zwory w protelu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

zwory w protelu

Post autor: Aro » 09 sty 2007, 19:44

Jak można to zrobic jak mam już ścieżki? Bo próbowałm na schemacie dac rezystor i na płytce powstało nowe połączenie (net), jednak stare nie zniknęło. Oczywiście usunąłem najpierw kawałek tej ścieżki która nachodziła na inną. Płytka jest jednostronna.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 09 sty 2007, 20:16

Hmmm, ja to zawsze robię tak:

- Wstaw element podobny do zwory np. rezystor,
- Po czym po przerwaniu ścieżek zainteresowanych, odszukujesz Edit Nets… (w DXP to DESIGN\NETLIST\Edit Nets),
- tam dodajesz jeden punkt połączeniowy (Net), który ma być połączony ze zworą, a którego nie ma w eksportowanych Net (ach) z Schematica,
- Po tej operacji klikasz na jeden PAD swojej zwory i w polu Net z listy wybierasz utworzony przez siebie Net. To samo robisz z drugim PADem Padem tam dajesz Net elementu połączonego z zainteresowaną ścieżką, do której ma być podłączona zwora.

Po tym wszystkim ustawiasz zworę na płytce i UPDATEujesz połączenia w schemacie, żeby przy zmianie czegoś na schemacie i exportowaniu tego do płytki za każdym razem nie stawiać zwory i Net-ów na nowo.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 09 sty 2007, 20:37

:???: Mały problem ze znalezieniem Edit nets. W Design mam tylko Netlist manager, a tam jakaś dziwna tabelka, pogubiłem sie w niej.

[ Dodano: 2007-01-09, 20:40 ]
Tak na wszelki wypadek daje jeszcze screena.
Załączniki
Kl_protel.JPG

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 09 sty 2007, 20:41

W Protelu 99SE:
- wycinasz sciezke, ktora ma byc puszczona jako zworka (odcinek tej sciezki)
- wykonujesz kombos: P, V
- klikasz tym "kolkiem" na sciezce z jednej i drugiej strony
- z lewej strony (kombos V, M) wybierasz Browse PCB, zmieniasz Current Layer na TopLayer
- znowu kombos: P, T, i laczysz obie przelotki.
Tyle, wszystkie kombosy malymi literami

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 09 sty 2007, 21:28

No. Wszystko jak należy! Dzięki!
Ale przydałoby się też wiedziec jak wtrącic jakiś element, bez tworzenia nowej sieci tak jak to kolega GAVRON opisał. Tylko narazie się w tym gubię.

ODPOWIEDZ