Układy rakietowe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
muster
Użytkownik
Kontakt:

Układy rakietowe

Post autor: muster » 31 mar 2006, 16:36

Chodzi mi o pomysły i układy, które można zastosować w modelarstwie rakietowym.
Ni mogę się doczekać odpowiedzi więc trochę sprecyzuję:
-Nadajniki i odbiorniki radiowe
-"rozkładacz" spadochronu
-rużne czujniki (temperatury, światła, itp. itd.)
-Co kto wymyśli na ten temat :D

Prosze o odpowiedź

Doktor
-

Post autor: Doktor » 25 kwie 2006, 23:33

A ta rakieta to na jaką wysokość się wznosi?
Jaki ciężar może udźwigąć?
Ile trwa lot?
To od tych rzeczy zależy odpowiedź, ponieważ nadajniki mają swoją
wagę, zasilanie jeszcze większą, a np, czujnik temperatury ma bezwładność kilka minut
Doprecyzuj pod tym kątem, a postaram się pomóc

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 08 maja 2006, 19:26

Doktor pisze:A ta rakieta to na jaką wysokość się wznosi?
Jaki ciężar może udźwigąć?
Ile trwa lot?
To od tych rzeczy zależy odpowiedź, ponieważ nadajniki mają swoją
wagę, zasilanie jeszcze większą, a np, czujnik temperatury ma bezwładność kilka minut
Doprecyzuj pod tym kątem, a postaram się pomóc
To różnie. zależy od mocy silnika.
waga od ok. 30g do namet 600g, ale mi chodzi o ok. 50g.

Doktor
-

Post autor: Doktor » 10 maja 2006, 19:40

4 ogniwa R6 ważą około 35G, niewiele zostanie na czujniki, poza tym, jak już pisałem, ważny jest czas lotu, bo czujnik temperatury sdtbilizuje się po kilku minutach.....,ale oczywiście wszystko jest do rozważenia (w granicach udźwigu rakiety i czasu lotu) Proszę o więcej danych, to może coś wspólnie zaprojektujemy

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 10 maja 2006, 21:09

Ale o jakim "czujniku temperatury" jest mowa?
To, po jakim czasie się "stabilizuje" zależy chyba od jego masy(na chłopski rozum im więcej materiału do ogrzania, tym dłużej trwają wszelkie zmiany), a czujniki chyba nie są duże ani ciężkie, aby reagowały długo... :roll:

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 10 maja 2006, 21:48

To zależy od ośrodka w jakim przebywa czujnik. Biorac na przyklad DS18S20 bedacy w plastikowej obudowie i umieszczony w powietrzu to bezwladnosc jest wlasnie rzedu minut.

Sam przeprowadzalem doswiadczenia z tym czujnikiem najpierw umieszczajac go bliskiej odleglosci od lampki biurkowej 35W a pozniej obserwowalem w jakim tempie stygnie. Czujnik nagrzewal sie dosc szybko, co kilka sekund nastepowala zmiana wartosci, natomiast stygl wolniej.

W przypadku rakiety liczy sie predkosc wznoszenia oraz predkosc spadania.

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 11 maja 2006, 18:36

Doktor pisze:4 ogniwa R6 ważą około 35G, niewiele zostanie na czujniki, poza tym, jak już pisałem, ważny jest czas lotu, bo czujnik temperatury sdtbilizuje się po kilku minutach.....,ale oczywiście wszystko jest do rozważenia (w granicach udźwigu rakiety i czasu lotu) Proszę o więcej danych, to może coś wspólnie zaprojektujemy
Czas pracy silnika to od newet 0,5 do (chyba) ok. 2s. Podem opóżnienie jakięś 3s i wyrzyca spadochron. Potem im dużej opada tym lepiej. Muśle, że ok. 5 - 15min.

Doktor
-

Post autor: Doktor » 14 maja 2006, 20:19

Do postu Kapitana nic dodawać nie trzeba i to chyba wyjaśnia, że pomiar temperatury (ciśnienia zresztą też) w podanych warunkach będzie obarczony tak dużymi błędami, że nie warto ich przeprowadzać. Wydaje mi się, że sensownym czujnikiem byłaby kamera pokazująca czy to Ziemię z góry czy to chmury. Obecnie są dostępne tanie kamerki o naprawdę niewielkich masach i dobrych parametrach i możnaby pójść w tym kierunku.

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 16 maja 2006, 17:25

Doktor pisze:Do postu Kapitana nic dodawać nie trzeba i to chyba wyjaśnia, że pomiar temperatury (ciśnienia zresztą też) w podanych warunkach będzie obarczony tak dużymi błędami, że nie warto ich przeprowadzać. Wydaje mi się, że sensownym czujnikiem byłaby kamera pokazująca czy to Ziemię z góry czy to chmury. Obecnie są dostępne tanie kamerki o naprawdę niewielkich masach i dobrych parametrach i możnaby pójść w tym kierunku.
Ale czy wolno robić w Polsce zdjęcia z powietrza?

Doktor
-

Post autor: Doktor » 20 maja 2006, 23:41

Wolno, możesz bez obaw zainstalowac kamerkę na rakiecie! Poza tym, tanim, lekkim i szybko działajacym czujnikiem jest czujnik swiatła.

kacper53525
-

Post autor: kacper53525 » 06 sty 2007, 17:00

Ja jestem w tym zielony ale myślę że to niemorzliwe ponieważ na co była by zasilana. na baterie??Jeśli tak to była by zaciężka.A co dopiero z czujnikami (...) i nadajnikami.Dobrze myślę hmm :?: :?: :?: :?:

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 06 sty 2007, 17:12

Siłę napędową w rakiecie stanowi paliwo stałe (którym zazwyczaj jest jakiś materiał wybuchowy). Jeszcze nikt nie wymyślił mikrosilniczka odrzutowego na baterie.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 06 sty 2007, 18:11

Bo to chyba niemożliwe. W silniku turboodrzutowym występują dwie sprężarki, trzeba naprodukować gazy o stosunkowo wysokiej temperaturze. Układ nawet jakby się się udało stworzyć, to byłby za ciężki żeby wznieść się powietrze. Chyba, że byłby to 'większy' model... :mrgreen:

Doktor
-

Post autor: Doktor » 06 sty 2007, 20:52

Dyskusja nic nie wnosi do tematu. Chodziło o to, co jest na poczatku. Autor pytania już nie jest zainteresowany, więc można ten watek zakończyc. Jnformacja dla Anaxa: w rakietach nie stosuje się silników turboodrzutowych, tylko odrzutowe, różnica jest zasadnicza ( mówi o tym post mathieiov )

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 07 sty 2007, 13:36

W związku z tym, że nie ma odzewu od autora tematu - zostaje on zamknięty.

Marcin G.

Zablokowany