Jak oddzielić ścieżkę audio od filmu?
Jak oddzielić ścieżkę audio od filmu?
Jak w temacie. Wiem, że można puścić film (teledysk) i zgrać to np. programem Audacity ale to zajmuje trochę czasu. Chodzi konkretnie o filmy w formatach .avi i .mpg
Na razie mogę ci powiedzieć żebyś ściągnął darmowy program do obróbki filmów video (.AVI, …) np. VirtualDUB (ja pracowałem na Wer. 1.5.9) lub, jeżeli będzie dostępna trialowa wersja np. ULEAD MEDIA STUDIO (nawet przejrzystszy do tego celu).
Programy te mają szereg opcji do obróbki ścieżki dźwiękowej filmów, kompresji i nawet zapisu ścieżki AUDIO.
Zapoznaj się z nimi.
Programy te mają szereg opcji do obróbki ścieżki dźwiękowej filmów, kompresji i nawet zapisu ścieżki AUDIO.
Zapoznaj się z nimi.
Dobra, a teraz to co wcześniej nie dokończyłem:
W VirtualDUB:
- Wczytaj plik z filmem (AVI);
- Klawiszami na dole (2 ostatnie czarne strzałki) zaznacz fragment, który chcesz obrabiać;
- w menu AUDIO zmień z DIRECT STREAM COPY na FULL PROCESSING MODE, potem;
- w menu FILE dajesz SAVE WAV.. ;
- wskazujesz miejsce, w którym zapisujesz plik i po chwili (przekodowaniu) powinieneś mieć na HDD plik z ścieżką dźwiękową.
W VirtualDUB:
- Wczytaj plik z filmem (AVI);
- Klawiszami na dole (2 ostatnie czarne strzałki) zaznacz fragment, który chcesz obrabiać;
- w menu AUDIO zmień z DIRECT STREAM COPY na FULL PROCESSING MODE, potem;
- w menu FILE dajesz SAVE WAV.. ;
- wskazujesz miejsce, w którym zapisujesz plik i po chwili (przekodowaniu) powinieneś mieć na HDD plik z ścieżką dźwiękową.