Kondensator powietrzny na 100 kv - jak wyliczyć pojemność
Kondensator powietrzny na 100 kv - jak wyliczyć pojemność
Witam wszystkich. Potrzebuje zrobić kondensator na 100 kv powietrzny i nie wiem jak się liczy pojemność?
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 15:55 przez DK, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Kondensator powietszny na 100 kv - jak wyliczyć pojemnoś
Piszesz, powietszny kondensator. Hmm... popatrzyłem w różne poradniki, ale takiego nie znalazłem.DK pisze:Witam wszystkich. Potrzebuje zrobić kondensator na 100 kv powietszny i nie wiem jak się liczy pojemność?
Do czego ten kondensator masz wyjaśnione w temacie "generator hv- jak zrobić trafo 100kv/500kv" A kondensator powietrzny dlatego że nie mam wystarczająco grubego polietylenu.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 15:54 przez DK, łącznie zmieniany 1 raz.
Kondensator powietrzny na tak wysokie napięcie nie ma chyba sensu. Jak to nie masz wystarczająco grubego polietylenu? Przecież i tak trzeba składać kilka warstw, więc składasz tyle, ile Ci trzeba, nie widzę problemu. Jeśli masz naprawdę 100kV na wyjściu Swojej przetwornicy, to powinieneś mieć przebicia w powietrzu pomiędzy ostrymi elektrodami na odległości ponad 10cm - chyba nie trudno to sprawdzić. Poza tym, nie wiem czy pamiętasz, że do naładowania tego kondensatora potrzebujesz też diody na 200kV, to może być spory problem. Dodatkowo problem ulotu - zrobić kondensator który utrzyma Ci te 100kV to naprawdę nie jest prosta sprawa. Zapytam jeszcze raz - po co Ci to wszystko? (nie chodzi mi o kondensator tylko o to całe cacko co ma dawać 500kV)