AVT3500 - programowanie
1. Jeżeli uzywasz prostego programatora opisanego w ksiażce Góreckiego lub w EdW to po uruchomieniu Bascoma musisz wejść w Option->Programmer i tam wybrać "Sample Electronics Programmer" oczywiście zasilania i podłaczenia według opisu z którego korzystasz, no i oczywiście wybrać w Option->Chip wybrać 2313def.datxTrol pisze:Żenby trzymać sie czegoś, to działam w/g opisów "Mikrokontrolery dla początkujących" Piotra Góreckiego. Używam więc zaproponowanego w ksiązec BASCO AVR DEMO. Co do ISP to mnie zdziwiłeś, myślałem, że ISP to ISP, teraz sie troszeczke pogubiłęm. Tzn, że To ISP z kitu programuje się wyłącznie kablem o schemacie podanym w książce, nie jest on kompatybilny z programoatorami SKT 200/300 (takiego kupiłem) ???
2. Jeżeli uzywasz STK200 lub inny kompatybilny z nim to w Option->Programmer musisz wybrać "STK200/STK300 Programmer" - uwagi o zasilaniu i wyborze mikrokontrolera jak wyzej.
3. Poszukaj na forum podobne problemy juz były opisywane
-
ZbeeGin
2313 powinno być zarezerwowane dla wersji classic: AT90s2313. Zaś Tiny2313 dla ATTiny2313. I wtedy będzie porządek.
Dla standardowych ustwień BASCOM-a nie trzeba nic zmieniać, gdyż jest ustawiony właśnie AT90s2313. Dla pewności możesz wpisać w pierwszej linii każdego programu
Tiny2313 można włożyć zamiast 2313 do AVT3500. Jednak bez zmiany fuse-bits będzie on pracował z częstotliwością 1MHz - wewnętrzny generator RC + podział przez 8. We wszystkich programach powinieneś zatem dodać dyrektywę:
Chyba, że zmienisz ustawienia fuse. Ale z tym bardzo ostrożnie!!!
Dla pewności należałoby jeszcze dodać w pierwszej linii każdego programu
---
Ogólnie należy ZAWSZE najwięcej opcji kompilatora umieszczać w programie, gdyż pliki CFG często gubią się w trakcie przekazywania programów ich cytowania, itd. Poźniej wyskakują problemy, że program nie chce działać właściwie lub nie wiadomo dla jakiego procesora i jak taktowanego był pisany.
Dla standardowych ustwień BASCOM-a nie trzeba nic zmieniać, gdyż jest ustawiony właśnie AT90s2313. Dla pewności możesz wpisać w pierwszej linii każdego programu
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "2313def.dat"Kod: Zaznacz cały
$crystal = 1000000Dla pewności należałoby jeszcze dodać w pierwszej linii każdego programu
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat"Ogólnie należy ZAWSZE najwięcej opcji kompilatora umieszczać w programie, gdyż pliki CFG często gubią się w trakcie przekazywania programów ich cytowania, itd. Poźniej wyskakują problemy, że program nie chce działać właściwie lub nie wiadomo dla jakiego procesora i jak taktowanego był pisany.
Wystarczy użyć sterownika giveio który "oszukuje" system. Pisała o tym tasza: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=150