Szkoła

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
The Fenix
-
Kontakt:

Szkoła

Post autor: The Fenix » 06 lis 2003, 17:04

Mam 15 lat, chodze do trzeciej gimnazjum (czyli tak jakby 9 klasa podstawowki). Czas wybrać następną szkołe. Tak sobie myśle czy nie iść do liceum z profilem elektronicznym albo do technikum. Interesuje sie tym juz bardzo dlugo i to chyba bylby najlepszy wybór. Mam do tego talent (genetyczne w rodzinie :) ) tylko nie wiem czy znajde potem prace.

I jeszcze co jest lepsze - liceum elektroniczne czy technikum?
Czy znalazłby sie ktoś kto jest mniej wiecej na moim etapie zeby mi doradzić czy wszyscy już są po studiach a ja tu jestem najmlodszy?

Przeczytalem texty na stronie ministerstwa oswiaty i mam w glowie jeden chaos...

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 06 lis 2003, 19:00

Ciężka sprawa...ja osobiście nieskończyłem szkoły elektronicznej ale lubie się grzebać w kablach aq teorii powoli ucze się sam dla siebie.
Wybór szkoły jest trudny,chodzi tutaj o poziom...
Idź tam gdzie wiesz że sobie poradzisz,mam młodszego brata w liceum 2 rok i mówi że jest wporzo. :wink:
Jego zawód to elektronik-monter (czy coś takiego)

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 07 lis 2003, 14:27

Ja w tym roku kończę technikum elektryczne w specjalności energoelektronika. Jeżeli chodzi o szkołe to nie polecam nauki w liceum profilowanym, ponieważ nie masz konkretnego zawodu. Jeden mój znajomy ukończył liceum profilowane (profil: elektrotechnika) i żeby mógł pracować w zawodzie elektryka, musiał dodatkowo ukończyć technikum elektryczne( wieczorowo), aby uzyskać tytuł "technik elektryk" i co za tym idzie zawód elektryk. Wprawdzie kumpel był zwolniony z większości przedmiotów (bo szkołę średnią już ukończył), ale na niektóre przedmioty (związane z zawodem) niestety musiał uczęszczać. Liceum profilowane jest skierowane do tych osób, które z góry planują iść na studia. A tak przy okazji to zajebiaszczo, że zamierzasz uczyć się w zawodzie elektronika. Ja nie mogłem uczyć się w technikum elektronicznym (a bardzo chciałem), ponieważ w mojej okolicy nie ma wieczorowego technikum elektronicznego, więc musiałem iść do "elektryka". Wcześniej ukończyłem "zawodówkę" elektroniczną (wybitne lenistwo w szkole podstawowej) i chcąc pracować (wreszcie własna kasa :D ) po ukończeniu tej szkoły, musiałem iść do technikum wieczorowego. Teraz wybieram się na studia.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Designer
-

Post autor: Designer » 07 lis 2003, 21:10

Witam panów :D

Ja podobnie jak Fenix mam 14 lat i chodze 2 gimnazjum a więc jestem o "troszke" młodszy od ciebie Fenix i tez nie wiem gdzie sie potem wybrac czy do elektronika czy gdzies indziej bo mam jeden mętlik w głowie raz lutuje jakis generator raz buduje gokarta kiedy indziej bobsleja :D no i gdzie tu isc ??? Mam nadzieje ze w ciągu następnego roku wyłoni sie w mojej głowie jakies konkretne zainteresowanie.

ODPOWIEDZ