Witam wszystkich! Ostatnio udało mi się zrobić generator ~24v/~100kv i chcę
jeszcze go ulepszyć włączajac na wyjście obwód LC z iskrownika, kondensatora i specjalnego trafa. Nie mam pomysłu jak zaizolować pierwotne i wtórne uzwojenie przy małym nakładzie środków.
generator hv- jak zrobić trafo 100kv/500kv
Nie chodzi o trafo tesli. Chodzi mi o normalne rdzeniowe trafo. Przetwornica działa w ten sposób: tyrystor rozładowuje przez specjalne trafo wn kondensator 15 uf naładowany do 300v.
- Załączniki
-
- Schemat ulepszenia
- ulepsz..JPG (5.15 KiB) Przejrzano 7399 razy
-
- Schemat przetwornicy
- GENER..JPG (6.49 KiB) Przejrzano 7400 razy
Jestem porażony prostota i skutecznością tego rozwiazania, gdyż według znanych powszechnie praw fizyki nie ma to prawa spełniac warunków przetwornicy 24/1000000V
Pozostając z całym szacunkiem dla Twoich dokonań, zdradź nam tajemnicę wykonania transformatora w Twoim urządzeniu. Ja jestem człowiekiem starej widocznie daty i nie umiałbym takiego transformatora samodzielnie wykonac. Transformatory o podobnych napięciach stosuje się wprawdzie w elektroenergetyce, ale tylko w niektórych krajach. Są to olbrzymie konstrukcje z izolacją olejową (Olej specjalny - transformatorowy ), ale w Polsce jeszcze nie. Dlatego powinieneś szczegóły transformatora przedstawic na Forum, bo to jest pionierskie i odkrywcze. Zwłaszcza byliby szczęśliwi producenci samochodów i telewizorów, bo biedacy mają kłopoty powyżej 35 kV. Czekamy na szczegóły konstrukcji! No oczywiście potem przedstawimy konstruktywne i sensowne propozycje rdzeniowego transformatora 0,1 / 0,5 Megavolta
Pozostając z całym szacunkiem dla Twoich dokonań, zdradź nam tajemnicę wykonania transformatora w Twoim urządzeniu. Ja jestem człowiekiem starej widocznie daty i nie umiałbym takiego transformatora samodzielnie wykonac. Transformatory o podobnych napięciach stosuje się wprawdzie w elektroenergetyce, ale tylko w niektórych krajach. Są to olbrzymie konstrukcje z izolacją olejową (Olej specjalny - transformatorowy ), ale w Polsce jeszcze nie. Dlatego powinieneś szczegóły transformatora przedstawic na Forum, bo to jest pionierskie i odkrywcze. Zwłaszcza byliby szczęśliwi producenci samochodów i telewizorów, bo biedacy mają kłopoty powyżej 35 kV. Czekamy na szczegóły konstrukcji! No oczywiście potem przedstawimy konstruktywne i sensowne propozycje rdzeniowego transformatora 0,1 / 0,5 Megavolta
Opis przetwornicy
TR1
Trafo sieciowe z uzwojeniami Z1 na 220v, Z2 na 24v, Z3 na 3v. Moc 100w.
TR2
Wtórne uzwojenie to 2 cewki wn od telewizora. Pierwotne to 8 zwojów drutu 2 mm na rurce pcv średnicy 50 mm. Konstrukcja- Rysunek 1.
R1
220kohm PR- ek
R2
Drutowy 120ohm 10w.
C1
15 uf 400v
M1
Mostek 400v 5A
T1
Tyrystor 800v 10A
D1
Dioda
Schemat- Rysunek 2
TR1
Trafo sieciowe z uzwojeniami Z1 na 220v, Z2 na 24v, Z3 na 3v. Moc 100w.
TR2
Wtórne uzwojenie to 2 cewki wn od telewizora. Pierwotne to 8 zwojów drutu 2 mm na rurce pcv średnicy 50 mm. Konstrukcja- Rysunek 1.
R1
220kohm PR- ek
R2
Drutowy 120ohm 10w.
C1
15 uf 400v
M1
Mostek 400v 5A
T1
Tyrystor 800v 10A
D1
Dioda
Schemat- Rysunek 2
- Załączniki
-
- 1.JPG (8.2 KiB) Przejrzano 7355 razy
-
- 2.JPG (8.53 KiB) Przejrzano 7355 razy
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 17:26 przez DK, łącznie zmieniany 1 raz.