programator dla 89Cx051

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 sty 2007, 16:49

Grabarz pisze:Hmm, a czy mógłbym bezkarnie zrobić przesiadkę z 89C2051 na powiedzmy Tinny2313? Rozumiem że musiałbym stosować program BASCOM AVR. Czy on dużo różni się od BASCOM 8051, czy różnica polega tylko na nazewnictwu portów?
Na płytce AVT2500 właśnie te dodatkowe goldpiny (2x3) przeznaczone są do programowania układów AVR - czyli tiny2313 i 90S2313 właśnie.
Program piszesz w środowisku BASCOM AVR, z drobnymi różnicami w stosunku dla wersji 8051 (obsługa portów, nazewnictwo rejestrów). W kursie Mikroprocesorowa Ośla Łączka część różnic było przedstawione...
Grabarz pisze:Będę w stanie przejść BASCOM College na nowszym kontrolerze?
W zasadzie tak - problemy jednak miałbyś przy obsłudze liczników i innych "urządzeń I/O" (porty, rejestry, itp.)

Grabarz
-
Kontakt:

Post autor: Grabarz » 13 sty 2007, 17:16

Udało mi się uruchomić płytkę testową po "transplantacji serca" na nowsze AtTinny2313. Faktycznie już na początku napotkałem na różnice między oboma BASCOM'ami. Jakoś jednak udaje mi się przechodzić kolejne lekcje BASCOM College. Na razie największy problem był związany właśnie z obsługą portów, na szczęćcie uratował mnie obszerny plik pomocy.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy zastosowanie do taktowania Tinny2313 kwarca ok '51 (11,059MHz) wpływa jakoś negatywnie na działanie uK? Mam też małe problemy z działaniem programatora. Często wyskakuje mi komunikat że nie rozpoznano procesora i muszę wtedy zawsze coś pogrzebać (wyciągnąć kabel ISP, zresetować Bascoma lub wyłączyć zasilanie płytki, albo wybrać z listy ręcznie układ). Czym to może być spowodowane?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 7:18

Grabarz pisze:Mam jeszcze jedno pytanie: czy zastosowanie do taktowania Tinny2313 kwarca ok '51 (11,059MHz) wpływa jakoś negatywnie na działanie uK?
Nie - z tym, że domyślnie tiny2313 taktowany jest wbudowanym oscylatorem 8MHz z włączonym podziałem tej częstotliwości przez 8 (czyli daje to 1MHz).
Aby zmienić to ustawienie, musiałbyś przestawić "FuseBits" - czyli bity konfiguracyjne. (Poszukaj na Forum - było kilkukrotnie o ustawieniach tychże...)
Grabarz pisze:Często wyskakuje mi komunikat że nie rozpoznano procesora i muszę wtedy zawsze coś pogrzebać (wyciągnąć kabel ISP, zresetować Bascoma lub wyłączyć zasilanie płytki, albo wybrać z listy ręcznie układ). Czym to może być spowodowane?
Przyczyny mogą być różne - od uszkodzonego kabelka przez konfigurację BASCOM-a po ustawienia portu LPT w BIOS-ie.
Pytanie - jaki masz programator? Jeśli jest to zwykły kabel wpinany do portu LPT, możliwy jest właśnie problem ze współpracą portu i uP.
Warto zaopatrzyć się w zestaw AVT2550/P (programatorek od PECELa) - użyty bufor rozwiązuje część problemów...

Grabarz
-
Kontakt:

Post autor: Grabarz » 14 sty 2007, 21:08

Mam fabrycznie składany programatorek z wbudowanym buforem. Myślę że faktycznie problem sprawia kabelek. Muszę go poprawić.

A czy źle ustawione fuse bity mogą być przyczyną że nie działa mi prawidłowo m. in. obsługa dekodera kodu RC5?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 21:13

Tak - jeśli w BASCOMie jest ustawiony inny zegar niż fizycznie w uP...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez marcing, łącznie zmieniany 1 raz.

Grabarz
-
Kontakt:

Post autor: Grabarz » 14 sty 2007, 21:35

W opcjach ustawiałem już inną wartość zastosowanego kwarca. Czy chodzi może o inne ustawienia? Ale tam. Myślę że prościej i lepiej będzie wymienić kwarc na inny (i tak nie mam programatora do '51 więc będę kożystał tylko z AVR'ków jak na razie). Dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