Witam,
Mam problem z tranzystorem BC516. Jest on mało popularny i nie mogę go dostać w żadnym sklepie. Jest to tranzystor typu darligton. Myślałem o tym żeby zastosować zamiast tego dwa tranzystory w układzie darlingtona. Czy takie rozwiązanie spowoduje niepożądane działanie układu?
Klaskacz-akustyczne zdalne sterowanie (AVT-721)
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Nie, pod warunkiem dobrania odpowiednich tranzystorów zastępczych. Zanim jednak będziesz kombinował z kombinowanym układem, spróbuj dobrać może jakiś zastępczak, może pomóc ci nota katalogowa i elenota
Ostatnio zmieniony 28 sty 2007, 14:24 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.
darlington
zależy jaką potrzebujesz wydajność prądową, bo o ile pamiętam to BC516 jest do 400mA, ja ostatnio kupowałem je i nie ma z nimi problemu, to są tranzystory PNP no to myślę, że mógłbyś je zastąpić dwoma tranzystorami BC557 w układzie Darlingtona.., albo poszukaj w notach jakiegoś odpowiednika
pozdrówki..
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
podpowiedzcie mi coś, bo mnie tu trafi coś za moment...!!
może mi ktoś podpowiedzieć czemu tak się dzieje?? a mianowicie, kita złożyłem (avt721), działa bez problemu, wlutowałem te dodatkowe elementy (r10-4,7k i t4-bc548 i d2) i problem zaczyna się w momencie podłączenia przekaźnika
. po klaśnięciu dioda zmienia kolor, przekaźnik cyka, ale po chwili układ sam przełącza się spowrotem i tak pozostaje... o co tu chodzi, pomóżcie.
z góry dziękuje i pozdrawiam.
p.s. po wlutowaniu darlingtona bd649 układ natychmiast sie przełącza spowrotem
z góry dziękuje i pozdrawiam.
p.s. po wlutowaniu darlingtona bd649 układ natychmiast sie przełącza spowrotem