Laser w natarciu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Laser w natarciu

Post autor: GrzesiekG » 15 sty 2007, 16:15

Witam!

Zainteresował mnie pomysł odchulania wiązki światła laserowego za pomocą lusterek poruszanych głośniczkami (można to zobaczyć w Szkole Konstruktorów w najświeższym EdW <- styczeń).
Może służyć jako efekt do muzyki ("obrazowanie" dźwięku - tak jak w WinAmp'ie), bądź programowalne.

Mam już pewien zamysł na ten temat:
-lusterka maja być zawieszone na zawiasach (małych oczywiście), popychane przez małe kołeczki tak by uzystać swego rodzaju przełożenie,
-będą dwie osie (X i Y),
-jeśli ma spełniać pierwsze zadanie to wystarczy ne555 i komparator analogowy (ne555 ma tworzyć z punktu poziomą linie a komparator wzmacniał dźwięk i odchylał ową linię w
pionie - coś jak oscyloskop), jeśli drugie to wystarczy ATtiny2313.

Oczywiście membrany się wytnir a zostawi cewkę i magnes.

Pytania:
Czy pomysł z komparatorem to gut ajdija?
czy wystarczą małe głośniczki z radia (chodzi o skok membrany)?
przez jaki układ sterować prądem głośniczków (mają opór 8Ω i moc 5W każdy)?

Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 sty 2007, 16:51

Jak masz srebrne kopułki głośników to daj spokuj z lusterkami i psuciem głośnika. Pod warunkiem że kopułki są idealnie zaokrąglone(z reguły tak jest) i oczywiście nie są matowe, muszą bardzo dobrze odbijac światło.

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 15 sty 2007, 17:29

czarne, chropowate chyba na niewiele się zdadzą (jak sobie wyobrażasz odbijanie wiązki światła na czym okrągłym, skoro ma to być precyzja?)... poza tym mały głośniczek ma za mały skok(byłaby krótka linia) i wtedy musiałbym ustawić urządzenie daleko od ściany.
Prosiłbym o więcej porad dotyczących sterowania (układy, schematy) odchylaniem. :smile:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 sty 2007, 21:07

kopułkę można zawsze kupic. najlepiej jak największą żeby nie rozproszyc wiązki lasera. Mnie to działało, plamka lasera przy kopułce 40mm jest tylko delikatnie eliptyczna.( normalna średnica wiązki 1mm). Bez membrany cewka łatwiej się odchyla, ale jeśli odchylenie ma byc duże to z lustrem nie bardzo wyjdzie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 sty 2007, 20:22

Ja posiadam zegarek z projektorem (kupiony w lidl-u), laser jest rozpraszany, przechodzi przez matryce lcd, a następnie jest skupiany soczewką i wypuszczany w kierunku ściany. Co do szczegółów szkoły to nie posiadam jeszcze tego numeru (nie przyszedł), zamiast niego przysłali mi ,,apa'' - ,,automatyka podzespoły aplikacje'' i karteczkę od avt
Jeszcze nie wnieśliście Państwo opłaty za roczną prenumeratę APA dla specjalistów (symbolicznie 22.80 zł za 12 miesięcy) proponujemy uczynić to teraz, na podstawie poniższych danych: (...)
nie wiecie o co może chodzić? Po zalogowaniu na stronie avt mam wykaz prenumerat:

•Elektronika Praktyczna 07/06 - 06/07
°opłacone

•Elektronika dla Wszystkich 07/06 - 06/07
°opłacone

•Elektronik 07/06 - 06/07
°gratis

•Automatyka, Podzespoły, Aplikacje 01/07 - 01/07
° (pusto)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 sty 2007, 10:33

M@rek pisze:Ja posiadam zegarek z projektorem (kupiony w lidl-u), laser jest rozpraszany, przechodzi przez matryce lcd, a następnie jest skupiany soczewką i wypuszczany w kierunku ściany.
Czyli w takim zegarku jest dioda laserowa?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 sty 2007, 19:45

Kiedyś "bawiłem" się w lasery.
Dosyć ciekawy jest projektor "popelscan"

Może was to zainteresuje!

