Klucz w przetwornicy TV osiąga 80stC, czy to prawidłowe?

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
BartP
-
Kontakt:

Klucz w przetwornicy TV osiąga 80stC, czy to prawidłowe?

Post autor: BartP » 23 sty 2007, 2:09

Witajcie!!

Miałem problem z tranzystorem kluczującym w przetwornicy mojego TV Panasonica TX-29V30R (chasis M16MV3). Nigdzie nie mogłem go zdobyć, a zamiennik BUV48A zbyt mocno się grzeje i ma zbyt duże Uce(sat).

Schemat przetwornicy jest taki:
Obrazek

Zdobyłem nareszcie tego 2SC4706 (używka Q801) i tv działa!!

Mam tylko pytanie o temperaturę pracy tego tranzystora w tej przetwornicy.

Czy wiecie może jaka ona powinna być podczas normalnej pracy tego tranzystora??

Obecnie wynosi ona 80st. C i jest stabilna. Jednak boję się trochę, że jest zbyt duża i TV długo nie pochodzi.

Jeśli chodzi o elementy w około Q801, to są wszystkie sprawdzone i ewent. wymienione!! Dlatego proszę nie pytać, czy sprawdzony/wymieniony ten, czy tamten element.

Acha, zapomniałem napisać, że nadal zamiast 180uF (C804) jest 200uF, bo nigdzie takiego nie mogę dostać.
Czy to może powodować nieporządany wzrost temperatury na Q801??

Zaeksperymentowałem trochę i:
Jeśli użyję wentylatora 8cm na wolnych obrotach (6V), dmuchającego z boku na całą przetwornicę (leciutki wietrzyk), to temperatura spada aż na 60st. C !

I tu też nasuwa mi się pytanie, czy można (jest dozwolone, wskazane) stosowanie takiego dodatkowego chłodzenia w tym układzie??

Oczywiście Q801 posmarowany jest pastą i dokręcony mocno śrubką.
Miejsca absolutnie nie ma na radiator dodatkowy.
Wentylator bierze 50mA, więc to chyba nie wiele, tylko myślę teraz do jakiego źródła napięcia go podłączyć, aby było wystarczająco wydajne. Które proponujecie??

A jeśli by ktoś wiedział JAK przystosować ten układ do użycia jako Q801 BUV48A, to już będę bezgranicznie wdzięczny!! :)

Będę wdzięczny za odpowiedź!

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 23 sty 2007, 9:49

Tranzystor wytrzymuje 150 stopni. Podaj moc traconą na tranzystorze, to powiem ci jaka jest temperatura złącza tranzystora (o ile te 80 stopni to temperatura obudowy). Prawdopodobnie mocy tej nie znasz, bo bardzo ciężko ją nawet zmierzyć.
Zakładając typową rezystancję termiczną złącze-obudowa równą 1*C/W, moc wydzielana w nim musiałaby osiągnąć 70W, żeby temperatura złącza wyniosła 150 stopni przy temp. obudowy 80 stopni. A 70W to można cały TV pobiera :).
To jest tylko teoria i musi być pewien zapas, ale temperaturą 80 stopni nie powinieneś się przejmować (o ile to temperatura dobrze zmierzona w odpowiednim punkcie obudowy, najlepiej na metalowej "blaszce" tranzystora).

BartP
-
Kontakt:

Post autor: BartP » 23 sty 2007, 13:59

Jakbyś zaingerował w ten układ, aby móc użyć BUV48A?
Pamiętaj, że 2SC4706 ma Uce(sat)=0,5V (max), a BUV48A aż 1,5V !!
I w tym tkwi chyba największy problem.
Co proponujesz??

Acha, które z tych kondensatorów powinienem bezwzględnie wymienić: C806, 838, 860, 811 i 837 ???

ODPOWIEDZ