programowanie kontrolera dla początkującego

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
przjurcz
-

programowanie kontrolera dla początkującego

Post autor: przjurcz » 26 sty 2007, 21:47

Witam, jestem tutaj nowy, choć przeczytałem już wiele tematów, jednak wszystkie prawie odnoszą się już do gotowych projektów, problemów.. chciałbym wejść w ten świat elektroniki, znam trochę programowanie w C++. Chciałbym najlepiej kupić zestaw testowy AVT3500 dla uC AT90S2313. Ale jednak jest to zbyt duży koszt jak dla mnie. A czy gdybym kupił programator np taki http://www.allegro.pl/item159441568_sup ... 0_led.html
oraz do tego ten zamiennik ATTINY2313, to czy można by było z tego potem skonstruować jakiś prostą zabawkę, np wyświetlacz led, czy choćby prosto diodę sterować? To już nie byłby taki wielki koszt, a pozwoliło by mi to w jakiś sposób bezpośrednio z tematem się zetknąć. Poprostu szukam taniego rozwiązania, jednak pozwalającego rozpocząć zabawe z mikrokontrolerami... Lutownicą posługiwać się umiem, jak i płytkę drukowaną też kiedyś w technikum zrobiłem, tylko czy taki programator i ten scalak wystarczy? Co potem było by mi potrzebne żeby np odpalić taki wyświetlacz led? Serdecznie dziękuję za pomoc. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 26 sty 2007, 22:20

Myślę, że nie ma przeciwwskazań co do programatora. Musisz go póżniej tylko odpowiednio połączyć z prockiem - pomożemy Ci. Teraz już AT90S2313 nie produkują, więc pozostaje Ci tylko ATtiny 2313, a to prawie to samo.

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 26 sty 2007, 22:22

przjurcz pisze:to czy można by było z tego potem skonstruować jakiś prostą zabawkę, np wyświetlacz led, czy choćby prosto diodę sterować?
Oczywiście że tak, ale nalerzy najpierw program napisać i wgrać do procka
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Michał17, łącznie zmieniany 1 raz.

przjurcz
-

Post autor: przjurcz » 26 sty 2007, 22:38

no właśnie.. trzeba napisac program. Uczyli nas na studiach c++ pisac takie programy, z jakimiś macierzami, operacjach na nich, i to mniej wiecej umiem. Ale żeby napisać program już konkretny do uC...... :roll: to trzeba wiedzieć cos o nich, gdzie co sterować, a gdzie się tego uczyć? mam do dyspozycji mikroprocesorową oślą łączkę, wczoraj spać przez to nie poszedłem nawet :lol: ale czy jeżeli znam c++ to czy jest sens się znowu od poczatku uczyć bascoma?

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 26 sty 2007, 22:48

obecnie w EDW jest kurs C pod µC, wystarczy zdobyć materiały archiwalne

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 27 sty 2007, 19:38

Ja bym na twoim miejscu został przy C. Bascom to chyba bardziej popularny to w Polsce niż na całym świecie. Sporo jest przykładów w C. Po przejściu na inne rodziny procesorów niewiele zmian w programach byś musiał robić. Bascom jest w miare prosty więc możesz się równolegle uczyć. Poza tym kompilator C na AVR'y jest darmowy a za Bascoma trzeba* płacić.
Najlepiej zacząć od prześledzenia prostych programików aby załapać o co chodzi a potem brać się za coś poważniejszego.

*-oczywiście nie trzeba ale jest to w każdym razie płatne środowisko programistyczne.

przjurcz
-

Post autor: przjurcz » 08 lut 2007, 14:52

for (n=0;n<3;n++)
{

sbi(PORTC,PCn);
delayms(1000);
cbi(PORTC,PCn);
}
Chciałem w pętli zaswiecac kolejno diody, ale nie pójdzie.
"`PCn' undeclared (first use in this function)" takie coś wyskakuje. Czy da się tak sterować portami, żeby nie wypisywać ich po kolei wszystkich w całości, tylko w pętli tak jakoś?

zajcew
-

Post autor: zajcew » 16 lut 2007, 0:31

teraz zadziała (o ile zadeklarowałeś wcześniej zmienną n) i zapali co sekundę następną diodę i zgasi poprzednią:

PORTC = 1;
for (n=0;n<3;n++)
{

delayms(1000);
PORTC = PORTC *2

}

Nie zapomnij ustalić czy PORTC jest wejściem czy wyjściem
instrukcją DDRC = 0xFF; ustalasz Wszystkie piny PORTU C jako wyjście
a instrukcją DDRC = 0;ustalasz Wszystkie piny PORTU C jako wejście

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: programowanie kontrolera dla początkującego

Post autor: gaweł » 16 lut 2007, 10:25

przjurcz pisze:(...)Poprostu szukam taniego rozwiązania, jednak pozwalającego rozpocząć zabawe z mikrokontrolerami... Lutownicą posługiwać się umiem, jak i płytkę drukowaną też kiedyś w technikum zrobiłem, tylko czy taki programator i ten scalak wystarczy? Co potem było by mi potrzebne żeby np odpalić taki wyświetlacz led? Serdecznie dziękuję za pomoc. pozdrawiam
Jeżeli chcesz mieć tanio, to programator możesz wykonać sam. Nie znam nikogo, komu by to nie wyszło. Przepis na programator jest tu:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=121
Trochę informacji na tematy techniczne związane z programowaniem są tu:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=142

ODPOWIEDZ