http://staff.elka.pw.edu.pl/~mstolars/p ... index.html

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 sty 2007, 12:17

Raczej nie, prędzej led mocy

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 lut 2007, 21:09

A ja dorzucę jeszcze jeden link. Jeśli TO potrafi takie efekty produkować to szczęka opada.
:arrow: http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 23 mar 2007, 18:54

ZbeeGin pisze:A ja dorzucę jeszcze jeden link. Jeśli TO potrafi takie efekty produkować to szczęka opada.
:arrow: http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
Projekt znam jest super naprawdę, ale najwiekszym problemem są właśnie te kosztowne galva...
Zrobienie samemu takich galv o dobrych parametrach wymaga dużej wprawy i często niedostępnych komponentów.
Mój znajomy sprowadzał takie mini łożyska do osi aż z Chin i to 1000szt. bo mniej nie wysyłają.
Pozatym zielony DPSS jest bardzo drogi jak na nasze krajowe realia. Taki laser pointer kosztuje ponad 200zł i ma moc niecałe 5 czy 10mW.
Są i tacy co wyciągają te moduły z pointerów i robią wyspecjalizowany zasilacz który daje troszkę większy prąd i żyłuje diodę czego wynikiem jest nieco większa moc ale niestety krótsza żywotność.
Najlepiej kupić sobie diodę IR o długości fali 808nm i do tego potrzebne kryształy neodymowe Nd:YAG i KPT (jak dobrze pamiętam) no i optyka.
Ale powiem, że ciezko to podobno ustawić bo doszło do akcji lepiej kupic cały moduł.
Na Niemieckim eBay'u jest tego od groma.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 25 mar 2007, 11:32

Hm a ciekaw jestem jak tą diode wysterować, żeby nie uszkodziła wzroku. Na sobie raczej nie chce eksperymentować :shock: Trzeba do tego prowadzić jakieś skomplikowane obliczenia, czy dobrac jakoś "na oko" soczewki itp. Chociaż mnie to interesuje, to wogóle się na tym nie znam :???:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 25 mar 2007, 11:55

robson pisze:Hm a ciekaw jestem jak tą diode wysterować, żeby nie uszkodziła wzroku. Na sobie raczej nie chce eksperymentować :shock: Trzeba do tego prowadzić jakieś skomplikowane obliczenia, czy dobrac jakoś "na oko" soczewki itp. Chociaż mnie to interesuje, to wogóle się na tym nie znam :???:
Nie da się wysterować diody tak żeby nie uszkodziła wzroku, to w ogóle nie ma najmniejszego sensu...
Każdy laser uszkodzi wzrok, nie mówię tutaj o laserach medycznych.
Lasery dzieli się na klasy i tym samym niebezpieczeństwo które powstaje podczas użytkowania.
Nie chce mi się klepać z pamięci, ale znalazłem to:

http://www.ciop.pl/1386.html

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 mar 2007, 19:50

..jeżeli chodzi o cewki to są to ewidentnie cewki wykorzystane z silników krokowych typu stacja 5.25" lub innych mniejszych, gdzie są one naklejone na laminat pod wirującum talerzem z magnesem ferrytowym. Jeżeli natomast chodzi o łożyska to wyglądają mi znajomo - R2-5ZZ - wysokoobrotowe, doskonałe łożysko szeroko stosowane w modelarstwie, czasem dostępne na aukcjach na sztuki za grosze lub podam adres sklepu gdzie są po ~10zł ale jak dla mnie bardziej pewne od tych z aukcji. (Średnica otworu 3.17mm). Poszukajcie na znanym serwisie aukcyjnym w sekcji kolekcje->modelarstwo. Przed chwilą sprawdzałem i są nawet takie na oś 2mm (po 3zł) - śmieszna kwota i żadne tam tysiące szt.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 mar 2007, 12:48

End pisze:Nie da się wysterować diody tak żeby nie uszkodziła wzroku, to w ogóle nie ma najmniejszego sensu...
Każdy laser uszkodzi wzrok, nie mówię tutaj o laserach medycznych.
U mnie w Sanoku kiedyś jakiś bank sobie zrobił pokaz laserów z okazji rocznicy dostałem kilkarazy po oczach :mrgreen: na szczęście nic mi się nie stało :)

ODPOWIEDZ