Witam wszystkich
Z góy przepraszam wszystki za moje lamerskie pytania i ewentualnie wypowiedzi, gdyż raczkuję dopiero w dziedzinie elektroniki a to że jestem tylko po ogólniaku to znaczy niestety że mam sporo zaległości.
"Buduje " na zaliczenie woltomierz prądu stałego i zmiennego na ICL7107, w sieci jest mnóstwo schematów i niestety przez to mam straszny mętlik w głowie.
Mam kilka pytań
Gdyż woltomierz ma mierzyć zarówno AC jak i DC i ma działać w zakresie od 100mV do 100V. Częstotliwości nie mam podanej.
Mam problem z wyprostowaniem prądu (true rms jest zbyt skomplikowane to ma być prosty multimeter ) czy schemat poniżej załatwi mi sprawę prądu zmiennego ??
Dwa w którym miejscy teraz wsadzić dzielnik czy jak bedzie przed to czy wsio będzie ok ?? I czy nie potrzeba by tam np dodać jeszcze wzmacniacza operacyjnego ??
Woltomierz AC/DC na ICL7107
Woltomierz AC/DC na ICL7107
- Załączniki
-
- ac_dc.GIF
- część schematu z noty katologowej ICL'a
- (15.55 KiB) Pobrany 715 razy
Dzielnik napięcia ma służyć do zmniejszenia (dostosowania) wysokiego napięcia mierzonego na zaciskach wejściowych miernika do poziomu wymaganego przez wewnętrzny obwód pomiarowy (układy scalone itp, itd.)np. z 100V do 1V.lukmar pisze:Dwa w którym miejscy teraz wsadzić dzielnik czy jak bedzie przed to czy wsio będzie ok ?? I czy nie potrzeba by tam np dodać jeszcze wzmacniacza operacyjnego ??
Generalna zasada bezpieczeństwa to: stosować dzielnik obniżający napięcie bezpośrednio po zaciskach pomiarowych miernika, a dopiero z wyjścia dzielnika obniżającego sygnał pomiarowy może trafić do wzmacniacza operacyjnego który podwyższa sygnał do wymaganego poziomu np.: z 100mV do 1V (jeśli tak owy przewidujesz).
Powtarzam!
Najpierw dzielnik potem reszta układów. A wydaje mi się (wiem), że przy takim zakresie pomiarów i przy wymaganych poziomach napięciowych układów ICL… i CA… będziesz musiał zastosować dzielnik obniżający
Pisze o tym dokładniej w: Parchański J: Miernictwo elektryczne i elektroniczne, choćby na str. 157.
Jeśli chodzi o prąd zmienny to myślę, że prostowniczek powinien wystarczyć (od biedy nawet 1-połówkowy) tylko pamiętaj że to nie będzie wartość skuteczna tak naprawdę, tylko twój miernik będzie wyskalowany w tych wartościach dla danego przebiegu np. sinusoidy.
Druga sprawa warto by było wyposażyć układ w przełącznik omijający prostownik na operacyjniaku CA podczas mierzenia napięcia stałego.
AC częstotliwość najczęściej sieciowa 50Hz (po co utrudniać
no właśnie z literaturą mam problem
gdyż w mojej małej mieścinie w bibliotece można dostać literature typu "o psie który jeździł koleją" itp. dlatedo staram się szukać wiedzy na www i różnych forach.
prostowniczek chyba bedzie musiał być jednopołówkowy, bo o ile teraz na szybko zerknąłem to dwupołówkowy skłąda sie z mostka Gretza ( ale mogę się mylić ) i po zastosowaniu takiego rozwiązania ponoć mierniczek staje się mało dokłądny iż na diodach jest zbyt duży spadek napięcia . I ponoć takie rozwiązanie jest dobre ale nie do zastosowania w woltomierzu
Układ icl 7107 o ile dobrze zauważyłem działa na 200mV .
czyli skoro dobrze zrozumiałem to powinienem zrobić coś takiego ?? :
dzielnik -> wzmacniacz -> układ prostujący prąd -> ICL + wyśw ??
ale skoro dzielnik ustawi mi sygnał na odpowiadający układowi tzn 200mV to po co mi wzmacniacz który ma podwyższyć synał (skoro sygnał po dzielniku bedzie już ok) ??
Pytanie jeszcze czy układ który podałem rozwiąże mi sprawę AC/DC ?? czy bede musiał jeszcze dać ten prostownik ??
A i powiedzcie mi czym sterować przecinkiem ?? Możńa by użyć przełącznika ale gdzie go podpiąć w ICL'u ??
prostowniczek chyba bedzie musiał być jednopołówkowy, bo o ile teraz na szybko zerknąłem to dwupołówkowy skłąda sie z mostka Gretza ( ale mogę się mylić ) i po zastosowaniu takiego rozwiązania ponoć mierniczek staje się mało dokłądny iż na diodach jest zbyt duży spadek napięcia . I ponoć takie rozwiązanie jest dobre ale nie do zastosowania w woltomierzu
Układ icl 7107 o ile dobrze zauważyłem działa na 200mV .
czyli skoro dobrze zrozumiałem to powinienem zrobić coś takiego ?? :
ale skoro dzielnik ustawi mi sygnał na odpowiadający układowi tzn 200mV to po co mi wzmacniacz który ma podwyższyć synał (skoro sygnał po dzielniku bedzie już ok) ??
Pytanie jeszcze czy układ który podałem rozwiąże mi sprawę AC/DC ?? czy bede musiał jeszcze dać ten prostownik ??
A i powiedzcie mi czym sterować przecinkiem ?? Możńa by użyć przełącznika ale gdzie go podpiąć w ICL'u ??
Przy 200mV lub 2V zajrzyj dokładnie w notę katalogową:lukmar pisze:Układ icl 7107 o ile dobrze zauważyłem działa na 200mV .
http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/17_04.pdf
TAKlukmar pisze:czyli skoro dobrze zrozumiałem to powinienem zrobić coś takiego ?? :
Napisałem: (jeśli tak owy przewidujesz).lukmar pisze:ale skoro dzielnik ustawi mi sygnał na odpowiadający układowi tzn 200mV to po co mi wzmacniacz który ma podwyższyć synał (skoro sygnał po dzielniku bedzie już ok) ??
W układzie, który podałeś na rysunku rolę prostownika aktywnego (kompensującego jakby spadek napięcia na diodach) spełnia układ na wzmacniaczu CA3140, służy on do pomiaru napięcia przemiennego (AC). Przy pomiarze napięcia stałego sygnał z dzielnika może być podawany bezpośrednio na wejście ICL-a (przez dzielnik ma się rozumieć) z pominięciem tego prostownika aktywnego bo, po co prostować coś co jest z definicji proste. Więc pogłówkuj nad przełącznikiem omijającym ten element podczas pomiaru (przełącznik AC/DC).
Poszukaj nieco literatury na elportalu, napewno coś się znajdzie z tej dziedziny