Konfiguracja Bascoma

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
e-11
-

Konfiguracja Bascoma

Post autor: e-11 » 26 sty 2007, 1:10

Mam taki problem .Napisałem program sterowanie pompą , przećwiczyłem na płytce testowej orginalnej z AVT wszystko cacy ładnie chodzi. Wykonałem docelową płytke i w programie wcześniej napisanym i sprawdzonym zmieniłem dla potrzeb mojej płytki przyporządkowanie portów do sterowania LCD, wgrałem do procka i lipa. Wróciłem do płytki testowej tam zworkami zmieniłem porty sterujące LCD zgodnie z programem i też lipa . Moje pytanie czy w bascomie jak napiszę program z jednym ustawieniem w zakładce "LCD" portów skonfigurowanym przy instalacj później nie można zmieniać tego przyporządkowania, trochę to bez sensu ale pytam może coś podpowiecie . dlaczego działający program po zmianie przyporządkowania portów przestał działać . kompilacja przeszła bez problemów , wgranie do procesora też . Pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 sty 2007, 7:02

e-11 pisze:Moje pytanie czy w bascomie jak napiszę program z jednym ustawieniem w zakładce "LCD" portów skonfigurowanym przy instalacj później nie można zmieniać tego przyporządkowania
Polecenia CONFIG LCDPIN oraz CONFIG LCD mają za zadanie zmienić przyporządkowania portów. Dodaj je obie gdzieś na początku programu.
e-11 pisze:dlaczego działający program po zmianie przyporządkowania portów przestał działać . kompilacja przeszła bez problemów , wgranie do procesora też .
Możliwe, że nastąpił jakiś konflikt. Sprawdź czy nie dublujesz gdzieś portów - np. ta sama końcówka portu steruje i LCD, i jakimś innym urządzeniem.

Moja rada. Dodaj jak najwięcej polecen konfiguracyjnych do programu - dyretktywy $REGFILE, $CRYSTAL, CONFIG LCD, CONFIG LCDPIN, CONFIG I2C, CONFIG SDA, CONFIG SCL i skasuj plik konfiguracji (rozszerzenie CFG) dla tego projektu. Po wykonaniu tego ponów kompilację.

ODPOWIEDZ