Jak poprawnie ładowac aku ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Designer
-

Jak poprawnie ładowac aku ?

Post autor: Designer » 10 lis 2003, 23:17

Kupiłem sobie jakis miesiąc temu piękny akumulatorek 12V 1,3Ah (mówie piękny bo az błyszczał no poprostu piękny :D )
I od tego czasu jak go mam to ładuje go porostu poprzez mostek prostowniczy 4A no ale dzis sobie oglądałem gazetke z Tesco i tam była taka ładowarka do aku do 60Ah max jakie to ma znaczenie ile Ah ???
I jeszcze jedno pytanie ile moge z mojego pięknego :D aku wycisnąc amper zeby sie nie zepsuł.

Zgóry dzięki za odp. :)

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 10 lis 2003, 23:41

Witaj
Jeżeli jest to akumulatorek żelowy to na nim powinno pisać, tylko pytanie czy chcesz ładować pulsowo czy zwykle???
Jeżeli ma 1,3Ah to powinieneś w ciągu 10godzin ładować go prądem ok. 100mA.
Ale czym dłużej tym lepiej, więc zmniejszasz prąd i wydłużasz czas ładowania.
Napięcie nie powinno przekraczać 13,5V

Awatar użytkownika
Designer
-

Post autor: Designer » 11 lis 2003, 22:29

Otóz nie wiem zabardzo jaki to jest akumulatorek pisze no nim to :
12V ,1.3Ah/20HR ,znaczek ekologiczny czy cos takiego w kazdym razie takie trzy strzałeczki w trojkąt zawinięte i pod tym Pb obok taki przekreslony smietnik i tez pod nim Pb na samym dole "Free rechargeable battery" a po drugiej stronie aku takie pierdoły typu nie ziwerac elektrod akumulatora.Jest ciężki wazy chyba więcej niz 0.5 kilo i ma małe rozmiary.
Jaka jest różnica w ładowaniu pulsowo a normalnie i co to znaczy ?
Hehe co to tego ładowania to troche kiepsko bo ładuje go następująco:
najpierw jest trafo 220 na 12V dalej mam mostek prostowniczy 4A i dalej prosto do aku, no i sie ładuje w 15 min, i co ma oznaczac "Ale czym dłużej tym lepiej" co to znaczy ze lepiej ? dłuższa zywotnosc czy co ?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 12 lis 2003, 10:34

Zasada jest taka: ładujemy prądem nie przekraczającym 0,1Q/h , gdzie q jest pojemnością w Ah. Tak więc u ciebie będzie to 130mA. ładować trzeba będzie nieco ponad 10 h, bo sprawność jest mniejsza od 100%. W praktyce lepiej dawać mniejsze prądy ładowania a wydłużać czas ładowania. Niewskazane jest przeładowanie, gdyż akumulator może zacząć gazować. Ładowanie za dużym prądem sprzyja z kolei zasiarczeniu płyt. A to znaczy, że akumulator długo nie pożyje.
Uwagi powyższe dotyczą zwykłego akumulatora kwasowego, ale powinny być słuszne także dla żelowego.

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 12 lis 2003, 11:02

:arrow: Designer
To że zastosowałeś mostek pros. 4A to nic nie szkodzi ale ważną rolę odgrywa tu trafo :idea:
Podłącz w szereg z aku oczywiście za mostkiem amperomierz i zmierz jakim prądem jest ładowany ten aku.
Kolega Alek podał tobie prąd ładowania max. 130mA przez 10godzin, ale lepiej jest abyś uzyskał mniejszy prąd np.50mA wtedy zostanie wydłużony czas ładowania ale za to będzie aku. trwalszy i lepiej będzie trzymać energie.
Co do pulsowego ładowania to odpuść sobie bo trzeba wykonać bardziej złożony układ el.
Powodzenia

Awatar użytkownika
Designer
-

Post autor: Designer » 13 lis 2003, 23:19

Dzięki za wyczrpującą wypowiedz :)

Tylko nie wiem jeszcze jakim natężeniem moge go obciązyc ?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 14 lis 2003, 1:47

Samochodowy 60Ah może mieć prąd rozładowania ze 300A. Szacując delikatnie możemy sądziś, że z twojego można z jakie 5A wyciągnąć. Trzeba mieć jednak świadomość, że duży prąd rozładowania-krótki czas pracy i krótki żywot akumulatora.

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 14 lis 2003, 9:39

:arrow: Designer
Ten akumulatorek jest wykorzystywany do zasilania awaryjnego np.alarmów więc on nie należy do wytrzymałych aku.
A co Ty chcesz nim zasilać - masz jakieś pomysły???

Awatar użytkownika
Designer
-

Post autor: Designer » 14 lis 2003, 21:38

No ja ten akumulatorek wykorzystuje do wszystkiego :D
Kiedy moja matka szła na cmentarz wieczorem to jej sręciłem z niego na szybko latarke :)
Uzywam go do zasilania mojego radyjka,genratora HV ale jak narazie to największy wycisk mu dałem jak sie bawiłem silnikiem z odkurzacza samochodowego 120W na 12V a wiec az 10 A no ale aku jeszcze działa :)
No i sie zastanawiam iloma amperami moge go obciązyc na maxa ?

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 14 lis 2003, 23:40

I tak trzymaj :lol:

ODPOWIEDZ