Projekt dla początkującego
No i znowu sprzeczność: z jednej strony ośla łączka jest dobra ze względów edukacyjnych, z drugiej strony nie nastawiaj się na taką ilość fantastycznych urządzeń, jakie są wypisane. Owszem, zmontujesz je, ale np. intrygująca latarka (czy jakoś tak) to zwykła bateria litowa 3V i zielona dioda led
Nie zaprzeczam, że nie ma kilku przydatnych urządzeń: pipek dręczyciel
, generator przebiegu prostokątnego, zasilacz laboratoryjny, syrena alarmowa, itd.
Pozdrawiam
Nie zaprzeczam, że nie ma kilku przydatnych urządzeń: pipek dręczyciel
Pozdrawiam
-
tyrystorek
- Użytkownik
- Kontakt:
a to już inna sprawa można to zrobić np. tutaj www.mselektronik.com.pl a jak ktoś jest bardzo leniwy to widziałem na allegro gotowe zestawy elementów do oślej łączki złożone przez zwyczajne osoby
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Wspominałeś wcześniej że nie chcesz trawić płytek w mieszkaniu ze względu na bezpieczeństwo. Także że szukasz układu do zrobienia.
Więc zajrzyj tutaj. https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=300
to urządzonko może ci się przydać.
Więc zajrzyj tutaj. https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=300
to urządzonko może ci się przydać.
Mam pytanko związane z zasilaczem regulowanym na układzie LM317.Mam najbliższy elektroniczny sklep z kitami z "Nord Elektronik" i pisze że mają takie coś "NE 028 Zasilacz regulowany LM317 1,3-17V 3A 40,00zł" hmm czy to jest to samo co ze sklepu AVT bo jest mniejsze napięcie a w AVT jest od 1.2-20V i w AVT jest droższy o 10zł. Czy więc moge kupić z norda elektronika?
Jakie trafione tranzystory ??marcing pisze:Doc - a Twoje trafione tranzystory?
Każdemu szlag trafia jakiś element - ale na błędach człowiek sie uczy. Raz mu coś strzeli, drugi bedzie uważał...
Wybacz, ale na forum chyba nie pisałem o tym nic
A tak na serio, to zabiłem dwa mosfety tylko i wyłącznie elektrostatyką, jest to nauczka, by nie siedzieć w polarze jak sie z mosfetami pracuje
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Wybór nalezy do ciebie.
Zasilacz z "Nord Elektronik" Jak narazie Ci wystarczy. Jak dla początkującego najważniejsze są napięcia od 3,0V do 15,0V. Powinien Ci wystarczyć na parę ładnych lat.
Zasilacz z AVT jest trochę lepszy, ale nie wiem czy wystarczy do zastosowań profesjonalnych. A poza tym trzeba by doliczyc koszty przesyłki.
Różnice między tymi zasilaczami według mnie są mało znaczne.
Zasilacz profesjonalny masz opisany w numerze 01/2007 Elektroniki dla wszystkich.
Zasilacz z "Nord Elektronik" Jak narazie Ci wystarczy. Jak dla początkującego najważniejsze są napięcia od 3,0V do 15,0V. Powinien Ci wystarczyć na parę ładnych lat.
Zasilacz z AVT jest trochę lepszy, ale nie wiem czy wystarczy do zastosowań profesjonalnych. A poza tym trzeba by doliczyc koszty przesyłki.
Różnice między tymi zasilaczami według mnie są mało znaczne.
Zasilacz profesjonalny masz opisany w numerze 01/2007 Elektroniki dla wszystkich.