak zeby nie działał) bo narazie to wiem tylko jesli sie przegrzeje ale co jeszcze mozna zrobic zeby sie "zepsuł"??? (oczwiscie pomijając przecięcie go na pół
)
Otóz wiedza o tym jak "zepsuc" tranzystor jest mi po to zeby wiedziec co robic zeby go nie zepsuc
W ogóle nie wiem za duzo o tranzystorach (całe zycie bawiłem sie małymi silniczkami zasilanymi bateria 9V)
Prawdopodobnie zrobiłem ten bład o którym powiedział gogo4 a tak w ogóle to w tranzystorze 2n3055 prąd bazy mam zasilac + czy - ?
I jaki to jest resystor szeregowy ?
ps Mam tylko 2 takie tranzystorki więc bedziecie musieli sie podzielić
Prawdopodobnie zrobiłem ten bład o którym powiedział gogo4 a tak w ogóle to w tranzystorze 2n3055 prąd bazy mam zasilac + czy - ?
Sposoby polaryzacji tranzystorów omówione masz tutaj http://www.elektronika.priv.pl/bipolarn ... olaryzacja skorzystaj z tegoDesigner pisze:Otóz wiedza o tym jak "zepsuc" tranzystor jest mi po to zeby wiedziec co robic zeby go nie zepsucW ogóle nie wiem za duzo o tranzystorach (całe zycie bawiłem sie małymi silniczkami zasilanymi bateria 9V)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 17:58 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tranzystora NPN:
Emiter (tez ze strzałką na schemacie) - minus
Kolektor - plus
Baza - plus (z rezystorem by napięcie między bazą a kolektorem nie bylo wieksze)
Tranzystor PNP
Emiter - plus
Kolektor - minus
Baza - minus (tez z rezystorem)
A czym sie różnią te wszystkie tranzystory? I przy kupowaniu mam mówić tylko tranzystor NPN czy jeszcze jakieś inne parametry?
Emiter (tez ze strzałką na schemacie) - minus
Kolektor - plus
Baza - plus (z rezystorem by napięcie między bazą a kolektorem nie bylo wieksze)
Tranzystor PNP
Emiter - plus
Kolektor - minus
Baza - minus (tez z rezystorem)
A czym sie różnią te wszystkie tranzystory? I przy kupowaniu mam mówić tylko tranzystor NPN czy jeszcze jakieś inne parametry?
Tranzystory oprócz typu npn czy pnp różnią się dopuszczalną mocą(małej mocy, średniej mocy, duzej mocy), dopuszczalnym napięciem kolektor-emiter, dopuszczalnym prądem kolektora, współczynnikiem wzmocnienia prądowego, napięciem przebicia baza-emiter, pasmem itd. Kupując tranzystor musisz wiedzieć do czego go chcesz zastosować, wybrać typ z katalogu i podać konkretny symbol, w sklepie gdzie sprzedawca zna się na rzeczy możesz podać czy to ma być npn czy pnp oraz informacje typu jaki maksymalny prąd może popłynąć w kolektorze, jakie napięcie zasilające przewidujesz i wtedy pomoże Ci wybrać właściwy tranzystor.The Fenix pisze:....A czym sie różnią te wszystkie tranzystory? I przy kupowaniu mam mówić tylko tranzystor NPN czy jeszcze jakieś inne parametry?
Tranzystory różnią się swoini parametrami np: współczynnik wzmocnienia, maksymalny prąd kolaktora, maksymalna moc, jaka może być tracona na tranzystorze itp., oraz budową i zasadą działania (tranzystory bipolarne, tranzystory polowe), Oczywiście jest tego więceji w związku z tym odsyłam tu: http://www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html , lub jeszcze lepiej na: http://www.elektronika.priv.pl/tranzystory.htmlA czym sie różnią te wszystkie tranzystory? I przy kupowaniu mam mówić tylko tranzystor NPN czy jeszcze jakieś inne parametry?
Jeżeli chcesz kupić tranzystor to mówisz gościowi w sklepie jego oznaczenie np: 2N3055, lub BC547, lub BD135 itp. Jeżeli chcesz wiedzieć jakie parametry ma dany tranzystor to zaglądasz do jego noty katalogowej. Jeżeli nie chcesz uszkodzić tranzystora to nie dopuszczaj do przekroczenia dopuszczalnych wartości napięc i prądów, które podane zostały przez producenta tranzystora, a będzie ok. Uszkodzenie tranzystora mogą też spowodować ładunki elektrostatyczne znajdujące się na człowieku, ale tranzystorom bipolarnym to raczej nie grozi (dotyczy to głównie tranzystorów polowych, a w szczególności MOSFETÓW).
Pozdr.
P.S. Częściej zaglądaj na stronkę http://www.elektronika.priv.pl , stronka jest świetna, dużo rzeczy można się dowiedzieć. A jeżeli już tam będziesz to zagłosuj na nią (szczegóły na stronce).