Witam
Chce wyznaczy funkcje opisujaca odpowiedz tego czwornika na pobudzenie skokowe. Obliczenia przeprowadzilem metodą transimtancji operatorowej. Czy moze ktos sprawdzic czy obliczenia sa poprawne i czy uzyskalem poprawna fukncje opisujaca napiecie na wyjsciu.
Excel wyrysowal mi ze ta funkcja bedzie mniej wiecej wygladac tak jak to pokazuje zalacznik. Czy moze ktos mi powiedziec dlaczego tak jest, tzn dlaczego napiecie wyjsciowe nie zaczyna rosnac od zera?
Pozdr.
PS. Mam nadzieje ze to temat zamiescilem w odpowiednim dziale forum
odpowiedz czasowa ukladu
Jeżeli chodzi o przebieg to jest on prawidłowy, teraz, dlaczego nie zaczyna się od zera? Otóż kondensator w chwili podania skoku zakładamy, że jest nie naładowany a więc jego okładziny stanową jakby zwarcie [Uc(t=0)=0]. Jak byś sobie namalował odpowiednio obwód okaże się, że widzisz dzielnik napięciowy R1 i R2 tak, więc napięcie na wyjściu czwórnika w chwili t=0 (chwili podania skoku) wynosi Uwy = (R1*Uwe/(R1+R2)). W miarę upływu czasu gromadzi się ładunek na kondensatorze i napięcie na nim wzrasta w funkcji wykładniczej z stałą czasową jaką masz przy funkcji exp w nawiasie.
Co do obliczeń to muszę sobie na spokojnie to przebadać na kartce papieru, ale jeżeli wykres wyszedł ci tak jak ten na rysunku to nie mam do niego zastrzeżeń i co do stałej czasowej też więc wydawać się może że wszystko jest OK.
Co do obliczeń to muszę sobie na spokojnie to przebadać na kartce papieru, ale jeżeli wykres wyszedł ci tak jak ten na rysunku to nie mam do niego zastrzeżeń i co do stałej czasowej też więc wydawać się może że wszystko jest OK.
Bardzo trafne spostrzeżenie, ale nie do końca, bo tak będzie tylko wtedy, gdy ładunek na kondensatorze zostanie zgromadzony do max, mówimy wtedy o tzw. stanie ustalonym. Celem obliczeń jest właśnie zbadanie, co się dzieje z układem w stanie nieustalonym, czyli podczas gromadzenia na jego okładzinach ładunku. Jeżeli chodzi o obciążenie to nie ma go na schemacie i tego typu zadania rozwiązuje się pomijając wpływ obciążenia (po co komplikować) to jest sytuacja gdy włączyli byśmy do wejścia idealny oscyloskop do obserwacji przebiegu lub obciążenie miało by na tyle dużą impedancję że wpływ na stałą czasową układu był by nie wielki.
W załączniku moja wersja obliczeń.
W załączniku moja wersja obliczeń.
- Załączniki
-
- Laplacea.zip
- (17.82 KiB) Pobrany 330 razy