Posiadam dwa Silniki krokowe o 3 uzwojeniach (6 zacisków wyjsciowych) .Wymontowałem je z drukarki igłowej .ma ktos propozycje co znich uczynic i jak je sterowac - analogowo -cyfrowo (C\A) przerzutniki . Uzwojenia posiadają 40 Ohm.
Pomóżcie doradzcie mi . Bo mi zgniją te silniczki
Co zrobic z Silnikami krokowymi.
Tak Ci powiem, że słabo szukałeś. Poszukaj w elportalu, bo kiedyś w EdW był cały cykl poświęcony silnikom krokowym. Dużo cennych informacji a wcale nie musisz długo szukać.
Główna strona elportalu, z listy po prawej stronie wybierasz -> Podstawy elektroniki -> w dziale "Poznajemy podstawowe elementy elektroniczne" -> silniki krokowe. 6 plików *pdf. Powodzenia
Główna strona elportalu, z listy po prawej stronie wybierasz -> Podstawy elektroniki -> w dziale "Poznajemy podstawowe elementy elektroniczne" -> silniki krokowe. 6 plików *pdf. Powodzenia
dzieki wielkie
[ Dodano: 2007-01-20, 13:06 ]
Przeczytałem pierwsza czesc artykułu i wziąłem sie do roboty.Rozgryzłem już ich działanie .mam pytanko czy jak podłącze do końcówek jednej cewki sygnał prostokątny z 555 o niskiej czestotliwosci a do drugiej ten sam tylko zanegowany to powinno działac ??
Oczywiscie miedzy timerem a silnikiem jakis bufor tranzystorowy.
[ Dodano: 2007-01-20, 13:06 ]
Przeczytałem pierwsza czesc artykułu i wziąłem sie do roboty.Rozgryzłem już ich działanie .mam pytanko czy jak podłącze do końcówek jednej cewki sygnał prostokątny z 555 o niskiej czestotliwosci a do drugiej ten sam tylko zanegowany to powinno działac ??
Oczywiscie miedzy timerem a silnikiem jakis bufor tranzystorowy.