poszukuje wszelkich materiałów na temat servosterowników DC
chce zaprogramować avr At90s2313
mam już gotowy sterownik bez procka servosilnik, enkoder
jak wsadzić tam PID regulator ?
pozdr
Proponuje zapoznac sie najpierw z samym algorytmem regulacji PID - by wiedziec z czym to sie je - a dopiero pozniej myslec o implementacji algorytmu w mikrokontrolerze. W tym przypadku w praktyce wszystko sprowadza sie do wyliczania "odpowiedzi regulatora", na ktora skladaja sie m.in. takie operacje matematyczne jak : oddawanie, mnozenie, calkowanie i rozniczkowanie. Wlasciwy dobor uzytych metod numerycznych w kodzie programu pomoze uzyskac godziwa predkosc przetwarzania.kszumek pisze: jak wsadzić tam PID regulator ?
pozdr
Tak wiem o czym mowa. Może z pamięci nie wyrecytuję wszystkich regułek i wzorów, ale wiem o co w tym chodzi. Wiem za co są odpowiedzialne poszczególne człony.Wogole wiesz jak sie zachowuje dyskretny (skoro mowa o MCU) regulator PID - jaki efekt daje kazdy z czlonow i jak ma sie do tego czas probkowania?
Z tym też się zgadzam i dlatego napisałem w powyzszym poście ze chce zgromadzić wiedzę teoretyczna i posłuchać kogoś kto to robił. Samo napisanie programu ( przy opracowanym algorytnie) to bedzie juz formalność.przyznasz, ze wiedza o programowaniu samego MCU to kropla w morzu w stosunku do ilosci wiedzy/materialu, dzieki ktoremu (swiadomie!) zdecydowales sie na wybrany algorytm, lub (swiadomie!) opracowales swoj wlasny
Nie wiem na jakim poziomie jest Twoja obecna wiedza, ale zycze powodzeniagwozdex pisze: Z tym też się zgadzam i dlatego napisałem w powyzszym poście ze chce zgromadzić wiedzę teoretyczna i posłuchać kogoś kto to robił. Samo napisanie programu ( przy opracowanym algorytnie) to bedzie juz formalność.
Hehegwozdex pisze: Chcę wykorzystać serwo do sterowania maszyny CNC.
Obawiam sie, ze mowisz tutaj o komercyjnych rozwiazaniach. Moze byc ciezko im dorownac, biorac pod uwage chociaz to, ze takie napedy/algorytmy sa efektem lat pracy calkiem niemalych zespolow ludzi. Zapewniam Cie, ze nie sa to zwykle PIDy.gwozdex pisze: Z tego co zauważyłem w mom miejscu pracy to jest to zrealizowane w sposób jaki opisałem w poprzednim poście (zwalnia w miarę osiągania pozycji.) I do takiego efektu bedę dążył...
Niezamaco. Uklad mial byc modelowy - dla studentow na laborke - wiec schemacik jest prosty jak budowa cepa: silnik (12V DC szczotkowy z magnesami trwalymi) zasilany przez mostek H (L298), mostek H sterowany z wyjscia PWM z MCU poprzez optoizolacje. Uklad byl podzielony na dwa obwody: czesc niskoprodowa - tj. enkoder, port RS2323C i MCU, oraz wysokoprodowa - mostek H i silnik. Obwody te byly separowane za pomoca transoptorow. Enkoder odczytywany programowo z przerwania MCU, ale tu juz wchodze w opis kodu, ktorego szcegolow nie zdradzegwozdex pisze: Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Janusz.
Ps. Może jakiś schemacik Kolega podrzuci??