Pomysł na zmiany w ofercie AVT, PCB również bez zapr. uP
-
obiektywniak
- -
Pomysł na zmiany w ofercie AVT, PCB również bez zapr. uP
Mam propozycję otwarcia ankiety na temat:
Czy uważasz, że w ofercie AVT powinny być dostępne same płytki PCB (zestawy "A") również w opcji bez zaprogramowanego mikrokontrolera? TAK / NIE.
Moje zdanie na ten temat: uważam, że AVT nie powinno zmuszać klienta do nabycia zaprogramowanego mikrokontrolera, jeśli ten chce kupić tylko płytkę.
Czy uważasz, że w ofercie AVT powinny być dostępne same płytki PCB (zestawy "A") również w opcji bez zaprogramowanego mikrokontrolera? TAK / NIE.
Moje zdanie na ten temat: uważam, że AVT nie powinno zmuszać klienta do nabycia zaprogramowanego mikrokontrolera, jeśli ten chce kupić tylko płytkę.
Pisałem kiedyś do działu handlowego w sprawie płytek od PECEL-a, gdyż chciałem zamówić płytki wysłane wraz z prenumeratą. Odpowiedź - w takim przypadku otrzymałbym same płytki (bez uP), oczywiście w niższej cenie (która była podana - coś ok. 25zł).
Więc przypuszczam, że i z innymi zestawami takiego problemu nie ma, oczywiście w ramach zamawiania zestawów w wersji A i wysyłce płytek wraz z prenumeratą.
Co do innych przypadków - myślę, że indywidualne zamówienia tego typu też byłyby rozpatrywane przez dział handlowy...
Ale - popieram pomysł wprowadzenia do sprzedaży samych płytek (w zestawach "A+")...
Więc przypuszczam, że i z innymi zestawami takiego problemu nie ma, oczywiście w ramach zamawiania zestawów w wersji A i wysyłce płytek wraz z prenumeratą.
Co do innych przypadków - myślę, że indywidualne zamówienia tego typu też byłyby rozpatrywane przez dział handlowy...
Ale - popieram pomysł wprowadzenia do sprzedaży samych płytek (w zestawach "A+")...
-
ZbeeGin
-
obiektywniak
- -
Zestawienie na podstawie www.sklep.avt.com.pl w oparciu o zasugerowany przykład z Pecelem:
Cena AVT2550 A+
68.41 PLN (płytka + zaprogramowany uP)
Cena AVT2550 UK
50.00 PLN (zaprogramowany uP)
Cena ATMEGA8535
10.00 PLN (czysty / niezaprogramowany uP)
50.00 PLN - 10 PLN = koszt zaprogramowania układu przez AVT = 40.00 PLN
Praktyka TP SA:
Płać za numer telefoniczny (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz neostrady.
Praktyka AVT:
Płać za zaprogramowany układ (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz płytki.
TP jest pozywana do odpowiedzialności za praktykowanie tzw. "usługi wiązanej", która jest zabroniona w krajach UE.
Cena AVT2550 A+
Cena AVT2550 UK
Cena ATMEGA8535
50.00 PLN - 10 PLN = koszt zaprogramowania układu przez AVT = 40.00 PLN
Praktyka TP SA:
Płać za numer telefoniczny (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz neostrady.
Praktyka AVT:
Płać za zaprogramowany układ (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz płytki.
TP jest pozywana do odpowiedzialności za praktykowanie tzw. "usługi wiązanej", która jest zabroniona w krajach UE.
Czasem ciężko samemu układ zaprogramować - co już było także wspomniane.obiektywniak pisze:Płać za zaprogramowany układ (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz płytki.
Nie można porównywać praktyk AVT i TP - jest (spora) różnica. W zestawach zaprogramowany układ jest konieczny do działania, a nie każdy ma programator obsługujący niektóre uP, czy też PLD. Dodatkowo bardziej skomplikowane programy nie są udostępniane (ze względu na nakład pracy potrzebny do napisania, nietypowe pomysły), więc pozostaje zakup zaprogramowanego uP właśnie z płytkami.
-
obiektywniak
- -
Dobra, dobra, tylko bez ściemy mi tutajmarcing pisze:Czasem ciężko samemu układ zaprogramować - co już było także wspomniane. Nie można porównywać praktyk AVT i TP - jest (spora) różnica. W zestawach zaprogramowany układ jest konieczny do działania, a nie każdy ma programator obsługujący niektóre uP, czy też PLD.
Do Pecela źródła są ogólnie dostępnemarcing pisze:Dodatkowo bardziej skomplikowane programy nie są udostępniane (ze względu na nakład pracy potrzebny do napisania, nietypowe pomysły), więc pozostaje zakup zaprogramowanego uP właśnie z płytkami.
A co powiesz na programatory JTAG? Lub wymagane dla niektórych uP (chociażby '51 bez ISP) programatory równoległe (uniwersalny Willem też tani nie jest...).obiektywniak pisze:Za 50 PLN to ja moge mieć pięć programatorów ISP do AVRów i jeszcze mi na 2 czyste procki zostanie
Nie znasz także tematyki praw autorskich...
Owszem, ale skompilowany program zajmuje ponad 4kB kodu wynikowego - a tego za pomocą wersji demo BASCOMa nie skompilujesz. Również większość bibliotek dostępna jest w wersji pełnej - a ta kosztuje...obiektywniak pisze:Do Pecela źródła są ogólnie dostępne
Ale nie dla większości nowych projektów z EP.adiblol pisze:To plik HEX czy inny skompilowany przecież może być dostępny do ściągnięcia z Elportalu! I chyba tak jest.
Zresztą - przy kodzie wynikowym nie masz możliwości dokonania zmiany w programie
Jak to nie?marcing pisze:Zresztą - przy kodzie wynikowym nie masz możliwości dokonania zmiany w programie
Poza tym w AVR Studio jest disassembler.