stabilizator napięcia na diodzie Zenera- dobór elementów

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
przemo01
-

stabilizator napięcia na diodzie Zenera- dobór elementów

Post autor: przemo01 » 13 sty 2007, 20:14

Witam. Mam zaprojektować makietę laboratoryjną stabilizatora napięcia na diodzie Zenera. Dioda zenera najlepiej aby była regulowana, więc wykorzystałem układ TL431 z dzielnikiem napięcia, podobno daje on regulację od 2,5 do 36 V.Czy jest to dobre rozwiązanie, czy istnieją jakieś inne regulowane diody Zenera? I jak dobrać do tego R1, R obciążenia,jaki rezystor obrotowy? i jak zabezpieczyć najlepiej ten układ? (schemat który stworzyłem przedstawiam poniżej)
Załączniki
stabilizator napięcia.JPG
stabilizator napięcia.JPG (7.98 KiB) Przejrzano 7457 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 sty 2007, 15:41

Nie, to było inaczej, dioda regulowana może zmieniać swoje napięcie wsteczne, a R1 ją zabezpiecza przed przepływem zbyt dużego prądu, co na pewno nie da dobrego zasilacza laboratoryjnego ponieważ cały prąd jakim miał by dysponować zasilacz był by zużywany bez względu na to czy jest podłączone obciążenie, czy nie.

Należy więc zastosować jakikolwiek wzmacniacz napięciowy (D), wtedy można zastosować stabilizację (C), brak stabilizacji (A), lub prostą stabilizację na określone napięcie zasilania (B), z części D można usunąć diodę prostowniczą, ale trzeba pamiętać o spadku napięcia na tranzystorze.
Załączniki
123.rar
normalnie nie można przesłać 2-kolorowego *.bmp
(5.41 KiB) Pobrany 579 razy

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 16 sty 2007, 10:45

Rozwiązanie zadania POLICZ 123 z EdW 9/2006 – str. 39.

W głównej roli Układ TL431 może to ci też pomoże, numer wrześniowy jest dostępny gratis jako E-WYDANIE.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 20 lut 2007, 20:59

Powstaje tylko pytanie, czy układ TL 431 mozna nazwać diodą zenera?. Ja proponuję diodę zenera w połączeniu z wtórnikiem emiterowym jak na rysunku (przepraszam za profesjonalizm rysunku :grin: ).

Pozdr.Obrazek

ODPOWIEDZ