Mikroprocesor z I2C slave

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Mikroprocesor z I2C slave

Post autor: Tranzystor » 01 sty 2007, 22:19

Jak skonfigurować w BASCOMie magistrale I²C, żeby mikroprocesor nie był układem Master tylko Slave? Jak wtedy odbiera się dane z drugiego procesora, a jak wysyła do niego?

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki ;)

Wszystkiego dobrego w nowym roku :)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 sty 2007, 22:23

Poszukaj w Helpie "Biblioteka I2CSLAVE". Niestety jest ona płatna.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 02 sty 2007, 16:04

Ja znalazłem w Indexie. Config I2CSLAVE i to idzie uruchomić, ale jak coś odebrać lub wysłać potem?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 sty 2007, 17:51

Biblioteka działa w oparciu o przerwania.

Musisz zadeklarować, jaki adres posiadać będzie Twoje urządzenie, które z wejść przerwań zewnętrznych będzie użyte jako pin SDA (potrzebne do wykrycia początku transmisji z mastera) oraz który z liczników będzie wykorzystywany. Dotyczy to jednak tylko układów bez wbudowanego modułu TWI (lub USI).

Jeśli korzystasz z układu z modułem TWI - możesz skorzystać ze sprzętowej obsługi I2C. Do tego celu dodatkowo - oprócz biblioteki I2CSLAVE - potrzebna jest jeszcze biblioteka I2C_TWI.
Korzystanie ze sprzętowego modułu TWI możliwe jest także bez bibliotek dodatkowych - tyle, że samemu należy zadbać o odpowiednie zaprogramowanie (w asemblerze) układu.
Zaletą jest to, że układ może działać w trybie SLAVE nawet podczas korzystania z wersji "demo" BASCOM-a.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 sty 2007, 20:24

Tranzystor pisze:Ja znalazłem w Indexie. Config I2CSLAVE i to idzie uruchomić, ale jak coś odebrać lub wysłać potem?
Wszystko jest opisane w przykładzie do CONFIG I2CSLAVE...
Już to komuś wyjaśniałem na innym forum: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

ODPOWIEDZ