Rangi specjalne

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
mathieiov
Moderator

Rangi specjalne

Post autor: mathieiov » 14 sty 2007, 10:07

Czy szanowni moderatorzy planują wprowadzenie na naszym forum rang specjalnych(tak jak na forum EP)?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 14 sty 2007, 10:14

Masz chyba wystarczającą ilość postów by sobie opis dodać... :)

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 14 sty 2007, 10:24

Tak z ciekawości zapytałem :wink:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 20:29

Te rangi specjalne to ciekawy pomysł, uważam, że przydałyby się :)
Np. jak ktoś buduje urządzenia na HV, interesuje się tym i najwięcej postów ma w dziale HV, to możnaby mu nadać rangę HV master albo też HV spec :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 20:36 przez Doc Brown, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 20:36

Doc Brown pisze:Np. jak ktoś buduje urządzenia na HV, interesuje się tym i najwięcej postów ma w dziale HV, to możnaby mu nadać rangę HV master albo też HV spec
Ilość postów nie powinna mieć znaczenia - można napisac setkę postów takich sobie, a ktoś inny napisze mniej - ale bardziej "treściwych".
Ogólnie problem własnie w tym, jak te rangi przydzielać... Okaże się, że sporo osób czułoby się "skrzywdzonych" :(

Ale by nie było - przeciwny temu nie jestem.
Na razie wystarczyć musi wpisanie odpowiedniego info w profilu (podpis pod nick'iem)...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 14 sty 2007, 20:39

Dlatego każdy kto osiągnie odpowiednią ilość postów może dodać sobie opis sam...

Odbiegając nieco od tematu jestem za tym by odblokować funkcje "Pomógł". Wtedy opis właściciela konta w czym jest dobry + ilość punktów Pomógł mogła by być pewnym wskaźnikiem dla korzystających z rad.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 20:41 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 20:40

No niby tak, ale jednak chyba widać, kto np. interesuje sie HV i ma jakies osiagniecia w tej dziedzinie prawda ??

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 20:57

Doc Brown pisze:No niby tak, ale jednak chyba widać, kto np. interesuje sie HV i ma jakies osiagniecia w tej dziedzinie prawda ??
Hmmm... Wiesz - zbudowanie paru urządzeń nie świadczy o wiedzy... A raczej za posiadany zasób tejże powinny być rangi przydzielane...
Ja nawet nie mam zamiaru równać się choćby z ZbeeGinem w dziedzinie AVR - chociaż zbudowałem sporo układów, i znam te mikrokontrolery dobrze... I co ja miałbym wpisać (jako zwykły user)?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 21:37

No tak, ale chyba jednak jedni się bardziej wyróżniają w jakiejś dziedzinie niż inni prawda ??

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 sty 2007, 15:53

Takie rangi specjalne to tylko problem. Coś o tym wiem...
Oczywiście można przyznać komuś rangę specjalną gdy naprawdę wiemy o użytkowniku coś więcej niż zbudowane układy.
Np. na forum EP jest user "janek11389" poznałem tego człowieka i muszę przyznać, że zasób wiedzy w temacie wzmacniaczy i ogólnie techniki audio jest conajmiej potężny.
Wiem, że nie jest to mistrz świata, ale to co prezentuje można nazwać właśnie "Amps Spec."
Elektronika to lata praktyk i nauki... i niestety nie wszyscy wgłębiają się tak bardzo jak np. Janek, bo do tego potrzebna jest jeszcze pasja...
Zrobienie rang specjalnych wymagałoby przerobienia tych które są, bo estetycznie to raczej by nie wyglądało...

Pozatym jak napisał kolega ZbeeGin można sobie ustawiać tytuł samemu a to jest chyba równoznaczne z nadaniem rangi specjalnej.

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 20 sty 2007, 22:59

Ja osobiście jestem przeciw, ponieważ przyznanie takiej rangi jednemu userowi może wywołać sprzeciw u innych. Bo właściwie to na jakiej podstawie byłyby przyznawane?? Najlepszym sposobem byłoby zależnie od ilości punktów pomógł, a obecność tych spowodowałaby wyścig o zdobycie jak największej ilości, jak było pisane w innym temacie.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 sty 2007, 9:04

michal17 pisze:Najlepszym sposobem byłoby zależnie od ilości punktów pomógł, a obecność tych spowodowałaby wyścig o zdobycie jak największej ilości, jak było pisane w innym temacie.
Istotą "Pomógł" jest klikanie w odpowiedni button TYLKO jeśli post tego użytkownika okazał się NAPRAWDĘ pomocny w rozwiązaniu problemu. Zatem tutaj żadnego wyściugu by nie było, liczyłyby się TYLKO RZECZOWE odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 21 sty 2007, 15:35

OK, ale jest pewien problem :(
Napisałem już trochę ponad 100 postów (to nie jest bezsensowne ich nabijanie jakby co :) ) i nadal nie moge tego ustawić :(
Od ilu postów moge sobie ustawić tytuł ??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 sty 2007, 19:50

Z tego co pamiętam, musisz mieć 200 postów. Czyli zapalone 2 kropki.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 22 sty 2007, 12:51

ZbeeGin pisze:Istotą "Pomógł" jest klikanie w odpowiedni button TYLKO jeśli post tego użytkownika okazał się NAPRAWDĘ pomocny w rozwiązaniu problemu. Zatem tutaj żadnego wyściugu by nie było, liczyłyby się TYLKO RZECZOWE odpowiedzi.
Nie zapominajmy o tym, że osoba "nieuczciwa" założyć może drugie konto użytkownika...
Byłby to co prawda marginalny - ale jednak - problem...

Ogólnie - do nadania specjalnej rangi powinna się liczyć wiedza: czasem wystarczy jeden dobrze napisany post... i umiejętność jej przekazania.
Przykład, który podałem - ZbeeGin - jasno pokazuje o co mi chodzi... ja sam nie miałbym cierpliwości, by wszystko krok po kroku wytłumaczyć.

Ps. ZbeeGin - dzięki ;)

ODPOWIEDZ