Drabina Jackoba
- Młodyelektronik
- -
- Kontakt:
Drabina Jackoba
Jak zrobić drabinę jackoba?Szukałme na googlach ale nic nie ma.Ile wynosi koszt?
Czy jest potrzebny duży prąd i małe napięcie czy Duże napięcie i mały prąd??
Czy jest potrzebny duży prąd i małe napięcie czy Duże napięcie i mały prąd??
po pierwsze: nie Jackoba tylko Jacoba.
po drugie: opis takowej drabiny masz tutaj: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/nstjacob i w EdW 7/05
po trzecie: nie pisz bzdur ze w googlach nic nie ma - http://www.google.pl/search?hl=pl&q=dra ... lr=lang_pl
po drugie: opis takowej drabiny masz tutaj: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/nstjacob i w EdW 7/05
po trzecie: nie pisz bzdur ze w googlach nic nie ma - http://www.google.pl/search?hl=pl&q=dra ... lr=lang_pl
ja taką zrobiłem!!
(OSTRZEGAM - BARDZO NIEBEZPIECZNA - NAWET SOBIE NIE WYOBRAŻASZ JAK BARDZO,
wiem bo ja sam bawiłem się wys. nap. ale jak zbudowałem tą przetwornicę z EdW 7/2005 to dopiero wtedy przekonałem się jak nieprzewidywalne jest wysokie napięcie)
koszt to poprostu cena starego telewizora
tam włąsciwie wszystko jest 
najpierw próbowałem na 2N3055 i się bardzo nagrzewało aż się przegrzało...
potem zastosowałem to co znalazłem w telewizorze czyli BU206 i działa do dzisiaj
(OSTRZEGAM - BARDZO NIEBEZPIECZNA - NAWET SOBIE NIE WYOBRAŻASZ JAK BARDZO,
wiem bo ja sam bawiłem się wys. nap. ale jak zbudowałem tą przetwornicę z EdW 7/2005 to dopiero wtedy przekonałem się jak nieprzewidywalne jest wysokie napięcie)
koszt to poprostu cena starego telewizora
najpierw próbowałem na 2N3055 i się bardzo nagrzewało aż się przegrzało...
potem zastosowałem to co znalazłem w telewizorze czyli BU206 i działa do dzisiaj
Najlepszy do tego jest transformator od neonów, bo daje odpowiednio wysokie napięcie i ma duże rozproszenie - może pracować w stanie zwarcia. Do drabiny potrzeba przynajmniej kilka kV przy kilkudziesięciu mA.
BTW zobaczcie to: LINK
BTW zobaczcie to: LINK
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Drabinę Jacoba można zasilać przetwornicą przeciwsobną na dwóch 2N3055 w układzie z wspólnym kolektorem, zadziała to naprawde dobrze, przy zasilaniu z zasilacza dającego 30V/160W, efekt będzie naprawde niezły.
Icky
Układy na trafach WN z TV nie stwarzają jakiegoś znaczącego zagrożenia, a już napewno nie dla życia, jedyne, co może się przytrafić, to poparzenie łukiem elektrycznym i to dość spore. Oczywiście, jeśli ktoś ma rozrusznik serca, to taka przetwornica jest bardzo niebezpieczna, zresztą jak każde źródło HV, nawet naelektryzowany sweter
Układy na trafach WN z TV nie stwarzają jakiegoś znaczącego zagrożenia, a już napewno nie dla życia, jedyne, co może się przytrafić, to poparzenie łukiem elektrycznym i to dość spore. Oczywiście, jeśli ktoś ma rozrusznik serca, to taka przetwornica jest bardzo niebezpieczna, zresztą jak każde źródło HV, nawet naelektryzowany sweter
Widziałem gdzieś na necie drabinę umieszczoną w przezroczystej rurze z plexi => można obudować. Tylko musi być dobry przepływ powietrza, bo praktycznie właśnie na przepływie gorącego powietrza opiera się zasada działania drabinylutownik pisze:A można tą drabinę umieścić w jakiejs oslonie z grubego szkła by można było bezbiecznie sie jej przyglądać?
- owoc_leśny
- -
- Kontakt:
Ciekawe co powiecie na to:c4r0 pisze:BTW zobaczcie to: LINK
Drabina Jacoba
P.S.
Niestety trzeba zassać na dysk ale to tylko 1.6MB
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Hehe, co za koleśprzemek.pluto pisze:Czyli jak by tą Drabinę Jacoba umieścić w próżni to nie wytwarzała by takiego efektu?c4r0 pisze:musi być dobry przepływ powietrza, bo praktycznie właśnie na przepływie gorącego powietrza opiera się zasada działania drabiny
- przemek.pluto
- -
- Kontakt: