2'nd post (ulubione lub po prostu fajne graty & klamoty)
Witam.
Ja dorzucam zdjęcia sprzętu nowoczesnego i tego "troszeczkę mniej". Ot tak, dla porównania.
Zdjęcie nr. 1 - kalkulator ELWRO (mam takie trzy, wszystkie sprawne)
2. i 3. - Kalkulator naukowy Casio fx-350ES
4. - Przydatna funkcja ELWRO
(kiedy ktoś wścibski patrzy na nasze obliczenia - wystarczy wklepać 71830), żaden nowy sprzęt jej nie posiada.
5. i 6. - Używane przeze mnie miernik. Jego największą zaletą jest cena - dostałem go za darmo od sprzedawcy w sklepie elektronicznym (był uszkodzony układ automatycznego wyłączania i miernik się nie włączał, wystarczyło zrobić zworkę między ścieżkami - teraz nie posiada wymienionej funkcji, ale działa)
7. - Stary czeski miernik analogowy. Używam go, kiedy cyfrowy wyświetla "biegające cyfry" lub... rozładuje się w nim bateria
8. - Lampa IW-18, z uszkodzonego ELWRO
9. i 10. - Lampa NEC FIP13Y8 - z jakiegoś innego kalkulatora, dostałem tylko płytkę. Przy tej okazji mam prośbę. Jeśli ktoś znajdzie schemat wyprowadzeń tej lampy, to proszę o przesłanie linka na PW.
Obecnie jestem w trakcie naprawy amplitunera Tosca-303. Gra tylko jeden kanał. Wymieniłem końcówkę mocy, ponieważ wszystkie tranzystory były spalone. Mimo to nadal nie działa. Pogrzebię jeszcze w przedwzmacniaczu. Znajomy mojego ojca, który od lat naprawia stare telewizory i radia powiedział, że to może być wina zasilacza i mam sprawdzić elektrolity i rezystory w nim. Co o tym sądzicie?
Mam jeszcze rozebrany stary laptop Siemens-Nixdorf PCD-3NSX. Była w nim matryca czarno-biała SHARP LM64P701 ze złączem 20pin. Zastanawiałem się, czy nie można by wykorzystać jej do amatorskiego oscyloskopu cyfrowego. Byłby to dobry projekt do EDW, zwłaszcza w rozpoczynającym się cyklu o oscyloskopach cyfrowych. W najbliższym czasie napiszę w tej sprawie do "Poczty".
Ja dorzucam zdjęcia sprzętu nowoczesnego i tego "troszeczkę mniej". Ot tak, dla porównania.
Zdjęcie nr. 1 - kalkulator ELWRO (mam takie trzy, wszystkie sprawne)
2. i 3. - Kalkulator naukowy Casio fx-350ES
4. - Przydatna funkcja ELWRO
5. i 6. - Używane przeze mnie miernik. Jego największą zaletą jest cena - dostałem go za darmo od sprzedawcy w sklepie elektronicznym (był uszkodzony układ automatycznego wyłączania i miernik się nie włączał, wystarczyło zrobić zworkę między ścieżkami - teraz nie posiada wymienionej funkcji, ale działa)
7. - Stary czeski miernik analogowy. Używam go, kiedy cyfrowy wyświetla "biegające cyfry" lub... rozładuje się w nim bateria
8. - Lampa IW-18, z uszkodzonego ELWRO
9. i 10. - Lampa NEC FIP13Y8 - z jakiegoś innego kalkulatora, dostałem tylko płytkę. Przy tej okazji mam prośbę. Jeśli ktoś znajdzie schemat wyprowadzeń tej lampy, to proszę o przesłanie linka na PW.
Obecnie jestem w trakcie naprawy amplitunera Tosca-303. Gra tylko jeden kanał. Wymieniłem końcówkę mocy, ponieważ wszystkie tranzystory były spalone. Mimo to nadal nie działa. Pogrzebię jeszcze w przedwzmacniaczu. Znajomy mojego ojca, który od lat naprawia stare telewizory i radia powiedział, że to może być wina zasilacza i mam sprawdzić elektrolity i rezystory w nim. Co o tym sądzicie?
Mam jeszcze rozebrany stary laptop Siemens-Nixdorf PCD-3NSX. Była w nim matryca czarno-biała SHARP LM64P701 ze złączem 20pin. Zastanawiałem się, czy nie można by wykorzystać jej do amatorskiego oscyloskopu cyfrowego. Byłby to dobry projekt do EDW, zwłaszcza w rozpoczynającym się cyklu o oscyloskopach cyfrowych. W najbliższym czasie napiszę w tej sprawie do "Poczty".
- Załączniki
-
- Zdjęcie nr 1
- el.jpg (32.75 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 2
- el (1).jpg (20.72 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 3
- el (2).jpg (25.1 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 5
- el (4).jpg (26.18 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 6
- el (5).jpg (25.49 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 7
- el (6).jpg (37.07 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 8
- el (7).jpg (16 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 9
- el (8).jpg (26.77 KiB) Przejrzano 15987 razy
-
- Zdjęcie nr 10
- el (9).jpg (12.59 KiB) Przejrzano 15987 razy
W starym numerze EdW był artykuł jak rozpoznać wyprowadzenia wyświetlaczy VFD napisany przez Taszę. Przeczytasz i będziesz wiedział wszystko. O ile mnie pamięć nie myli to był numer z lutego 2005. Ja w ten sposób skutecznie "rozpoznałem" kilka róznych modeli wyświetlaczy, które znalazły zastosowanie w róznych urządzeniach.Rohlson pisze:9. i 10. - Lampa NEC FIP13Y8 - z jakiegoś innego kalkulatora, dostałem tylko płytkę. Przy tej okazji mam prośbę. Jeśli ktoś znajdzie schemat wyprowadzeń tej lampy, to ...
Co do lampy IW-18 to nie jest ona niczym specjalnym, musze cie zasmucicRohlson pisze:8. - Lampa IW-18, z uszkodzonego ELWRO
Sam mam właśnie z allegro 27 takich (3 sie stłukły w transporcie jakby ktoś chciał wiedziec czemu 27
Ja też dorzucę tu coś od siebie:)
Fragmenty mojego pierwszego komputera. AT286. Kupiony w roku 1991. Może nie taki aż stary ale w sumie można go zaliczyć do antyków;)
1. Dyskietki 5.25" - 16szt. większość sprawnych
2 i 3. Stacja dyskietek 5.25". Ostatnio przestała czytać wszystkie dyskietki więc pewnie padła.
4 i 5. Monitor do tegoż samego komputera. Ani kolorowy ani czarno-biały. Miodowy:) wtyczka nie ma 15 pinów tylko 9. Do karty jakiejś hercules. Jak zlokalizuje resztę tego komputera to zrobię zdjęcie tego monitora w akcji. Ekranu startowego windows95 nie wyświetla tylko się wiesza.
Fragmenty mojego pierwszego komputera. AT286. Kupiony w roku 1991. Może nie taki aż stary ale w sumie można go zaliczyć do antyków;)
1. Dyskietki 5.25" - 16szt. większość sprawnych
2 i 3. Stacja dyskietek 5.25". Ostatnio przestała czytać wszystkie dyskietki więc pewnie padła.
4 i 5. Monitor do tegoż samego komputera. Ani kolorowy ani czarno-biały. Miodowy:) wtyczka nie ma 15 pinów tylko 9. Do karty jakiejś hercules. Jak zlokalizuje resztę tego komputera to zrobię zdjęcie tego monitora w akcji. Ekranu startowego windows95 nie wyświetla tylko się wiesza.
Więc i ja się pochwalę swoją zabytkową konstrukcją. Jest to analogowy zegar cyfrowy wykonany przeze mnie w 1996 roku na podstawie opisu z "Radioelektronika" o ile pamiętam 3/84. Oryginalnie zegar ten był zbudowany na ponad 30 układach TTL z serii 74xxx. Wykonując ten zegar trochę go uprościłem i zszedłem do 30 TTelek, zegar działa do dziś choć drobny błąd w projekcie (opis w Radioelektroniku był raczej czysto teoretyczny) początkowo powodował błędną pracę zegara. Jak wspomniałem zegar działa poprawnie do dziś choć podatny jest na zakłócenia z sieci (podatność na zakłócenia TTelek), być może pomogło by bocznikowanie każdego układu kondensatorami, a może płytkę trzeba by przeprojektować bo oryginalne płytki zawierają dużo długich i równoległych ścieżek, są duże 20 x 20 cm i 20 x 15 cm i projektowanie ręcznie. Tylko dziś już nikt takich zegarów nie buduje na TTelkach ale 11 lat temu ciężko było o nowoczesne rozwiązania dostępne dziś jak np. komputer, mikroprocesor lub program do projektowania płytek drukowanych. A może nastąpi moda na konstrukcje na TTelkach analogicznie jak dziś buduje się układy lampowe? Wracając do zegara to do niego została wykonana efektowna obudowa z drewna tak iż nie tylko elektronika zegara wydaje się być zabytkowa, ale i cały zegar co można zobaczyć na moich zdjęciach. Więcej o obudowach z drewna do moich zegarów można przeczytać w "EdW" 1/06 i 2/06.
- Załączniki
-
- zegar1.gif
- Ogólny widok działającego zegara.
- (196.15 KiB) Pobrany 683 razy
-
- zegar2.gif
- Widok od tyłu płytki wyświetlacza, poniżej prostopadłe do niej widoczna jest płytka liczników.
- (238.58 KiB) Pobrany 704 razy
-
- zegar3.gif
- Widok płytki liczników i budzika.
- (233.9 KiB) Pobrany 711 razy
Witam
Widze że jest tu troche fajnych zabytków, a ja się pochwalę czymś można powiedzieć nowoczesnym , mianowicie jest to płytka krzemowa, którą dostałem z praktyki
kolejne foto to powiekszona struktura jakiegos ukladu .Dociekliwym moge zdradzić ze takich struktur na waflu [tej wielkosci ] mieści się ± 300
, ta kolorowa struktura to podobno detektor barwy [podobno] . Na tym zdięciu widac jeszcze scalaki , które w 05 roku były wyprodukowane , i niepposzly w obieg , bo są .....uszkodzone
ps:mosiadam też wspomniany wcześniej zabytek : Atari 1024ST , ale niemam aparatu , wiec brak foto

Widze że jest tu troche fajnych zabytków, a ja się pochwalę czymś można powiedzieć nowoczesnym , mianowicie jest to płytka krzemowa, którą dostałem z praktyki
ps:mosiadam też wspomniany wcześniej zabytek : Atari 1024ST , ale niemam aparatu , wiec brak foto

Następna porcja klamotów
Opis zdjęć:
1. Płyta główna z procesorem AMD486. Procesor nie potrzebuje chłodzenia. Nieźle co?
2. Karta rozszerzenia. Trzeba było mieć taką kartę żeby podłączyć dysk twardy i FDD
3. Również trzeba było mieć kartę z portami.
4. Mała kolekcja procesorów.
5. Procesory 8032 firmy Intel i Siemens.
6. Walkie Talkie. Nie wiem dokładnie jak stare ale ma na sto procent conajmniej 20lat.
Zasięg ok 800m.
Opis zdjęć:
1. Płyta główna z procesorem AMD486. Procesor nie potrzebuje chłodzenia. Nieźle co?
2. Karta rozszerzenia. Trzeba było mieć taką kartę żeby podłączyć dysk twardy i FDD
3. Również trzeba było mieć kartę z portami.
4. Mała kolekcja procesorów.
5. Procesory 8032 firmy Intel i Siemens.
6. Walkie Talkie. Nie wiem dokładnie jak stare ale ma na sto procent conajmniej 20lat.
Zasięg ok 800m.
Timo66 spójrz tutaj:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=192
kolega ma ich troche wiecej
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=192
kolega ma ich troche wiecej
Ja posiadam zestaw HiFi składający się z następujących elementów:
RADMOR 5102-TE
RADMOR KOREKTOR 5471
UNITRA ZRK M9108
SONY CDP-590
ZK140 (to nie HiFi, ale jest to fajny sprzęt dlatego o nim wspominam)
ARIA M2408SD (kilka godzin temu kupiona na allegro
)
Tutaj link do filmiku przedstawiającego moje HiFi (z wyjątkiem Aria M2408SD
) podczas pracy
http://www.youtube.com/watch?v=ntid13SARNs
A poniżej link do aukcji z Arią, którą kupiłem
http://www.allegro.pl/item230936436_mag ... _aria.html
RADMOR 5102-TE
RADMOR KOREKTOR 5471
UNITRA ZRK M9108
SONY CDP-590
ZK140 (to nie HiFi, ale jest to fajny sprzęt dlatego o nim wspominam)
ARIA M2408SD (kilka godzin temu kupiona na allegro
Tutaj link do filmiku przedstawiającego moje HiFi (z wyjątkiem Aria M2408SD
http://www.youtube.com/watch?v=ntid13SARNs
A poniżej link do aukcji z Arią, którą kupiłem
http://www.allegro.pl/item230936436_mag ... _aria.html