Sterowanie diod LED pikiem???

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Sterowanie diod LED pikiem???

Post autor: robson » 23 sty 2007, 23:48

Witam:)

Może pytanie wyda się dziwne i banalne, ale poszukiwania zawiodły mnie dziś tutaj:) Chciałem zapytać, co oznacza sterowanie diod LED pikiem. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o wysoki impuls prądowy, ale nie jestem pewien. Jesli tak, to co to daje i jaka powinna być częstotliwość i wielkość tych pików. Czy można tak sterować diody LED mocy?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :grin:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 24 sty 2007, 11:28

robson pisze:Może pytanie wyda się dziwne i banalne, ale poszukiwania zawiodły mnie dziś tutaj:) Chciałem zapytać, co oznacza sterowanie diod LED pikiem. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o wysoki impuls prądowy,
Tak - chodzi o sterowanie impulsami prądu.
Teoretycznie dioda ma większą sprawność przy wzroście prądu, ale zależy to również od charakterystyki jej samej. Jasność (właściwie sprawność) nie wzrośnie jednak liniowo...
Był na ten temat artykuł (a właściwie rozwiązanie konkursu) w EdW - warto poszukać w archiwaliach...

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 24 sty 2007, 15:41

Spoksik :wink: Dzięki poszukam na pewno, bo mnie to strasznie zainteresowało :shock:

ODPOWIEDZ